556. Krantenknipsel met afschuwelijk en verkeerde kopregel

1

2

3

 

4

5

6

7

8

9

  

10

 

11

Mijn dank voor Rene van der Veen

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Jan jonkman. Ik moest wel lekker lachen dat ik maak mijn zelf de smoesje dat klop wat je hebt geschreven. Van 3 jongens wilden het volgen de broeder worden, maar lukt ze het niet. Herman v Kesteren was wel vrome jongen en wilde hij zeker broeder worden, maar in het geval van zijn het klachten van de veel beloofd en weing geven door Mhr v Lierop en Johan de Wagenaar allebeiden de apart in kamer voor ontbijt en middagmaal en vondmaaltijd toen Herman v kesteren trok terug van zijn roeping en ging naar huis en enige jaren overleed hij. En toen Mhr v Eijndhoven in 1955 op het instituut kwam en vertrok Mhr v Lierop naar Eindhoven, daarna de enkele maanden later toen Mhr v Eijndhoven werd Johan de Wagenaar opgeroepen en heeft hij hem de advies gegeven dat Johan nog beter voor hem naar huis ging en doet Johan wel en vertelde hij mij dat Mhr v Lierop heeft hem voor de gek gehouden. Gerard Schulte wist dat de eerste had hij geprobeerd om op het instituut mocht blijven voor de studie om hij de broeder van de congregatie van Broeders F. I. C. in Maastricht, maar weet Gerard het goed dat hij heeft bijna geen aandacht van zijn klasgenoten en ook van de jongens. Van hem koos de weg naar het klooster in Nijmegen bij Jerzuiet werd hij geprofest. Br. Theobertus was aanwezig en zeer trots over hem, maar onder de retratie van dit jaar keam Gerard op ivd zat hij de stoel en keek hij naar de getrouwde mannen die elkaar hebben gesproken over zijn echtgenoten en kinderen. Gerard zat op de bank en kreeg zijn het voorhoofd zweten en zeide hij mij dat was erg warm in de zaal, dat weet ik al van hem een mooie smoesje tegenover mij heeft gesproken. Later heeft hij zijn gewijde habijt in de kast gehangen en liep hij naar het instituut met de Maatschappelijk werkster voor het gesprek om ze te smeken voor een ongehuwde vrouw voor hem te zoeken en later kreeg Gerard de kennismaking van de oud- leerling van het instituut ( v Dapperen ) en zijn beiden getrouwd, met hun probleem dat Gerad ging naar zijn klasgenoot C Borsten te Malden thuis op bezoek voor het gesprek voor de oplossing van zijn het probleem van zijn echtgenote en zeide Cees dat ik heb er niets mee te maken dus maar Gerard naar huis werd gestuurd en daar met zijn vrouw elkaar kunnen oplossen van het probleem. Zo dat was een gekke van het mooiste praten op iedereen om voor hem extra de aandacht krijgen.
Rene'. Van der Veen.

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Rene, leuk dat je ook aan mij dacht dat ik wat had meegemaakt wat je hier schreef en het klopt wel dat je al die nare gebeurtenis nooit en nooit zal vergeten vooral met jou strijd tegen de wrede Br. Aretas. Nu na ruim 70 jaar kun je jouw hersens leegmaken en alles wat je nu weet in deze site kan schrijven een soort opruiming in je hoofd. Dat lucht voor jou en ook voor mij op.

Of er veel gelezen wordt of gereageerd na jou en mijn schrijven in deze site maken het voor ons niet veel uit. Het gaat erom dat je het nu alles wel na ruim 70 jaar kwijt kunt en je kunt een boek laten schrijven en overlaten aan goede schrijvers.

Ik kan mij nog goed herinneren toen je terugkwam op het instituut in de jaren 50 zoals wij toen je eerst echt geloofden dat je broeder wilde worden en dat was zeker je smoesje geweest. Wij hadden elkaar wel positieve discussies gehad en begrepen elkaar ook beter. Naast jou kwam ook Herman van Kesteren, Johan de Wagenaar en Gerard Schulte terug op het instituut met de bedoeling ook broeder wilden worden of hun smoesje. Dat was allemaal niets van waar zeker en ze wilden alleen de verdere opleiding volgen in het kleermakersvak en meer diploma wilden halen.
Alleen die schijnheilige Gerard trad voor enkele jaartjes in het klooster als Jezuïet en dat vonden wij later nogal heel vreemd en het leek dat hij meer dan twee gezichten had. Enkele jaartjes later trad hij af en ging het huwelijk in en gekoppeld door één van de priesters van het instituut. Wat had Gerard tijdens zijn kloosterleven allemaal nog uitgevoerd??

Rene, ik wens je nog een heel rustige pensioentijd toe zonder dat herhaaldelijke nachtmerries over die rode duivelse Br. Aretas en wens ook je vrouw Paula veel goeds toe van mijn groet.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans v Rijn - Jan Jonkman - Diana. Mijn harte bedankt van het gelezen wat ik over heb geschreven.

Frans. Je schreef over je het bekende Gerard Schulte dat mag je hem niet. Gearad doet altijd beetje kinderachtig voor de grapjes woord op Br. Aretas, Logisch dacht Gerard dat vond hij erg plezier van, maar loopt alles mis en kreeg hij de lichaamelijk mishandelingen door Br. Aretas.
Je begreep het niet waarom bleef hij al 9 jaren lang op het instituut van hem groot plezier van zijn de ogen naar de jongens zien en pesten. En alle Broeders wisten het wel dat bleven ze de neutraal en wat er gebeuren waren dat wordt allemaal in de doofpot gestopt. gelukkig nu alles voorbij was, maar je vergeet ook nooit.

Jan Jonkman. Je schreef dat alles klopt en ook voor je ook niet kunt begrijpen dat de enige broeders hebben de jongens mishandeld, zoals je hebt ook geschreven van Br. Gerinus in de kleine jongenseetzaal. dat was zeer gevaarlijk dat Br. Gerinus heeft de aluminium bord naar jou gegooid en zou je Os Temporale ( slaapbeen ) raken dan de groot kans van je op de grond viel en lag je wel de dood en dankzij van je vriend heeft je gereed dat hij het duidelijk heeft gezien en raakt hij je het hoofd naar beneden. Het bord vloog door het raam. En van Br. Josaphat ook toen je op de ziekenkamer lag heet je per ongeluk de kopje thee omviel op het grond en kreeg je de paak slaags van Br. Josaphat en weet je nu van het vroeger je heeft meegemaakt dat kunt je niet makkelijk vergeten.

Diana Je leest wat het vroeger op het instituut door Br. Aretas dat hij de jongens zeer zwaar heeft mishandeld, ja klopt dat de onschuldige jongens kregen veel het lijden van hem. Hij zag naar de minder verstandvermogen jongens dat kan hij helemaal niet verdragen en neemt hij zomaar de wraak op hun, dat ik er genoeg heb gezien en bij mijn thuis op de boek heb geschreven dat de iedere dove leerlingen mogen altijd gerust naar mijn het verhaal lezen.
gr. aan allen van
Rene' van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige het verhaal over de knipsel van Eindhovense Dagblad dat zag ik het goed uit wat heeft in de krant geschreven en vertel ik over de vergunning van de Vestigingswet Kleinbedrijf in Orischot en Eindhoven en een Ontheffing Vestigingswet Bedrijven in Eindhoven.

