560. Opmerkelijke advertenties in De Vriend (1937/1941)

Uit De Vriend 1937

Uit De Vriend 1941

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
10 jaar geleden

In die tijd(1937-1941 en later) stonden er veel advertenties van oud-leerlingen in ,De Vriend der Doofstommen die vanwege hun drukke werkzaamheden hulp vroegen met kost en inwoning en dat was vroeger heel gewoon. De bovenste advertentie zou ik niet weten wie dat was, want in Brabant waren heel veel doofstomme schoenmakers en ik kende er enkelen van maar van wie dat advertentie kwam zou ik het niet weten.

De onderste advertentie ken ik hem heel goed en kwam ik vroeger vaker bij hem thuis over de vloer om koffie drinken en kletsen(veel gebaren natuurlijk).
Hij had in 1942 met mijn vader en mijn jongere broertje en mij naar het instituut gebracht omdat hij de weg goed wist en hij had mij ook ontdekt dat ik doof was op mijn 6 jarige leeftijd en naar het instituut doorgegeven via mijn oma die schuin tegenover hem woonde en zijn reis en verblijf werd door mijn vader betaald, want de volgende dag moesten ze weer terug om te werken.

De komende tijd zal ik daar meer over vertellen over de reis naar het instituut.

In Raalte waren er vier doofstomme kleermakers als concurrentie's onder elkaar. Jan Kaauw was een oudleerling van het instituut en verliet daar in 1923.
De andere drie doofstomme kleermakers kwamen van de andere dovenschool, zoals Voorburg en Groningen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb