664. Plechtige communie 30 maart 1941

Uit De Vriend Mei 1941

Bovenstaande foto geplaatst in De Vriend 1941.

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van de Veen
11 jaar geleden

Mijn de goede verassing van de boven foto van het Plechtige H Communie op 31 Maart 1941 dat Jan Keizer heeft dit geplaatst door hem een mooie uitlokken van mij het verhaal op site schrijven, dat ik vind het zeer goed. Van Harte welkom Jan!!!! En ook weer de bijgaande foto van de Eerste H Communi op 3 April 1938, Ja dat klopt de 2 Foto.s van de Jongens allebeiden hetzelfde, behalve 2 jongens ( Piet Demandt en ..... Ypma kwam een paar jaar later,) en De bovenfoto dat twee andere jongens er bij zijn Wim de Reijer en Jopie Ahrens en nog een jongen Theo de Groot. Dus ik zal wel even later hierover vertellen.
Jullie kunnen wel lezen , kijken en denken. dat de jongens van hun woonplaats waren vandaan.
De klasgenoten A. de namen; Huub Allertz uit Susteren, Piet Bankras uit Obdam, Jan Bettonville uit S'Hertogenbosch, Jan Smeets uit Susteren, Johan de Wagenaar uit Rijnzaterwoude, Bert van Gerven uit Esch, Jan Hartman uit Amersfoort, Arie de Goede uit Ouddorp, Rene' van der Veen uit Ginneken bij de klasbroeder Judocus.
De Klasgenoten B. de namen. Mart van Grieken uit Uithoorn. Janus van Lieshout uit Helmond, Henkie de Vogt uit Breda, Pim Wouters uit Eindhoven, Louis Martens uit Velden, Geetje van de Westen uit Leiden, Herman Londeman uit Groningen, Justin Willems uit ...... Belgie ( familie uit Vaals ) bij de klasbroeder Firminus.
De Klasgenoten C. de namen: Jan Knipschild Uit Maastricht, Theo de Groot uit Grootbroek, Herman de Cone uit Vorden, Leo Vogelaar uit Den Haag, Harrie Thomassen uit Den Haag. Jan Dam uit Doetinchem bij de klasbroeders Beatus en Arnoldus. ( de verwisselende klasbroeders )
Wim de Reijer uit Oosterhout van uit een hoger klas en Jopie Ahrens uit Vught dat hij kwam zo pas op het instituut.
Een jongen die heet Theo de Groot stond wel in midden dat draagt hij geen de lintje met strikje van zijn de linkerarm. Hij kwam er bij met ons dat hij van zijn de Eerste H Communie heeft ontvangen. dat omdat hij wel iets later op het instituut was gekomen en hij was een slecht hardhorende en een andere karakter zit in de Klas C bij Br Beatus en Br Arnoldus. Achter de foto stond Br. Judocus de naast Br Overste Cheophas.
Misschien denkt je wel dat waren zeer weinig het bezoekers op het hoofdgebouw van het instituut. ja dat vond ik van mij de pijnelijk gevoel op de jongens die hun ouders niet op het instituut zijn gekomen. In Nederland bestaat het vroeger de 11 Provincie's, dat een van 11 Provincie's de Noord-Brabant het bezoekers zijn op het instituut gekomen en andere rest bleven thuis. Welke reden? dat weet ik het niet, maar nu wel dat het wel waarschijnelijk door het Tweede Wereldoorlog in 1941 was het begonnen de razzia's in Nederalnd door de 25 en 26 ste Februaristaking 1941 in Amsterdam en werden de Jodenvervolgingen in Nederland, Vooral bij de Nederlandse Spoorwegen de Locomtieven en wagons werden door de Duitsers beroofd die het gebruikt voor het werklozen Joden en Nederlandse mannen naar Duitsland werden vervoerd om daar bij de industriebedrijven te werken en ook naar de contratiekampen werden gestuurd. Het was zeer groot paniek in Nederland en ook in St Michielsgestel dat het gebouw de Beekvliet Seminarie en Huize Ruwenberg onder de handen van de Duisters hebben genomen die gebruikt voor de gijzelaars. Het vervoer per trein in Nederland was het probleem door het verhinderd van de Duisters door de controle, dat in het geval de joden zijn gevlucht naar het andere landen voor de onderduiken.het Instituut de Priesters, Broeders en Zusters hadden wel zeker geweten en gehoord, maar spraken ze helemaal niet over.