Op 15 December 1958 begon ik voor de eerste de eigen kleermakerszaak in Orischot en daar stonden al 17 klanten dat ze hebben gewacht tot ik het begon van de kleermakerzaak hervattenDe stalen van de stoffen dat ik al eerder heb ontvangen van 3 Frima's Rubens te Amsterdam, Witte te Arnhem en Mutsarets te Tilburg. En de iedere klant mocht de stalen van de stoffen uitzoeken en maak ik het prijs van het gemaakte 3 delig en 2delig Kostuum klaar dat het klant zelf kunt kiezen naar de prijs van stof tot de knoop ( Stof, Fournituren en Maakloon )
Daar heb ik erg veel plezier van mijn het werk, maar later............. ? Er zijn nog meer klanten binnengekomen uit Middelbeers, Spoordonk, Moergestel, en omgeving. En ook de broers van Mgr J v Overbeek de directeur van IVD zijn bij mij geweest voor hun kustuums laten maken. Van Eindhoven de omgeving kreeg ik ook klanten en tenslotte de nieuwe Vestigingswet kleinbedrijf in Eindhoven de zaak van Heren-Dames Maatkleermakerij die was het begonnen in 1962. En ook voor Mhr v Eijndhoven de driedelig kostuum heeft gemaakt. Ik moest ook naar het klanten komen voor de uitzoeken van de stoffenstalen in Noordwijk, Beverwijk, Den Haag, Breda, Waalwijk, Vught, Nijmegen en Den Bosch. Van te voren heb ik de enkele stalen stoffen de prijzen heb berekend ( Stof, Fournituren, Maakloon ) het was wel erg drukte van mij het werk en kreeg ik het hulp van mijn Klasgenoot Johan de Wagenaar uit Rijnzaterwoude dat hij voor mij de pantalons bij hem
thuis zal verwerkt en betaal ik hem de loonsalaris. later kreeg ik de vergunning van de Ontheffing Vestigingswet Bedrijven in Eindhoven, Die ik eigen de winkel met de Textielgoederen ( Heren en Dames stooffen en fournituren) dat heeft erg veel het gemaakte kostuum, Japon, Mantel, Overjas, Regenjas, Rokcostuum, Jacquet verkocht.
Geheel Onverwachts kwamen een paar Broeders van het instituut zijn Br. Archangelo, Br. Theobertus bij ons op bezoek en laat ik het werk liggen en maken wij het gezellig aan de tafel met bier, borrel, hapjes drinken en eten en savonds de warme heerlijk maaltijd (dat mijn vrouw Paula zelf goed kunt koken ) aan de tafel met lekker smullen, nadien keerden ze per Bus terug naar Gestel. Misschien door het geruchten van wie? dat kwam Mhr J v Eijndhoven ook bij ons op bezoek dat wel voor hem klein beetje uitnieuwdgerieg dat mag van mij het wel. Let op dat de eigen kleermakerzaak blijft altijd zeer verantwoordelijk dat ik heel geluk heb gehad van de studie dat ik ben van de Belasting/boekhouden geslaagd dat wist ik hoe het moet doen in de kasboek moest opschrijven van het ontvangst en uitgaven met de rekening/nota er bij zijn. Maar mocht het nooit van mijn eigen de kasboek aan de Belastingsdienst afgeven, dan moet ik zorgen dat de kasboek via de neutraal boekhouder zelf de nieuwe kasboek schrijven met de controle van de rekening/nota van het ontvangst en uitgaven. Nadien de boekhouder de verklaring op de kasboek wordt ingeschreven met de gestempeld en aan de belastingdienst. Later kreeg ik het verslag van het afgelopen jaar van de boekhouder wat er op heeft geschreven van het ontvangst en uitgaven dat moest ik de belastingen betalen ( omzetbelasting en sociale verzekeringen ) Nog geen A.O.W. die zo pas in 1969 begonnen. Mijn Broer kwam bij mij en wou hij ook een kostuum van mij laten maken. oke zei ik en zet ip op de papier wat er op staat de maten van mijn broer dat hoef ik van hem niet de maat nemen en keek ik hem het lichaamfiguur en reken ik op de proportieleer maten op papier noteren en maak ik voor hem tweedelig kostuum klaar en past van hem heel goed. Mijn broer stond erg verbaasd dat ik hem helemaal niet heb gemeten. Maar ..... zag ik dat het begint zal veranderen door het uitbreiding van de Confectiebedrijven die het gemaakte kledingen in de winkel dat de recalme voor de prijsverlaging en voor de maatkleermakerij het kostuum wordt steeds duurder door de prijsverhogingen in Nederland. wel erg jammer voor mij dat ik het vroeger heel hard heb gewerkt onder de studie voor de behaalde van de diploma"s. Maar ik hoef mij niet druk van te maken, Toch was heel toevallig dat de Directeur van IVD Mhr J v Eijndhoven kwam naar mij toe en bespreken elkaar over het toekomst naar het andere werk zoeken. want het komende jaar 1969 per 1 Januari de uitvoering van B.T.W. ( BELASTING TOEGEVOEGDE WAARDE ) van de kosten gekocht prijzen wordt berekend. Ik zeide dat ik al van te voren wist en dan zal ik overdenken dat zal wel mijn best doen. Voor 1969 kwam de belastingambtenaar bij mij voor het uitleggen dat hoe ik de B.T.W. uitreken van de prijzen. Bijvoorbeeld het klant koopt de stalen stof die kost F 30,00 Per meter (inkoopprijs) en de kleermaker rekent de inkoopprijs F 30,00 X 30% = F 39, 00 per meter x 3 meter = 117,00 + Fournituren F 45,00 = 162,00 + Maakloon F 110,00 = F 262,00 de afronden = F 260,00 voor tweedelig costuum + 12% B.T.W. = F 31,20 + F 260,00 = 291,20 voor tweedeling kostuum die moest het klant betalen. Voor mij het gemaakte Kostuum verdien ik van F 291,20 - F 90,00 voor de stoffenhandel = F 200,20 - F 45,00 Fournituren = F 246,20 - F 31,20 B.T.W. = F 215,00 Netto. Natuurlijk voor iedere klant vonden dat het gemaakte costuum nog veel duurder zijn geworden door de B.T.W. ( door de idee uit Frankrijk )
Ik vond zelf ook niet prettig voor mijn klanten dat ik de prijs van het gemaakte kostuum op B.T.W. moest berekend. En dan ging ik naar het Instituut Voor Doven St Michielsgestel bij de Directeur J v Eijndhonen om hem de kennis te geven dat de mijn zaak kleermakerij zal opheffen in het voorjaar 1969 En zeide Mhr v Eijndhoven mij dat hij voor mij zal steunen voor de nieuwe baan. Ik antwoord dat het was goed en ik kan ook zelf de baan zoeken als het maar gelukt heb. De Nieuwjaar 1969 begon werk ik nog eigen kleermakerbedrijf en had wel gemerkt dat de mensen droegen nu anders dan vroeger dat ze bij de confectiewinkel de spijkerjasje en broeken hebben gekocht die hoort niet bij voor de Maatkleermakerij. Daarom ging ik naar Duitse werrmacht Defensie de adminstratieafdeling binnen, daar hebben elkaar gesproken dat was goed en akkoord . op 28 Februari 1969 ophef ik de kleermakerzaak en heb het bericht aan de kamer van Koophandel in Eindhoven en Tilburg doorgegeven. het was einde van mij mooie en plezierig werk van mijn kleermakerzaak, dat ik per 17 Maart 1969 in dienst bij de Duitse weermacht in Budel als de kleermaker en over een jaar later ben ik
overgeplaatst naar Nederlandse Militair in Rucphen op 13 April 1970 en verhuisde van Rindhoven naar weer terug in Breda op 27 Juli 1970 en op 3 Januari 1983 ben ik overgeplaatst naar K.M.A. in Breda en moest ik als mijn 43 jaar lang als de kleermaker de vaarwel zeggen dat ik de andere baan in K.M.A te Breda als de Adminstratie medewerking via de computer de berekeningen van de prijzen van alle onderdelen in K.M.A. zolang tot op 15 Januari van mijn leeftijd 59 jaar met vut ging met 9 maanden 100 procent de maandsalaris wordt uitbetaald. Over een maand ik ben al 26 jaar lang bij mijn vrouw Paula Thuis van beiden zeer gelukkig.
Verder zal mijn antwoord voor Frans v Rijn, Jan Jonkman en Diana op log 556 sturen OKe!!!!
Rene' van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige het verhaal over de knipsel de Oost-Brabant Courant van Den Bosch en verder over Eindhovens Dagblad die toch hetzelfde over de " STOMME in het krant vermelden en hoefde niet meer te vertellen.
Op de dag van Eindhovens Dagblad verscheen op de dag 13 Novermer 1958 overal in de stad en omgeving. Ik kreeg zeer geweldig belangstellingen van mijn bekenden, kennissen, vrienden van de stad Eindhoven, Asten, Oirschot, Middelbrees, Breda, Den Bosch, St Michiels- gestel en de familieleden uit Beverwijk en Belgie van hun felicitatie brieven, kaarten, bloemen en cadaeu's Van mij het boven mijn hoofd dat heb ik helemaal niets verwacht. Mijn Vader en Moeder zeiden hun grote TROTS over hun ZOON RENE' dat hij zeer volle heeft verdiend van zijn de ENGELENGEDULD brengt de WINNAAR van hem erg heel veel heeft meegemaakt op het instituut. Ik begon mijn de ogen tranen dat kan ik nooit vergeten van mijn het leven op het Instituut. Toch ik ben nu weer gelukkig door Br. Tatianus mij heeft gehaald in 1952 onder de Curcus in de kleermakerij. Mijn ouders zo eindelijk geheel zijn gerustgesteld. Vooral was het belangerij zeer mooie geschenk voor mij uit Asten, dat Br. Tatianus heeft mij verzocht dat ik zo mogelijk naar het dorp Asten bij de Frima Stevens ( geen Familielid van Br. Aretas zo gelukking maar!!! ) komen voor de opleiding en werken in 10 a 11 maanden in 1956 - 1957, In het afgelopen dagen geleden dat hij op bed geheel de onverwachts was overleden door de hartstilstand. Zijn zoon Jo alleen als de kleermaker dat zou hij de kleermakerzaak en winkel overneemt van zijn vader., maar Jo zijn het leeftijd 18 jaar oud en moest hij studeren bij de Nijverheid Onderwijs. Voor hem was zeer moeilijk, daarom ik kwam voor hem helpen voor de opleiding dat wil hij de examen Gezel A. Gezel B., Herencoupuer, en Meester P en T. halen. Mijn achtrr de oor krabt ik dat denk ik het zal veel tijd kosten van mijn opleiding. Oja wie niet sterk ben, dan moet de slim zijn. Mijn goede advies dat de kleermakerzaak die heeft ingeschreven op de naam van Wim Stevens die kunt dit overdragen de naam op het Echtgenote Stevens in het verband tot haar zoon Jo de kleermakerzaak overneemt.
Het duurde wel lang dat nog wat alles verwerkt. Doordat ik met Br. Tatianus elkaar hebben overgelegd dat kost ook veel moeite. Gelukkig kreeg Mevrouw Stevens het bericht dat de kleermakerzaal op haar naam wordt ingeschreven onder haar Zoon Jo Stevens die geldig tot met 3 jaar tot 1960. Zo grote bof voor Jo dat hij al 21 jaar oud was,
Ik gaf Jo de les voor het maken pantalon, vest, colbert onder het werktijd van s' morgens tot s' avonds 6 uur en van 20 - 21 uur de curcus van het patronen (tekenen) broek, vest en colbert. En 2 maal in de week de les geven van de Textielwarenkennis, Kostprijsberekeningen, Proportieleer, Gereedschap, boekhouden. Toch had Jo heel goed gedaan wat hij verder goed kunt werken, zolang tot ik voor hem de curcus heb gegeven en heb ik voor hem geschreven dat zal iemand het hulp voor hem komen werken, toen ik van het begin in 1958 van Asten weg ben gegaan voor mijn de studie moest geheel afmaken voor de meester examen in Utrecht. Later kreeg ik het gehoor van Jo Stevens dat hij de diploma gezel A heeft behaald en volgende keer weer Gezel B. en nog het volgende de Herencoupeur en Meester kleermaker halen.. Verder ging het goed. dat las Jo de Eindhovens krant dat ik de meester diploma heb behaald en kreeg ik de speciaal geschenk van Jo van hem uitdankbaarheid. ik heb hem geschreven dat voor hem hun eigen wil van zijn het werk heeft voortgezet, Van harte gefeliciteerd en houdt je maar het goed en veel succes van het komende de kleermakerzaak van je moeder zal overneemt. En in Middelbeers heb ik ook gedaan bij de frima Smeters ( Keermakerijzaak) de vader van 5 kinderen die wou hij niet wil werken en zoekt hij naar de anderen voor het hulp van de mensen. Zijn vrouw kreeg het groot probleem van de financieel en kwam ik bij hem alles overleggen en werk ik bij hem samen aan de tafel , maar hij ging de stilletjes in de W.C zitten slapen en ik wekt hem en zeide ik kom met mij aan de tafel werken voor het afmaken van de kostuums. Maar ging nog slechter en wou hij de kleermakerzaak aan mij over dragen en dat ben ik de werkgever en hij de werkgever. Ik zei oja dat kan ook, maar als ik van U de werkgever overnam en dan bent U mijn werknemer zo onmiddelijk ontslagen. Hij schrok wel en begreep hij het goed als hij de eigenzaak niet volhoudt den kunt hij maar naar het werk zoeken dat doet hij het wel oke en later kreeg ik van hem bericht dat hij nu goed gaat met de andere baan heeft gewerkt.
Later zal ik nog vertellen als ik in Orischot. de eigen kleermakerzaak begint.

