540. Misdienaars in de tuin bij IvD (9 juli 1944)

Misdienaars in de tuin van de broeders bij IvD.
De foto is gemaakt op 9 juli 1944.

Hier de namen van de misdienaars zijn links achterstaande naar rechts..
Br. Paschasius, Antoon Damen, Henk Geusbroek, Sjef Senden, Rene' van der Veen, Sjaak Wemmers, Arie de Goede, Jan Smeets, Johan de Wagenaar. en .........????
Voorstaande links naar rechts. Henk Demkes, Jo Vermeulen, Hub Allertz, Wim Kramer,
Jan Bettonville, Frans Daemen, .......v d Zalm, en Harrie Martens.

Mijn dank aan Rene van der Veen

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen.
10 jaar geleden

Boven foto de dove misdienaars dat ik van al 4 jaar lang als de misdienaar dat vond ik eigenlijk wel plezier van de bewegingen. Br. Paschasius als de koster van de kapel en Sacristie was zeer betrouwbaar broeder en vriendelijk. Elke s morgens voor de H. Mis kwamen een paar jongens in de Sacristie binnen en begroet Br. Paschasius voor altijd. Van hem was niet altijd gelukkig op het instituut. Toch hij bleef atijd goed en rustig. Hij was als de portier van de lange gang door heen en terug naar de hoofddeur van de jongensafdeling van s morgens tot wel laat op de avond. Ik heb wel gemerkt dat het meestal Broeders hadden helemaal geen goede begrip over Br. Paschasius dat hij bijna nooit in vrije tijd heeft gehad. Soms heeft zijn overste hem wel flink opgedonderd dat Br. Paschasius de S'morgens niet tijdig uit bed opstaat en kwam zo vaak te laat in de kapel en sacriste binnen. Logisch dat Br. Pashasius kon er niets aan doen van zijn het werk in de hele dag moest hij heen en terug naar de hoofddeur en ook naar de Broeders en de jongens heeft gehaald van de beneden en boven naar de spreekkamer. en ook naar de pastorie en meisjesafdeling voor de boodschap overbrengen. En dan tweede in de kapel moest hij het altaar en 2 zijaltaren in orde stellen van het schoonmaken met de koperen poesten en in de sarcristie nog moesten regelen voor elke dag het verschillende kleur kazuifel klaar op de tafel leggen. In het Feestagen de plechtige hoogmis en lof dat Hij moest alles klaar maken voor de wierook en wijwater. Wel beetje geluk voor hen dat kreeg het hulp van Br. Jeroen, dat hij vroeger ook heeft meegemaakt.
Br. Paschasius ontfermde zo heel vak op de jongens dat ze het bezoek van zijn ouders op het instituut kwamen en weggingen, huilen de jongens wel vaak en Br. Paschasius leeft met ze mee en troosten hun altijd mee. Door de vermoeiheid van hem het volop werk en kreeg hij de opdonderen van zijn overste Br. Cheophas en Br Lotharius dat vertelde Br.Paschasius mij wat hij dit heeft meegemaakt. Het was wel erg vreemd geval dat op het instituut zijn de 5 klasgenoten Broeders zijn Theobertus, Alcuino, Leovigild, Archandelo en Paschasius, dus leefden niet mee met Br, Paschasius en het meeste met vier bij elkaar hebben genieten. En Br. Paschasius zat maar altijd alleen in de leeszaal van af en toe de boek lezen. en wacht hij ook naar de zoemer van de bel. Het instituut gebouw was wel zeer groot dus Br. Paschasius heeft wel miljoenen kilometers van binnen de binnen/boven en buiten.
Ik de misdienaar in het ochtend van mijn slaap tot wakker werd en ging naar de sarcistie de zwarte toga met witte aankleed en kwam de priester J v Overbeek en Mhr v Uden allebeiden zo erg vriendelijk begroeten de misdienaars en Mhr v Lierop wat anders zo de hangende gezicht dat lijkt op voor de eerbied in de kapel.
Eenmaal Op Zondagmiddag om half 3 het lofgebed in de kapel. ik de misdienaar met de wierrok in de kapel de achter knielt en in het midden de bidstoel daar Mhr v Lierop knielt bidden. en maak ik de naaste misdienaar een kleine gebaren en nadien stond Mhr v Lierop van de bidstoel en naar het altaar de boven monstrans uit de nis heeft gehaald en omdraait naar de aanwezige Broeders en dove heren en jongens hun het zegen en het of was afgelopen en ging ik met 3 misdienaars naar de sacristie binnen en knielen wij voor het zegen van Mhr v Lierop, daarna kreeg ik een flink klap van hem en schrok iik dan ik vroeg aan Mhr v Lierop. Waarom heeft u mij op de wang geslagen? Hij antwoordt dat je Rene in de kapel heeft het gebaren gemaakt. O snap ik en zei ik aan Mhr v Lierop dat je onder het lof heeft niet gebeden en U kijkt naar de spiegel van de tabernakel en ziet U de duidelijk naar mij de achter maakte het gebaren. Mhr v Lierop keek wel verbaasd en liep hij maar weg met zonder het woord. Br .Paschasius zeide mij dat moest wel voorzichtig zijn anders
kreeg hij het verantwoordelijk. Br.Paschaius was wel in het lange jaren ald de portier en koster op het instituut werkzaam vanaf in 1937 van hem de opvolger van Br Januarius voor een jaar was hij overgeplaatst en van hem de opvolger Br. Cristaan in 1936 .
De overplaasting van Br. Paschasius van het instituut naar de Broederhuis in Waalwijk en later naar de Broederhuis in Maastricht, aldaar overleed hij in vrede
Rene van der Veen.