De aanwezige het bezoekers op de trap van het IVD gebouw, dat ze leefden nu niet meer, behalve van mijn 20 jarige broer Arnold van der Veen leeft nu nog dat hij de vorige week 92 jaar was geworden. zo erg taaie mijn broer he!!! Op zaterdagmiddag op 30 Maart 1941 kwam hij op het instituut op bezoek van zijn broer Rene' Zo mooi ? Helemaal niet wat zo erg onbeschoft van 2 Broeders zijn Br Theobertus en Br Overste Cheophas dat mijn broer mocht niet bij mij samen op de speelplaats, speelzaal en elders omgaat met de klasgenoten elkaar genieten praten en gebaren. Mijn broer werd teruggestuurd naar het buiten van IVD en daarna ik diende mijn het klachten met mijn broer bij de directeur J v Overbeek met het gesprek was het goed verloopt en wordt van de directeur toegelaten.
Br Theobertus zag niet zo vriendelijk en volgende dag gaat weer over. de 8 van 26 jongens leven nu nog dat ze nu al 85 jaar oud. De dag van de jongens hun het Plechtige H Communie was helemaal geen bijzonder dag !!!! Jammer !!
En dan het bejaarde Mgr A Hermus was ook niet aanwezig dat hij in Rusthuis de naast van het instituut wat heerlijk op de stoel hebt gezeten met zonder het aandacht aan de jongens dat ze het doopbeloften hebben afgelegd.
Het was wel duidelijk dat het instituut begon wel echt wat veranderen, toen Mhr v Uden in 3 jaar geleden op het instituut was gekomen in 1938 en Mhr v Lierop in 8 maanden geleden op het instituut was gekomen in 1940 en Mhr j v Overbeek in 5 maanden geleden tot de directeur van het Instituut werd benoemd in 1940.
Zoals het gewoonelijk in het lange jaren op Witte Donderdag - Goede Vrijdag - Paaszaterdag wat op het instituut van het begin Witte Donderdag tot met Paaszaterdag moesten de jongens naar de kapel komen aanwezig dat ze de iedereen laten zien, denken, bidden naar de onblooting van het hoofdaltaar en 2 zijaltaren. daarna het kruis wordt verwisseld op de paarse doek op witte doek over heen gesteld. en dan op de avond het gekozen naar 12 Broeders hun de voetwassen door de Priester. En het volgende dag Goede Vrijdag het onblooting van het altaar wordt niet de H. Mis opgedragen. En het Kruisbeeld werd weer verwisseld van witte op paarse doek. Maar Nu wel en vroeger niet. want Jezus was nog aan het kruis niet gestorven. S'Middag om voor 15.00 uur naar de kruisweg van 1 tot 14 statie bidt van staan en knielen en weer staan en weer knielen tot aan de 14ste statie. De aankomst op 13e statie het precies tijd om 15.00 uur de extra het aandacht aan Jezus aan het kruis stierf voor alle mensen hun de zonden de vergeffenis met God heeft verbonden. Na de kruisweg de iedereen het kruisbeeld op de paarse kussen hebben gekust op de 2 handen, hart en 2 voeten. En volgende dag Paaszaterda was zeer lange ochtend in de kapel. Somminge jongens van hun gezonheid hoefden niet naar de kapel en ze moesten naar de aphotheek op de stoel blijven zitten zolang tot in de kapel klaar was.
In de kapel was het donker, maar toch iets het licht brandt. Geen H. Mis. dus eerste het wijding van het nieuwe vuur die werden de kaarsen van alle broeders aangestoken ( jongens en oud-leerlingen helemaal in zijkapel dat ze niet konden zien en horen ) dan in de kapel was het licht door de aanschakelen van de lampen. Daarna naar de wijwaterbakjes die in het water wordt gewijd en een groot Paaskaars die wordt gewijd en gezalfd en bracht naar de kostbaar kandelaar ter plaats heeft gezet tot het volgende dag de zon opkomst dat het hoogfeest Pasen. Eindelijk van de kapel gingen de jongens naar de eetzaal en boven de jongens van de aphotheek naar de eetzaal zijn gekomen.
Dat was het afgelopen door de directeur J v Overbeek heeft de veranderingen ingesteld dat de Paasvakantie begint op Dinsdag na Palmzondag in plaats van Paaszaterdag tot met Maandag van 2e Zondag na Pasen.
Vooraf was het eerste begon met de eerste kerstvakntie op 23 December 1940 tot met na 6 Januari Driekoningin 1941
Voor mij van het Plechtige H Communie valt wat er tegen dat mocht ik niet naar mijn grootouders, oom, tante, neven en nichten komen voor het gezamelijk feest vieren, want de grens van Nederland/Belgie was gesloten door de Duitsers in het Tweede Wereldoorlog. Jammer !!!!!
En over de Eerste H. Communie op Paaszondag 3 April 1938 dat ik heb al op site geschreven op log 542.
Rene' van der Veen.



.