Hier de volgt wat op de Eindhovense Courant staat neem ik hier overschrijven voor het duidelijk leesbaar voor de iedereen.

Tekst de boven Foto .
De 30-jarige doofstomme ( dove ) Rene' van der Veen, die het beste examen maakte dat ooit een meesterkleermaker in Nederland heeft gemaakt, bezig in zijn werkkamer.
( Niet ben ik alleen ook zeer bekwame kleermakers zijn P v Stam en Jopie Hartman die tweeen zeer het bekende heel goed kleermakers )

FEILLOOS GEGEUGEN EN ENGELENGEDULD.
Er heerste grote vreugde bij de familie Van der Veen aan de Barrierweg 161 toen zondag telefonisch het bericht door kwam dat de doofstomme ( dove ) Rene' van der Veen geslaagd was voor zijn examen meester-kleermaker. Niet zozeer mdat hij geslaagd was: ,, Daar waren we heel gerust op " zei mijn vader, maar vooral om de manier waarop Rene' haalde voor zijn examen 9, 9, 10, en 9, cijfers die voor hem nog nooit iemand gehaald heeft, ook door horenden niet.
De vreugde bleef niet beperkt tot de familie Van der Veen alleen ook op het Doofstommen-instituut te St. Michiels-gestel heerste een feeststemming. Vooral Broeder Tatianus was in zijn nopjes met de voortreffelijke prestaties van zijn leerling. ,,. EINDELIJK IS NU BEWEZEN DAT DE DOOFSTOMME (DOVE) VOOR NIEMAND ONDER HOEFT TE DOEN" . MEENDE HIJ. ,, GEHEEL TEN ONRECHTE KRIJGEN ZE NOG STEEDS ALLEEN PRULWERK VOOR EEN LEERLING TE DOEN "
De derdtig-jarige Rene' heeft vanaf zijn twaalfde jaar op de kleermaker-tafel gezeten. Na zijn opvoeding en zijn eerste onderwijs in St. Michielsgestel is hij onmiddelijk als kleermakerleerling begonnen. Hij werkte de achtereenvolgende in Breda, Schijndel, Orischot, en Eindhoven. In zijn vrije tijd studeerde hij en 's zaterdags en 's zondags ging hij naar St Michielsgestel, waar hij les kreeg van Broeder Tatianus die binnenkort naar de missie in Chilli gaat vertrekken. ,, Een groot verlies voor het instituut' gebaarde Rene" en hij toonde zijn afscheidsbrief aan de Broeder Tatianus waarin hij zijn herinneringen aan de eerste dagen precies heeft opgetekend. Rene' blijkt over een feilloos geheugen te beschikken en noemt moeiteloos alle willekeurige data uit zijn jeugd.
Zijn manier van studeren is voor een groot deel gebasseerd op dit geheugen. Hij neemt een studieboek, schrijft er een bladzijde uit en kent die dan geheel van buiten. Behalve een uitstekende geheugen heeft Rene' ook een engelengeduld. Hij toonde ruim honderd tekeningen, allemaal keurig opgeplakt en van een toelichting voorzien, ontwerpen voor costuums met de zogenaamde pompen, voor mensen met kleine gebrekking, van een lange hals tot een dikke maag toe, alles in een eindeloze variatie.
Ook de door hem vervaardigde costuums getuigen van dit grote geduld. Trots toonde hij ons een donkerblauw pak dat hij met zijn zestiende jaar gemaakt had en dat hij nog steeds draagt. Binnenkort hoopt hij een eigen zaak te beginnen in Eindhoven ( ook in Oirschot ) . Het wachten is nog steeds op een vergunning uit Den Haag. Het lijdt geen twijfel of Rene' van der Veen zal ook dan voor honderd procent slagen, wellicht ook met de beste cijfers.
Tot het volgende over de vergunning van de Vestiging Kleinbedrijf.
Rene' van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige het verhaal van de knipsel uit de courant van Tilburgse Dagblad.

Nr 6 Vervolg over de knipsel uit de courant van Oost Brabant van Den Bosch en omgeving. die gaat over het woord dat vond ik ook niet leuk.
" ONDANKS HANDICAP IS R. VAN DER VEEN GESLAAGD VOOR MEESTER-KLEERMAKER. "
Ik ben ook bij de adminstratie van de Redactie in Den Bosch geweest en gesproken. Nog steeds hetzelfde het gesprek van de Tilburgse Dagblad. Ik vroeg de Redactie dat gaat over het woord HANDICAPT en ook ERNSTIG in de courant heeft vermelden wat had U bedoeld? Mijnheer de Redactie antwoordde . zo ja het valt niet mee om te zeggen, dat hij zo vaak het gehoor van de inwoners uit St Michielsgestel heeft gekregen, dat ze vertelden die gaat over in het weekend onder de wandelen van de jongens en meisjes in het dorp en zagen de mensen de voorbij gelopende jongens en meisjes die ze maakten elkaar het gebaren dat zeggen de mensen dat ze zijn doofstommen. En ook de Boschnaren spreken ook zo vaak dat nog 7 kilometer verder stond het R.K. Instituut voor Doofstommen in St Michielsgestel, daar zijn allemaal doofstommen kinderen die ze niet kunnen praten. zoals in Vught, Boxtel. Esch, Den Dungen, Schijndel, Gemonde zo de omgeving spreken de mensen ook hetzelfde.
Waarschijnelijk door het bord aan de boven van de hoofingang dat het woord vermeld ". R. K. INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN " door de ogen van de mensen, maar ze wisten het niet hoe de doofstommen leerlingen weer kunnen praten. En de enige dove leerlingen zagen het woord " DOOFSTOMMEN " dat vonden ze niet leuk
dan later werd het verwisseld van de " DOOFSTOMMEN " op " DOVEN " Later wordt weer teruggedraaid naar het woord " Doofstommen " door de oud-directeur J v Eijndhoven. Waarom?? heeft hij het duidelijk woorden aan de dove leerlingen overgelgd over de " DOOFSTOMMEN "
Het buiten de achter van het instituut daat werden de aparte het gebouwen voor de jongens en meisjes die toebehoort niet op het Instituut voor Doofstommen.
Daar het genoemde de " DOVENSCHOOL " onder het hoed van de " KENTALIS " Overal in Nederland de doofstommen instituut in Haren (Groningen), Amsterdam, Zoetermeer, Rotterdam en St. Michielsgestel het gebouwen de ( VOORHEEN ) worden genoemd door de overname van " KENTALIS " in 2009. Nu in St Michielsgeste het Instituut voor Doofstommen staat geheel leeg en bleef toch bestaan in het jaren door de ontstaan in 1840 door Mgr M v Beek. daar bestaat nu een HISTORIE WAARD.

Hier de knipsel van de Oost Brabant Courant van Den Bosch en Omgeving. schreef ik voor duidelijk leesbaar aan de iedereen.
Ondanks Handicapt (Dove) is R. van der Veen geslaagd voor Meester-Kleermaker.
De heer R van der Veen is een jongeman en zoals alle anderen. Of toch niet. Hij gaat met een ernstige ( niet ernstige ) handicapt (dove ) door het leven: hij is doofstom ( doof ). Maar dit heeft hem niet belet te slagen voor het meester-kleermaker-examen.
Rene' van der Veen ging reeds op zijn vierde jaar naar het doofstommen-instituut te St Michielsgestel. Na de lager school wilde hij kleermaker worden ( door het gedwongen van het instituut ) Daarom ging hij bij een vakman in de leer en bezocht tevens wekelijks St Michielsgestel. Zijn praktijk deed hij achtereenvolgende op in Breda, Schijndel, Orischot en Eindhoven. Gestaag vorderde hij met zijn studie in 1952 slaagde hij voor leerling Gezel B. het volgende jaar voor A. Iedere jaar bereikt hij meer en zo behaalde hij het diploma ere-coupeur, praktijk meester en theorie-meester telkens met hoogte punten.
Kleermaker Van der Veen gaat niet op zijn lauwere rusten. Hij heeft het plan een eigen kleermakerij beginnen en zodra de vereiste toestemming aanwezig is, zal hij zich in onze stad vestigen. Het volgend jaar hoopt hij in het huwelijk te treden. Inmiddels zet hij zijn studie voort.
Hij wil namelijk de akte N. O. ( Nijverheid Onderwijs ) voor doofstomme ( doven ) kleermakers behalen. Dat hij deze ook zal behalen, daarvan zijn we vast overtuigd. Want op zijn laatste examen slaagde hij met het hoogste aantal punten zowel van de horenden als niet horenden.
Het volgende uit de Courant van Eindhovense Dagblad.
Rene' van der Veen

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige het verhaal over het feest van het geslaagde Meesterdiploma was zeer goed verloopt.

Nr. 6. Over de knipsel van het couranten. Dat vond ik helemaal niet leuk aan het lezen van " HANDICAPT en DOOFSTOMME " die het genoemde in de courant staat.
1e courant die van de Tilburgse Dagblad de bestemd voor het dorp Orischot en 2e courant die van de Oost Brabant de bestemd voor de stad Den Bosch en omgeving ( St Michielsgestel ) ik hou niet stil houden en stap ik verder naar Tilburgse Dagblad op het kantoor voor de bespreking met de adminstratieafdeling met in verband de redactie.
Ik laat de Tilburgse Dagblad tonen wat er op staat " DOOFSTOMME MEESTER VESTIGDE ZICH IN ORISCHOT. " vraag ik de recadie . Waarom schreef het woorden in het krant. Dat ik hier met u spreekt dat kunt u mij wel verstaan ? Ja het antwoordt de Recadie. Goed! Zei ik , dat ik nog doofstom ben ? Nee zeide de recatie en waarom het woord in de krant heeft vermeld? En het antwoordde de Redactie dat omdat in het dorp St Michielsgestel daar stond een grote gebouw met het bord staat er op R.K. INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN. die hoort ook in het krant ver elden omdat je van het instituut voor doofstommen opgenomen bent voor het onderwezen. Ik zei dat ik ben niet helemaal mee eens. Het was duidelijk dat ik ben doofgeboren dus niet stom geboren en zeide de redactie klopt dat, maar vertelde hij van zijn het gehoor van de mensen op het woord dat het kind is doofstom hebben uitgesproken. Verder zei ik dat ik hier met U de persoonelijk het gesprek kan goed volgen met mijn het verstand en mijn 2 handen. Ja zeide Redactie dat hij helemaal niet verwacht van mij dat ik de meesterdiploma heb gehaald met het hoogste punten van 9, 9, 10, 9. Dat was nu duidelijk dat je was niet doofstom, maar wel het woord heeft gezegd SORRY! Mijnheer de redactie mag ik u bellefd vragen dat het volgende keer als wie de persoon ook doof was , dan voortaan het bijvoorbeeld de dove meester kleermaker vestigde zich in Oirschot in het krant vermeld. Ja prima antwoordde van Mijnheer de Redactie. Daarna gingen we samen naar de kantine de kopje koffie drinken met koekje. Alvast bedankt van het goede gesprek.
Hier schrijf de woorden uit de knipsel krant voor iedereen het duidelijk kunt lezen.
Doofstomme ( Dove ) Meester Kleermaker vestigdevzich in Oirschot.
In het pand Rijkesluistraat 59, heeft zich de Heer R v d Veen gevestigd als meester kleermaker. ' n Bijzonder geval hij is doofstom ( doof ) en toch vakman van de bovenste plank. Voor zijn examen slaagde hij eind vorig jaar met 9 - 9 - 10 en 9 cijfers, die voor hem nog nooit iemand had gehaald, zelfs horende niet,
Hij is thans dertig jaar , Vanaf zijn 12de jaar heeft hij op de kleermakertafel gezeten - Opvoeding en eerste onderwijs kreeg hij in St Michielsgestel en is nadien direct leerling begonnen. Hij werkte in verschillende plaatsen in Brabant en in zijn vrije tijd studeerde hij terwijl hij in de week-enden les kreeg in St Michielsgestel. Dank zij een feilloos geheugen en vooral ook zijn enrom geduld, heeft hij dit allemaal bereikt.
Wij wensen deze sympathieke en bekwame vakman veel succes in Orischot.
Tot het volgende keer de courant uit OostBrabant te Den Bosch.
Rene' van der Veen.


Rene van der Veen
10 jaar geleden

Hallo Diana van harte dank van het gelezen die gaat over het instituut in de kleermakerij door Br. Aretas dat hij heeft erg zwaar mishandeld op de jongens, ja klopt dat waren wel onschuldige jongens zoals ik ben ook onschuldig.
Later het tijd door Br. Tatianus heeft mij het leven geheel gereed, dat hij zelf heeft genoeg gezien dat de rol van Br. Aretas met mij heeft gespeeld in de kleermakerij van 1940 ---- 1944 en 1946 het was zo lang geleden, maar ik kan nooit nooit vergeten, zeg Diana ja ik heb bij mij thuis 3 dikke boeken met foto's over het instituut van het jaar 1932 ---- 1958 geschreven in 400 bladzijde. Volgende keer zal ik de boeken foto laten maken en stuur ik per email naar Jan keizer en zal wel op Ivd variatie op log ...... Plaatsen en zal je en ook Frans v Rijn en Jan jonkman laten zien. Oke!!!!
Van harte groeten van Rene' van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Nog even vermelden dat de aanwezigheid van Br. Richardo en Br ............. De plaatsvervanger van Br. Judocus de allebeiden de speciaal naar het instituut zijn voor mij gekomen door wie heeft hun verzocht? Ik weet nog dat Br. Tatianus heeft mij gevraagd dat ik in de klas bij de naam van de Broeders ben gezeten ik heb de namen van de Broeders opgeven en behalve Br. Arnoldus en Br. Judocus zijn overleden in 1941 en 1955. Dat moet het wel door Br. Tatianus heeft zelf verzocht. Br. Richardo en Br. ( vervangende ) van Br. Judocus kwamen uit Heerlen en Amersfoort vandaan. Toch vond ik wel erg mooi dat heb helemaal niet verwacht.
Rene' van der Veen.

diana de vries
10 jaar geleden

Hallo....,
ik las jouw verhalen zo ongelofelijk wreed. Veel jongens waren echt onschuldig!! ik vind het zooooo erg voor de jongens. Ik merkte, dat veel broeders of paar zusters van het IVD echte liefde niet echt hadden gekend. Broeder Aretas leek heel veel op Hitler, vind ik.
Rene, ik heb echt respect voor u want u had toen wel veel diploma's toch gehaald.
Mijn idee! Wil je jouw verhalen op de boek over IVD en nog meer schrijven? Ik vind dat doven mogen weten.

Gr diana

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige het verhaal over het geslaagde de Meesterdiploma met het hoogste punten in Utrecht op 12 novenber 1958 ( niet op 1987 )

Nt 5. Over de Meesterdiploma dat ik ben geslaagd dat mocht ik de eigen kleermakerszaak beginnen, maar ik moest eerste melden bij de burgerstand en kreeg ik de verklaring van mijn de naam, adres, woonplaats, geboortedatum/woonplaats. Die wordt de automatisch de overburging gestuurd en wacht op de vergunnig!!!

Zoals ik met Br. Tatianus heb afgesproken voor het dankbetuiging en ook de afscheid ter plaats in de spreekamer van het instituut. Op zaterdag de eind maand November 1958 kwam ik op het instituut, daar bij de jongensafdeling aan de geopende deur stonden Br. Overste Jezefo, Br. Tatianus, Br, Servus, Br. Richardo, Br. Otgerus, Br. Judocus, en Br Beatus ( elke Broeders die mijn klasbroeders en kleermakerbroeders ) klaar naar mij van harte verwelkomd en ze riepen met elkaar hoera, hoera, hoera, en zeggen ze mij " van harte gefeliciteerd van het geslaagde meesterdiploma met het hoogste puntenen vooral Br. Tatianus met zijn ogen tranen en ik ook het zelfde. Ik zei dat van mij van de nummer een ben ik zeer dankbaar aan Br. Tatianus dat hij mij heel gelukkig heeft gemaakt en ook van mijn woord de zeer dankbaar aan de aanwezige broeders die ze hebben mij in de klas het buitengewoon onderwezen en in de kleermakerij hebben mij opgeleid. En aan Br. Overste Jezefo ook mijn harte dank dat hij in Eindhoven aan Marieschool heeft voor mij gedaan in 1955 - 1956 met Br. Hortensius.
Daarna ging ik naar de spreekkamer met Cees Borsten en anderen. Daar werd het feest gevierd met het dranken en hapjes. Ik hou het toespraak aan Br. Tatianus van ons allemaal om U van harte te bedanken, dat U in het jaren van 1952 tot met 1958 in 6 jaren lang voor de volwassen dove kleermakers heeft opgeleid dat ze hun de diploma Meester, Herencoupeur, Gezel B. en gezel A. het gedeeltelijk zijn geslaagd. En sprak ik dat wel over van het verleden jaar in 1957 toen U naar de Broederhuis Beyert in Maastricht ging voor een paar dagen en vroeg U mij of dat ik van U inplaats onder de curcus de lessen aan de dove kleermakers geven, Ja antwoordt ik doe het wel. Maar ik heb wat het gevoel van U ovet waarom bent U naar de Broederhuis in Maastricht gegaan? En dacht ik of wel de zeer groot kans dat U van het instituut zou verlaten in 1959. Het volgende keer op zaterdag begon de curcus in de kleermakerij en sprak het nieuws van U uit Maastricht ? Helemaal niets. Toch enkele maanden laat u ons de kennisgeving dat U het volgende jaar Augustus 1959 naar Chilli ( Santigio ) zal vertrekken. Ik bied U de cadeau van een groot doos met het verschillende dia's die over het kleding in de patroon en gemaakte het kostuum en ook over de warenkennis de dierelijk vezels, plantaardig vezels en kunstmatige vezels. Die blijft voor U het hele leven de mooiste herinnering kan bewaren, dat U voor de dove kleermakers op het instituut in de kleermakerij heeft onderwezen, En kreeg hij ook de stuk bloemen en cadaeutjes van alleen kleermakers.
Nadien dankte Br. Tatianus voor iedereen van harte en vooral hij was zeer trots op mij en ook voor iedereen. Even later kwam de directeur J v Overbeek naar mij toe en feliciteert hij mij en zeide hij dat je wel gelijk hebt toen je met mij heeft gesproken. En Mhr v Eijndhoven was er bij en zeide hij mij van harte proficat met zo prachtige punten dat je hebt het verdiend. Verder het gezamelijk gezellig met de bier naar iedereen het woord " Proost op u het Gezondheid " Even Later ging ik uit de spreekkamer en ontmoet ik de enkele Broeders die ze mij heeft gefeliciteerd en ook van Br. Theobertus en zeide hij dat ik ben zo erg totaal veranderd daarvoor hij was zo erg blij mee. Na het afloopt ging ik met Cees Borsten en anderen naar Den Bosch, daar in de cafe nog verder genieten en na de avond ging ik met Cees Borsten met de trein naar Eindhoven en gingen we naar het resturant, daar dineren we het heerlijk en voor s nachts per taxi naar huis werd vervoerd ( om half 2 ) weer thuis aangekomen van een mooie dag heeft gehad.
Het begint December kreeg ik de vergunning uit Den Haag en dan volgende dag naar Tilburg bij de kamer van Koophandel voor de vestigingswet kleinbedrijf Heren-Dames Maatkleermakerij in Orischot.
En kreeg ik het voorlopigde vestigingswet voor kleinbedrijf in Orischot die was al begon op 15 December 1958 en het volgende de offcieel vestigingswet in Februari 1959 in mijn bezit.
Het volgende keer over het 3 knipsel courant over de doofstomme kleermaker. Raar woord.
Rene' van der Veen.


Rene van der Veen.
10 jaar geleden

Vorige het verhaal over de gruwelijk de kleermakerpriem met de onbeschofte Br. Aretas bewaar ik het goed als maar op ivd de tentoonstelling opricht zou ik de kleermakerpriem met het schriftelijk verhaal bijleggen.

Nr 4. Een mooie foto dat op 12 November 1987 bij mij Thuis in Eindhoven. Van te voren kreeg mijn vader de telefoon van Br. Tatianus zeide hij dat hij niet precies heeft gehoord over het uitslag de nummers van de kandiaten ( doven en horenden in Utrecht 1987 ) daarom hij vroeg aan mij dat ik de kandiaatnummer die heb ik hem opgegeven. O grote trots op het instituut dat Rene' behaalde de meesterdiploma met hoogste punten van alle kandiaten met 9. 9. 10. 9. ik schrok wel dat ik helemaal niet heb verwacht. En dan Cees Borsten had met Br. Tatianus in contact gehad per telefonisch gesprek en zeide hij dat hij feliciteren Br. Tatianus van harte dat hij voor mijn vriend Rene' heeft zeer goed geholpen en gedaan. Daarna enkele uur later belde de twee heren mijn Thuis aan de deur en maakt Cees Borsten de deur open en zag hij dat de twee heren zijn de journalist en fotograaf van het Eindhovense Dagblad en kom maar binnen in de kamer. Ik sta van mijn grote trots van mijn de engelengeduld dat ik het heb verdiend. Ik zat op de stoel naar de foto laten maken. Het blijft de belzoemer door dat brengt er veel bloemen bij mij Thuis.
Ik zat op de bankstoel met de journalist praten over wat ik het afgelopen jaren in het weekend op het instituut in de kleermakerij de curcus onder de leiding van Br. Tatianus heb doorgebracht en ook over het prullewerk van de leerlingdiploma in 1944 en ook over de voorbereiding de kleermakerzaak in Orischot en Eindhoven zal vestigen, maar wacht ik op de vergunning uit Den Haag. En vertelde ik dat ik het afgelopen jaren de plaatselijk heb gewerkt bij de werkgever in Breda, Oirschot,Schijndel en Eindhoven. Later kwam weer de journalisten uit Den Bosch en Oirschot bij mij Thuis en ze vertelden mij dat iemand door de personen uit Den Bosch en Oirschot hebben ons naar mij gestuurd voor de plaatsen in de courant, omdat ik in Den Bosch en Oirschot de mensen heel goed heb gekend waar ik het vroeger in het Ziekenhuis St Johannes de Deo was werkzaam en ook in Oirschot. En zeiden ze mij dat morgen in de courant klaar staat. Toen ze weg gingen en belde Cees Borsten naar de slijterij om 3 kratten bier en ook naar de snacbaar voor 3 schalen met het verschillende hapjes naar mijn Thuis bezorgen. Ja het was zeer grote feest en kwamen de buren van rechts en links bij ons meer vieren. IK met Cees en mijn ouders, broer, Schoonzus en buren elkaar het feestelijk genieten naar de bier drinken op de grote winnaar en hapjes zolang tot s morgens vroeg gingen we naar onder de wol met de ademhaling dat willen zeggen van mij het vroeger op het instituut ben ik de groot Verliezer en nu vandaag het buiten van het instituut de groot Winnaar.
Het volgende dag mijn Thuis nog wat meer de belzoemer van het brengen de bloemen en het bericht van Eindhoven Gemeente had mij verzocht dat de brugemeester verwacht mij in rond middag in het gemeetehuis. Evenals ook de brugemeester uit Oirschot verwacht mij in het gemeentehuis. Verder kwamen mijn vrienden en kennis bij mij thuis feliciteren en namiddag kwam Mijnheer en Mevrouw aan mijn thuisdeur en ze feliciteren mij en vroegen ze ik voor Mijnheer de driedelig kostuum laten maken. O Ik zeide dat Uw mijn de eerste klant van mijn het werk in de kleermakerzaak, maar mag ik het zeggen of het geen bezwaar heeft dat moest nog poosje wachten tot de vergunning uit Den Haag, als ik die de vergunning in mijn bezit, laat ik ze weten dat Uw bij ons kunnen komen voor het maken van de driedelig kostuum. En van het instituut bleef minder voor mij het warmte van het geslaagde diploma komen feliciteren. tuurlijk ik begreep het goed en maakt voor mij helemaal niets uit. Ik moest nu wel opschieten dat ik ging naar het Eindhoven gemeente en ontvangt de brugemeester mij en samen naar de bestuurzaal aan de tafel zitten en kreeg ik de kopje koffie met het gebakje. De brugemeester vertelde mij dat hij in de courant heeft gelezen en vroeg hij of ik nu kunt praten?
Ik denk van mij zelf wat is toch raar waarom stond in courant dat de doofstomme R v d Veen behaalde de meesterdiploma met het hoogste punten. die hoor ik helemaal niet prettig en zei ik aan brugemeester, Natuurlijk ik kan wel gewoon praten met mijn het verstand en mijn handen. De brugemeester zeide mij dat ik heb van jou het gesprek heel goed verstaan en wenst hij mij het komende maand veel succes met U de nieuwe kleermakerszaak in Eindhoven zal vestigen. Mijn harte dank antwoorde ik.
Daarna keerde ik terug naar huis en begon ik denken wat was het oplossing van het woord " Doofstommen en Doven " ???? Zoals bij de brugemeester in Oirschot ook precieszelfde heeft gezegd. het blijft de uitspreekt van de mensen over de " doofstomme kleermaker " het was verschrikkelijk raar woord . Tot het volgende keer aan het buurt van de knipsel van 3 couranten uit Eindhoven, Den
Bosch en Oirschot.
Rene' van der Veen.

Rene van der Veen.
10 jaar geleden

Nog even van mij beloof dat voor Frans v Rijn, Jan Jonkman en Diana krijgen van mij berichten, tenminste hier no 3 tot met 11 wou ik dit eerst afmaken! Oke bedankt !!!!!

Vorige het verhaal van de 1e , 2e, 3e fasen dat van het begin voor mij het verliezer en laatste het Winnaar dank aan mijn volle de Engelengeduld.
Nr. 3. De afschuwelijk Priem in de kleermakerij. Maar ligt dat niet alleen in de kleermakerij en ook in de schoenmakerij. Vroeger op het instituut hebben nog veel mishandeld op de jongens door de enige Broeders dan dit jaar 1946 nog iets werd verbeterd.
De kleermakerpriem die het gebruikt voor de rijgen, naaien, op de stof van het maken Pantalon, Vest en Colbert werd los gehaald, maar de priem was helemaal niet geschikt die de voorkomt van het beschadigd de weefsels van de stoffen. Er werd de andere vervangt het gemaakte van het beenderen of ivoor tot de priem. De oude priem staat de scherp punt en andere priem de punt staat de bot.
Br. Aretas had zeer grote dol op de priem en houdt hij die in de zak. Ik als de kleermaker heb geen priem en moest ik met mijn vingers gebruikt om de garen, naaien de los te maken. Dat was een gekte werk!!! Br. Aretas gebruikt de kleermakerpriem die alleen de jongens achter hun in kont heeft geprikt. Maar vorige paar Broeders in de kleermakerij hebben ook het gedaan als van Br. Aretas.
Br. Chrijsolgus het hoofd van de kleermakerij was ook zeer afschuwelijk Broeder dat hij gaf de jongens een flinke
oorvijg die hun de knopen van de broek of colbert hebben kwijt geraakt. En Br. Josaphat de kleermaker- leraar laat met zijn de hand op de jongens arm stevig knijpen. Zoals hetzelfde dat de jongens de knopen van de broek of colbert hebben kwijt geraakt. Het hoofd van de schoenmakerij was Br. Vranus dat hij was ook zeer gemeen en afschuwelijk Broeder dat hij gebruikte de aluminium staaf onder zijn arm en ging hij naar de kelder van bovenschoenmakerij voor de controle van de verwisselingen schoenen van de jongens.als wie de schoen de zool met groot gatje en kreeg de jongen een stevig slaags van de aluminiumstaaf en kreeg hij het verschillende blauwe plekjes aan zijn benen. In het strenge winter op de avond kwamen de Broeders Josaphat, Leovigild, Alcuino met de slang naar de speelplaats laten water spuiten en had flink gevroren. Het volgende dag gingen de jongens op ijsbaan glijden in de meermalen. Let op dat hun schoenen de twee zolen met kapotte gaatjes en moesten ze naar de schoenmakerij kwamen. En kregen ze de flink slaags met de aluminiumstaaf van Br. Vranus. Waarom doet de Broeders Josphat,leovigild en Alcuino van hun groot plezier op de speelplaats water spuiten en dan de jongens kregen het lijden van het slaags met de aluminiumstaaf???
Ik als de kleermaker kreeg het opdracht van Br. Aretas, dat ik in het ochtend van tijd om kwart voor 10 tussen om kwart over 10 in de kleermakerij moest blijven voor de jongens hun broek of colbert de nieuwe knopen aanzetten. Elke jongen kwam in de kleermakerij binnen en laat hij mij zeggen dat een of paar knopen van de broek waren kwijt en zei ik dat de jongen moest eerste bij Br.Aretas melden en vroeg hij hoeveel knopen? En antwoordt twee knopen. Goed ga maar naar Rene' dat verwerkt al nieuwe 2 knopen klaar en kreeg de jongen 2 keer flink prikken met de priem en ook stopnaald. En nog elke aan het buurt van de jongens dat kregen ze ook flink prikken. Br. aretas vond nog altijd veel plezier van om de jongens de straffen geven van hun llijden door de prikken van de priem. Ik zag nog veel meer dat kon ik helemaal niet verdragen. Wel eenmaal echt gebeurde dat ik het duidelijk heb gezien wat deed Br. Aretas het was wel vreselijk van een jongen was een misvorminglichaam die heet hij Janus van Lieshout kwam in de kleermakerij voor paar nieuwe knopen van zijn broek heeft aangezet door mij zelf, en kreeg hij zeer pijnelijk de helft van de priem in zijn achterkont die blijft hangen en haalde ik de priem van hem achter de kont uit, die ligt het bloeding aan de priem. Janus was zeer kwaad en wou hij Br. Aretas schopt en pakte Br. Aretas hem vast en gingen ze naar het bovenzolder, daar wordt zeer zwaar mishandeld. Br. Tatianus en Br. Servus hun hoofden naar het boven kijken dat begreep ik het duidelijk van de bovenzolder die maakten ze elkaar veel lawaai. Na het afloop ging de huilende Janus met zijn het gezicht zag ik hem dat het bloed aan zijn neus en ander plekken met gezwollen wondjes. Vroeger ook zo op de speelplaats de einge Broeders hebben de minder verstandvermogen jongens geplaagd, bespottelijk en mishandeld zijn. Gerinus, Josaphat, Aretas, Alcuino, Fraternus , zoals Frans v Rijn schreef ook over Gerard Schulte dat heeft Br. Aretas hem. flink mishandeld op de plaats de boven van de kleermakerij voor hem de verdienstelijk pijnelijk door van hem een grapje woord dat Br. Aretas kon het niet verdragen.
Dus niet alleen om mij de mishandelingen door Br. Aretas en ook de jongens nog meer hebben mishandeld, Jan Megens, Leo Vermeulen, Theo de Groot, Janus v Lieshout, Simon v d Voort, Jopie Ros, Willy Theunissen en ook wie de jongens hun natte onderbroeken ( Urnieplassers) kregen zware mishandelingen in de aphotheek door Br. Aretas. Ik heb er genoeg van alles wat hier en daar gezien.
Ik mag gerust zeggen dat Br. Aretas was helemaal niet normaal en hij praat van hem eigen zelf en ook tegen de spiegel, loopt hij ook raar met 2 handen met de rozenkrans laten spelen. Hij leefde op het instituut wel eenzaam dat de Broeders kunnen van hem niet goed opschieten want Br. Theocritus vertelde mij dat hij al wist van mij dat Br. Aretas heeft mij mishandeld. Hij deed van af en toe met Br. Aretas omgaat dat had hij bedoeld voor het overleggen over het verbeterden voor niet verder de mishandelingen op de jongens. Maar wordt helemaal niets geholpen. Zo bleef hij nog veel liever van hem de ogen kunt zien dat hij de jongens mogelijk veel pijn mogen lijden.
Ik heb er genoeg gezien van het gekte de prikken van de priem dat wil ik het eind van maken en ging ik naar het hoofd van de kleermakerij Br. Servus onder 4 ogen wou spreken en dan naar de aparte kamer elkaar bespreken. Ik vraag aan Br. Servus of zou U misschien goed vindt dat ik wou graag dat U zelf beslist of de oud- leerling Jozef Vercammen naar de grote en kleine slaapzaal waar de jongens hun kleding in de kast hangen, kan hij onder de controle naar het kleding die de kwijt van de knopen en ook wat stuk en brengt hij naar de kleermakerij voor de reparatie en weer terugbrengen naar het zelfde plaats met mijn vrijwillger met Jozef Vercammen samen de tijdelijk overleggen. Dat bedoeling van mij om de prikje van de priem door Br. Aretas eind van te maken. Gelukkig dat Br. Servus vond het prima, dat was al begonnen in het najaar 1943. Voor de jongens zijn gerustgesteld. Na mijn examen zag ik de kleermakerpriem op de tafel en nam ik die mee in de zak en 5 dagen later ben ik voorgoed van het instituut thuis gekomen en leg ik de priem in de kist, zolang jaren wist ik niet waar de priem lag, toevallig heeft mijn vrouw Paula de priem gevonden uit de kist en vroeg zij mij wat dat de priem en vertel ik haar dat de priem was van de eigendom van het instituut in de kleermakerij, waar de Grote Beul Br Aretas heeft dit gebruikt om de jongens hun achter kont laten prikken van hem zeer groot plezier en lacht hij altijd uit. Dat was een gekte werk van hem zegt mijn vrouw Paula. Ik laat haar het verhaal van Frans v Rijn en Jan Jonkman en Diana lezen. Dat was het verschrikkelijk in de kleermakerij van het instituut.
Tot de volgende nr. 4. Mooie foto he.
Rene' van der Veen.Frans van Rijn
10 jaar geleden

Tene, ik heb ook iets te schrijven over aretas. Op een dag vertelde Gerard Schulte een mopje tegen aretas, hij heeft toen wel gelachen, maar een tijdje later vroeg aretas aan Bro. Theobertus of Gerard hem even met mocht helpen en Bro. Theobertus gaf de toestemming. Maar het was helemaal geen helpertje van aretas, boven de kleermakerij kreeg Gerard hevige klappen en stompen van aretas. Gerard was nog niet een grote jongen en begon echt hard te huilen, Die huilbrij bleef duren tot Gerard in de klas kwam. Bro. Leovigild vroeg aan Gerard waarom hij zo hard huilde en Gerard vertelde alles aan Bro. Leovigild. Toen was Bro. Leovigild opeens uit de klas gegaan, waar naar toe, dat wisten wij niet. Een half uurtje later kwam Bro. Leovigild weer in de klas, zijn haar stond in de war en zijn gezicht was rood, zweet zat op zijn gezicht. Bro. Leovigild zei tegen Gerard dat hij met aretas had gesproken, maar later hoorde wij dat er een vechtpartij tussen Bro. Leovigild en aretas was. Bro. Theobertus had spijt dat hij toestemming had gegeven en gaf Gerard een hand van spijt.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige het verhaal over het verdwijnt van Br. Aretas in de kleermakerij staat weer goed en schoon. Zijn de opvolger in 1946 kwam Br. Boudewinus in de kleermakerij en dan hij met 2 Broeders Servus en Tatianus en de kleermaker leerlingen gingen naar de tuin voor een mooiste kiekje ( foto ) waaronder de iedereen z' on blijdschap gezichten door de grote opruiming van Br. Aretas. Zie ivd Variatie 1 log 4. Zo mooi en prachtig foto.
3e fase vertel ik dat hoe ben ik weer terug op het instituut voor de curcus in 1952 ? Het was wel erg mooi van Br. Tatianus dat in 1951 kwam hij het bezoek bij mijn werkgever ( Willem Mouwen) in Breda dat ik onder het werk bezig van het gemaakte pantalon. Van te voren wist ik niet , dat Br Tatianus zijn het plan was voor mij die hij heeft mij niets verteld of gesproken. Het lijkt wel op een mooiste verassing. Mijn werkgever schrok dat de Br Tatianus aan
de deur staat en ontving hij hem zeer hartelijk naar de woonkamer. Poosje later kwam Willem ( mijn kleermakerbaas ) naar mij toe en zeide hij mij " kom met mij samen in de kamer zitten voor de koffie met hapjes. Ik zei och fijn en waarom? Weet ik niet. Toen ik met Willem samen in de kamer binnen, zag ik daar Br. Tatianus. Och ik ging hem toe en omhelsde zei ik zeer van harte welkom !
Verder vroeg Br. Tatianus mij of ik het begin 1952 de curcus wilde volgen voor de examen? Ik schrok wel, maar ik had eventje geweigerd dat omdat ik op het instituut niet totaal gelukkig heb geleefd. Willem vertelde aan Br. Tatianus dat Rene' bij Willem samen hebben gewerkt dat ging alles goed en prima kleermaker, maar een ding vond Rene' niet erg leuk dat hij onder het werk de kleermakernaald was stuk, die hij niet verder naaien en zat zo erg stil. Dan Willem zag hem en vroeg hij wat er de hand? Rene' laat de kaoptte kleermakernaald aan hem zien. Och Willem zeide o niet zo erg en nam hij de 10 stuks kleermakernaalden laten breken en op de tafel lagen.
Rene' keek naar de kapotte naalden op de tafel en zeide hij dat Willem was kwaad op hem. Helemaal niet dat Rene' zeide dat ik op het instituut in de kleermakerij zo heel erg klap heb gekregen door Br. Aretas. Toen Br. Tatianus luisterde naar het woord van Willem dat vond hij niet zo prettig van hem het fout was geweest op Ivd in de kleermakerij dat hij helemaal niet heeft verdedigd. Daarom heeft Br. Tatianus van hem expres de toestemming aan zijn overste Br. Adelfus ( 1951) gevraagd dat hij naar Breda waar Rene' bij de werkgever mocht komen bezoeken en bespreken. Dat heeft Br. Overste Adelfus de toestemming aan Br. Tatianus gegeven voor 2 dagen in Breda. Ik vond wel erg mooi van hem, dat ik erg wakker ben geworden. Br Tatianus gaf mij het woord dat hij op het instituut wel fout heeft gemaakt en wou hij graag dat ik terug op het instituut in de kleermakerij voor de curcus om de diploma Gezel A, B, Hetencoupeur, Meester Praktijk en Theorie die op het instituut de alle Broeders en Directeur hun ogen kunnen zien. Ik antwoord dat het was goed en kom ik weer terug op het instituut in de kleermakerij voor de curcus en Br. Tatianus noteert op de boek van mijn naam voor de curcus in 1952, nadien bedankt hij mij voor het gesprek en zeide ik " graag gedaan " Br. Tatianus kreeg de plaats van een overnachten bij Willem Mouwen en verder elkaar gezellig dasrna keerde hij terug naar het instituut. Maar tegen de avond mijn thuisaankomst was ik wel erg kwaad en uitschelden van het begrip de twee dingen over het brekende naalden van bij de werkgever en Br. Aretas. Vergeet het niet wat ik tegen de directeur J v Overbeek heb gezegd over de zijn ogen goed wijd houden over mij hoe ben ik weer terug op het instituut gekomen voor de curcus in de kleermakerij.
In 1952 --- 1953 volgde ik de curcus en behaalde ik de diploma Gezel B in Augustus 1952 met het hoogste punten en textielwarenkennisdiploms behaalde ik met 9 punten. Van te voren had Br. Tatianus wel erg bezorgd over mij dat of ik hoe het gast en hij was erg dolblij dat ik de diploma heb gehaald.
In 1953 ---- 1954 behaalde ik weer de diploma Gezel A. In Augustus 1953 met het hoogste punten. Toen s' nachts op de grote slaapzaal op bed lag slapen en wekt de Br Tatianus en Br. Theobertus mij en ze brachten het nieuws mee dat je bent geslaagd van harte proficat ! Nou eindelijk dat ik al 3 diploma in mijn zak
In 1954 ---- 1955 behaalde ik weer de diploma Herencoupeur met mooiste punten in Mei 1955 en belangerijkste textielkennis ben ik ook geslaagd met 9 punten. Nu mag ik mijn volle verdiend de vakantie de fietstocht met Cees Borsten naar Luxemburg in 14
dagen in 1955.
In 1955 - 1956 bleef ik het gewoon in het weekend op het instituut studeren en ook de curcus volgen in de kleermakerij.
In 1956 ---- 1957 door Br. Tatianus mij had gevraag voor de hulp lessen geven aan de dove leerlingen op zaterdagmiddag toen Br. Tatianus was afwezig. En ook naar de andere plaats in Asten de kleermakerszaak van frima Stevens. Dat hij zo onverwachts in zijn slaap was overleden door de hartstilstand. Zijn zoon Jo Stevens zijn moeder heeft Br. Tatianus per telefoon de contact gehad en vroeg hij mij of ik in Asten de kleermakerszaak de voorlopig blijft werken en ook de lessen aan Jo Stevens ( 18 jaar oud) voor de examen Gezel A en Gezel B. nog Herencoupeur en Meester later door de anderen kunt voor hem lessen geven. Ik moest s morgens vroeg per trein van Eindhoven naar Helmond en met de bus naar Asten in 10 maanden.
In 1957 ---- 1958 het was laatste jaar de curcus in de kleermakerij. Van te voren kregen de volwassen kleermakers hun de straf in 3 maanden ( juni - Juli -augustus 1957 van Br. Overste Lotharius de reden van het ongehoorzaam dat ze niet op tijd op het instituut binnen zijn gekomen ( om Half elf s avonds ) dat mochten ze geen curcus volgden. Net op tijd in Augustus 1957 kwam nieuwe Overste der Broeders Jezefo en begon de curcus in de kleermakerij. En een jaar later behaalde ik de diploma Meester met het hoogste punten in Augustus 1958 en volgde behaalde ik de diploma Meester T. Met hoogste punten in 31 Oktober 1958. Br Tatianus zag dat voor hem alles klaar en tevreden dat ik alles goed heb best gedaan. De directeur J v Overbeek kwam naar mij toe om te feliciteren en zeide hij dat je bent nog goed zoals je in 1946 mij zeer duidelijk hebt gezegd toen het werkboekje bij mij ( directeur ) in de kamer hebben gesproken. Nog verder laat Br. Tatianus ons weten dat hij het volgende jaar naar Chilli zal vertrekken. Het was groot verlies van het instituut. Daarna maak ik Br. Tatianus de afspraak voor de afscheidsdag met het dankwoord in November 1958 dat heeft al genoteerd. Op de dag van de oude/ Nieujaar 1959 verloofde ik en Paula in Eindhoven en volgende Nieuwjaar 1959 in Averbode bij Paula ouders. Daarna op 22augustus 1959 trouwden we in Averbode Belgie.
Voor mij alles klaar van de studie ? Nee nog verder studie voor de belasting/boekhouden dat ben ik ook geslaagd.
Eindelijk rust ik weer uit, maar het vergeet nooit wat op het instituut in de ziekenkamer en kleermakerij heb meegemaakt. Het volgende verhaal over de afschuwelijk priem van Br. Aretas. No 3.
Rene' van der Veen.Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige 1e fase schreef ik over het werkboekje in de kleermakerij in 1943, dat door wie de goed ideen heeft gemaakt? Na de Bevrijding kwam ik in het weekend op het instituut , hoorde vertelde van de oud- leerling Jan Bongaerts ( hij wist het genoeg van mij dat in de kleermakerij heeft zo erg veel geleden door Br. Aretas ) dat in de kelder van de saristie de naast kapel lagen het volop boekjes. O dus weet ik wel of daar de waarschijnelijk het werkboekjes van de kleer/schoenmakerij daar lagen. Goed dan ik ben toch naar de kelder en zag ik dat klopt alles wat ik zelf heb gedacht. Daarna zoek ik mijn naam op het werkboekje en eindelijk hebt het gevonden, dat vond ik zeer belangerijk om te lezen voor het duidelijk bewijs van mijn het punten op het werkboekje door de zotte Br. Aretas heeft ingeschreven met de bijlage het vermelden dat Rene'. Van der Veen was zeer slecht de kleermaker- leerling die maakt erg te veel gebaren in de kleermakerij
die was voor hem niet geschikt als de kleermaker.
Dat was voor mij erg verbaasd, wat heeft Br Aretas in stiekum op de bijlage op het werkboekje geschreven en dan laat ik aan de directeur J v Overbeek tonen en lezen dan sprak hij dat het helemaal niet wist en zei ik hem waarom had U voor de derde keer gewaarschuwd over het slechte punten dat als ik het volgende weer het slechte punten en van U mij naar huis wordt gestuurd? . Ja herinnerde hij het wel en zeide hij mij dat hij te veel het kachten van Br Cheophas overste heeft gekregen en moment weet hij toch dat klopt het niet wat het spel in de Kleermakerij door Br Aretas met Rene' hebben gedaan. Ja dat klopt zei ik en dan U ( Mhr v Overbeek ) mij zeer goed verzorgd en geholpen toen ik ziek ( T.B.C.) was en dat was erg jamner voor mij dat op het instituut was voor mij helemaal niet gelukkig en beloof ik hem dat zal ik het buiten van het instituut weer opnieuw beginnen van de curcus op het instituut voor de behaald diploma's onder de leiding van Br. Tatianus. Maar de directeur v Overbeek twijfelt het, omdat ik vroeger op het instituut wel onvoldoende lessen heb geleerd. Ja dat klopt omdat ik er geen zin heb om nog verder te leren de reden door de ergste mishandelingen van Br. Aretas en enige Broeders.
Mijn woord zegt men dat zal u de wijde ogen kunt zien hoe ik ben dat ik de engelengeduld heb doorgezet van mijn het leven. En verder ging ik op het instituut door mijn het leven, maar bleef ik wel echt wraak op Br. Aretas dat hij mij op het instituut totaal kapot heeft gemaakt. Op de dag wandel ik in de tuin de boven kleermakerij zag Br. Aretas door het raam naar mij tor en begon hij weer wraak en maakt hij het gordijn dicht. Nou eindelijk verstandig van Br. Aretas dat wou hij mij niet meer zien. Oke! Ik begon mij zelf denken, dat ik wou hier terug studeren onder de curcus voor de examen, maar nog niet zekerheid dat ik zag hoe liever en hoe eerder op Br. Aretas zo mogelijk uit het instituut moest verlaten. Maar hoe? Afwachten dat wie eerste het begint en sta ik alles klaar. Ik en Br Otgerus samen liepen door de gang en zag ik daar Br. Aretas in de gang en liep hij naar de anderkant de weg naar ......... Ik zeide tegen Br. Otgerus dat zag u wat deed Br. Aretas en zeide Br. Otgerus dat hij al genoeg heeft gehoord van de medebroeders. O ik snap het duidelijk dat de alle Broeders wisten al over mij met Br Aretas in de kleermakerij hadden meegemaakt..
Juist op zaterdagavond om 10 uur in Juli 1944 ging ik naar de zolderslaapzaal en het bezig van mijn tanden poesten en kwam Br. Aretas aan de anderkant de wasbakje aan zijn voeten wassen met de borstel. Ik zag , dat hoe hij deed en keek hij mij ook terug en begon hij de achter kaak met opgezwollen ( begon hij zo erg wraak ) en gooide hij de borstel naar mij het voorbij gezicht. Ik werd erg woedend en raap ik de borstel met de naam " Br. Aretas " en schud ik de borstelhaar schoon en stopt in mijn zak. Ik was wel wanhopig en greep ik hem zo hevige vast. Ik schreeuwde " waarom neemt u de wraak - pesterij - mishandeld op mij in de ziekenkamer en kleermakerij???! Antwoordt hij het niets. Ik herhaalde voor de tweede keer en ook geen antwoordt, maar wel eist van hem om de borstel terug geven. Ik zeide dat u krijgt van mij nooit terug en herhaalde ik weer om waarom U hier op het instituut tegen de jongens en mij heeft mishandeld? Toch bleef hij koppig zwijgzaam en begon ik hem zo hard schudden dat het beschadigd de scapulier met de aansluiting haak en ogen en ook witte boord stuk en elkaar schreeuwden, daarna kwamen 3 Broeders bij ons om de van ruzie uit elkaar te blijven. Ik antwoord Oke! Dan ga ik nu onmiddelijk naar de kamer van Br. Overste Hadelinus voor de kennis wordt afgelegd. Br. Alcuino zeide mij dat je bent zeer ongepast om je tegen de Broeder Aretas heeft gevochten. Ik schreeuwde hem en zeide dat U met 4 Broeders op de grote speelplaats met een negerjongen hebben gevochten in 1937 dat was ook zeer ongepast. Hij liep het gewoon weg.
Br Overste Hadelinus ontving mij van harte welkom in zijn kamer, daar hebben we in lange uren overgesproken dat Br. Aretas heeft de borstel naar mij gegooid uit zijn de aanhoudende wraakheid. Br Overste Hadelinus stond wel stomverbaasd en wist hij het niet veel omdat hij zo pas een jaar geleden als de overste der Broeders op het instituut kwam. Ik zei hem dan mocht U ook weten dat hoe Br. Aretas op mijn leeftijd 10 jaar heeft mishandeld met de geselen in verband de touw met kleine loodjes de reden van mijn het verkoudenheid in de kapel dat Br. Aretas kon niet verdragen. Ik trok mijn kleren uit tot half bloot en laat hem mijn rug met volle lidtekens zien. Br Overste Hadelinus schrok erg van dat had hij helemaal niet verwacht en begon zijn het hoofd naar beneden en voelde hij dat het was zeer verantwoordelijk van de congregatie der Broeders uit Maastricht. Ik troost Br overste zeer mijn medeleven en zeide ik of wil U of Ik naar Maastricht bij de Br. Algemene Overste komen bespreken? Br, Overste Hadelinus vroeg mij " Blijft met onder ons " met zonder de merken van alle Broeders. Ik antwoord dat was het goed maar mag ik later op de boek schrijven en publicieren op iedereen mogen ook het weten. En vond Br. Overste het goed. Zoals hebben elkaar het afgesproken dat hij zal met Br Algemene overste in Maastricht de contact nemen en over een week laat hij mij weten. Nadien kreeg ik een apart slaapkamer door Br Otgerus heeft alles geregeld door het opdracht van zijn overste. Een week later kwam ik op het instituut in het weekend dan heb ik zeer benieuwd over hoe het verloopt van het bericht uit Maastricht. O Br Overste Hadelinus kwam naar mij toe en gaf hij een brief aan mij deelde dat Br. Aretas wordt overgeplaatst naar Nijmegen met inverband van het retratie der Broeders op midden Augustus eindigdt, Ik ben nu in de wolken van grote blijdschap van mijn het leven en ook voor de dove jongens die ze niet meer verder zouden lijden. Ik antwoordt aan Br. Overste Hadelinus het woord " zeer van hartelijk dank voor de goede medewerking " en bleef ik voor U zeer dankbaar
Dan zeide ik ook " Br. Aretas weg van het instituut de opgeruimde staat netjes!!!!!
Het volgende verhaal van fase 3 over mijn nieuwe leven onder de curcus in de kleermakerij bij Br. Tatianus,
Rene'. van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige het verhaal over de gemaakte vest, dat ik onder de examen in 1944 met de onderbreking van de een op vijf knoopsgaten heb gemaakt en geslaagd. Van Proficat ? nee en wel van Br Aretas geheel ben verdaan.
Nu Nr. 2 het gemaakt van mij het lijst op 1e fase dat ik op het instituut in de kleermakerij van mijn leeftijd 12 jaar op de kleermakertafel heb gezeten. Eigenlijk een jaar eerder in 1939 ik in de kleermakertafel heb gezeten de wegens mijn ziekte van een jaar buiten van het instituut de sanatoruim en thuis bij mijn ouders moest rusten op bed.
Daar in de kleermakerij was zeer puinhoop, toen Br. Josaphat uit de kleermakerij naar de ziekenkamer
verplaatst door de reden van Br. Aretas de ziekenbroeder heeft de 15 T.B.C. jongens heeft zeer slecht verzorgd, behandeld en ook mishandelen. In September 1940 kwam ik in de kleermakerij (door het gedwongen van Br. Overste Cheophas, dat ik mijn keuze naar de vak van Adminstratie/
boekhouder die door hem was afgekeurd)
Br. Tatianus de kleermaker-leraar maakte mij de kennis dat ik voor hem eerste keer heb gezien. ( toen Br. Tatianus in 1939 op het instituut aankwam ) In de kleermakerij waren maar 4 Broeders zijn Chrijsologus, Servus, Tatianus en Arets die maakten ook altijd ruzie van Br. Chrijsogous en Br Aretas die gaat over de papegaai dat Br. Aretas kon helemaal niet verdragen van het lawaai door het schreeuwen, praten en de bek aan de kooi kraken.
Ik zit aan de tafel om wat te leren van op de lapje naaien wat Br. Tatianus mij het duidelijk heeft overgelegd. Hij was zeer geliefde broeder die maakt hij nooit kwaad en maakt hij van af en toe de grapjes woorden. daarvoor ik erg veel plezier van hem heb gehad. Het begint de vakantie met Kerstmis 1940, Pasen 1941 en Zomervakantie 1941 kreeg ik heel mooie rappoort van het punten van 7, 8, 9, Maar ik wist al van te voren het nieuwe schooljaar in 1941 --- 1942 dat ik ben overgegaan naar 2e jaar bij Br, Aretas die viel voor mij zeer bang en angstig dat ik toen in de ziekenkamer van hem zeer veel heb geleden. Na de Zomervakantie in 1941 kwam ik in de kleermakerij en kreeg ik een stevige schop van hem dat ik niet vlot heb gelopen dat omdat ik zo erg dik lijf ben van mijn ziekte. hij gaf het opdracht aan 6 kleermakers de voortaan op de kleermakertafel met het gekruiste benen moesten de repratiekleding verwerken. Als wie het niet doet en dan Br. Aretas zag het wel en liep hij zeer stiekum naar de kleermaker op de tafel zat en kreeg hij een flink prik van de priem in zijn kont. ik kreeg erg zo vaak prik van hem dat mijn achter kont zaten het bloed in mijn onderbroek die moest blijft dragen tot op zaterdagmiddag na douche eindelijk de verwisseld met de schoon onderbroek. Maar helpt het niets want het volgende maandag in de kleermakerij kreeg ik weer opnieuw prikje in mijn kont. Br. Aretas vond altijd erg veel plezier van. Het hele jaar 1941 -- 1942 voor mij helemaal niets in de kleermakerij bij hem de opleiding heb gehad. In Maart 1942 kwam Br. Aretas met zijn de stem van zingen in de kleermakerij dat Br. Chrijslogus was overleden dat had bedoeld de papageaaikooi van de kleermakerij zo mogelijk was verdween dat was hij zo heerlijk en vreugde die maakt hij zo erg vriendelijk op iedere kleermakerleerlingen. Br. Servus en Br. Tatianus keken hem zeer droevig dat hij was een zeer dwaze Broeder dat ik heb van hem nooit gezien.
Later zag ik dat hij weer terug de kwaade bui en kreeg ik van hem zwaar klap met de vuisten en mishandeling dat ik de blauwe plekken aan mijn benen en paar mijn gezicht. en het volgende dag kwam ik in de klas en schrok Br. Judocus dat hij zag mijn het gezicht met paar blauwe plekken en vroeg hij mij hoe komt dat ? ik antwoord door Br. Aretas in de kleermakerij zo onverwachts mij heeft mishandeld. Br. Judocus stond stil en sprakloos dat weet hij niet hoe het dat moet doen? Bij de Overste Br. Cheophas wordt helemaal niets geholpen als de Broeder zijn het klachten bij hem indiende, want Hij bleef voor altijd zijn een hand de boven op het hoofd van Br Aretas. Ik weet het zeker dat de iedereen Broeders kunnen helemaal niets van te vertellen, dat de enige Broeders op het instituut op de jongens hebben mishandeld.
Van 1942 --- 1943 was nog veel erger dan de vorige het schooljaar 1941--- 1942 dat Br. Aretas op zijn verjaardag op 20 April 1943 maakte hij grote de lol in de kleermakerij en sprak hij dat ik ben vandaag jarig en Adolf Hitler ook dan maken wij elkaar het feest in de kleermakerij en ik moest in de hoek staan voor de straf dat ik niet wilde meedoet. Br. Servus en Br. Tatianus stonden erg hun stomverbaasd, maar alle twee kunnen niets meer te vertellen en laten ze maar gaan het feest vieren in de kleermakerij. Het feest van de verjaardag Br. Arteas in de kleermakerij betekent het helemaal niets , dat maar alleen met de kleermakers het spel van de verstoppentjes in de andere kledingzaal, in hal en boven op zolder. Later begon hij een kwade bui en zeide hij tegen de kleermakers leerlingen ga jullie terug op de plaats op de tafel zitten en werken, want hij heeft totaal de lege handen voor de kleermakers-leerlingen tracteren. In het Tweede wereldoorlog kwamen 2 Broeders in de kleermakerij binnen ( Br. Edmundo en Br. Laurens ) ik zag hun dat ze een paar kleermaker-leerlingen bij hun hebben opgeleid en dan ik vroeg aan Br. Servus voor de toestemming van mij naar de andere plaats bij Br. Edmundo mocht kwam op de kleermakertafel? dat voor mij was zeer maatvol van Br. Aretas. Br. Servus vond het wel goed, maar moet hij eerste bij zijn overste Cheophas overleggen die brengt het slechte nieuws, dat ik bij Br. Aretas moest blijven. Hopeloos zaak.
Het laatste Schooljaar 1943 --- 1944 was voor mij heel zwaar dat Br. Aretas wist het dat ik dit jaar het laatste op het instituut en had hij nog meer naar de zin om mij verder te pesten. In de kleermakerij bracht het belangerijkste de nieuwe werkboekje voor iedereen kleermaker-leerling dat elke week op Vrijdags middag het punten op de werkboekje moesten vermelden. ( Gedrag, Vlijt, Netheid, Bewerken, Naaiwerk, Machinewerk, Tekenen, Rekenen en Gebaren) Ik kreeg al het rappoort van de kleermakerij bij Br. Aretas het punten van o --- 2 ( nooit van 5 --- 10 )
De Directeur J v Overbeek had al voor 3 keer mij gewaarschuwd dat als ik het volgende rappoort weer onvoldoende dat bent je van het instituut naar huis gestuurd. Ik kreeg nog meer de slachtoffer met zonder de steun van de alle Broeders.
Op elke vrijdagmiddag moest ik het werkboekje de persoonelijk aan Br. Aretas geven en zet hij de cijfers op het werkboekje van alle regels het punten van 0 ---- 2 zoals het precies zelfde het rappoort van de school en kleermakerij. Br Aretas gaf voor mij nooit goedheid en bleef hij op mij wraak en maakt hij mij ongelukkig met het slechte punten en lacht hij altijd lekker uit. Ik kreeg het zo vaak de straf in de hoek van wie de naald breekt en ook wie ongepast heeft. ik ben een zwarte schaap van hem en de anderen. het laatste in Juli 1944 onder de examen dat ik ben toch toch toch geslaagd dat ik vond zeer belachelijk. zie Nr 1. dat ik heb het verhaal geschreven.
tot het volgende keer op 2e fase over het gooiende borstel van Br. Aretas en de gebalde vuist van mij.
Rene' van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Hier nog wat jullie eens vertellen zie de foto 3
De kleermakerpriem dat ik toevallig van de bovenzolder in de kist heb gevonden. Doordat ik ben blij dat de priem nog bij mij in het bezit en ook droevig voor het onschuldige jongens. Dat de priem de eigendom van het Instituut voor Doofstommen in de kleermakerij die wordt door Br. Aretas gebruikt om de jongens laten te prikken in achter kont. Die ik de priem op het laatste dag in de kleermakerij heb meegenomen in juli 1944 om het bewijs aan mijn ouders laten zien. Ik zal het volgende keer nog meer vertellen over de priem en Br Aretas. Nu volgende keer nr 2. aan het buurt.
Rene' van der Veen.

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Rene, ik heb al je verhalen die je schreef met veel aandacht gelezen en vooral dit laatste en wat had je zoveel doorgemaakt onder wrede, kotsmisselijke roodharige ,misdadiger' nummer 1 dan van alle andere mindere wrede broeders zoals Br. Gerinus, Alcuino, Josaphat, enz.

Ik snap niet dat alle andere broeders hem niet durfden aan te spreken om zijn misselijke daad. Had niemand van de broeders als de jongens klachten ingediend bij de directeur of de Algemene overste in Maastricht.

Ik kon heel goed herinneren dat Br. Aretas de jongens wel zo mishandelde dat hij zijn arm uit zijn kom draaide zodat hij luid schreeuwde van pijn en ik had het zien gebeuren en daar was ik ook zo bang van geweest. Mij was ook goed bekend dat hij de knoop dat los zat aan de gulp(vroeger was er toen nog geen ritssluiting) en daarbij met opzet zijn piemeltje prikte en daarbij uitlachte.

Rene, jij hebt als nummer 1 het meest geleden door zijn wrede misdaad. Gelukkig dat je toch geslaagd was voor het examen ondanks dat Br. Aretas jou werkstuk sabotteerde en andere pesterijen en daar kichte hij erop voor zijn eigen plezier. Alle andere broeders zoals Servus en Tatianus hadden zeker al geweten en misschien stiekum gezien hadden wat Br. Aretas iets uitvoerde aan jouw werkstuk en daarbij eerst niets durven reageren en toch voor je gezorgd dat je het diploma kon halen.

Had je beter je overgebleven gebakje dat bestemd was voor Br. Aretas beter tegen zijn gezicht kon smeren in plaats van netjes geven als dank, want je ging toch lekker het instituut verlaten en zijn rotgezicht nooit meer willen zien. Opgeruimd staat netjes. Van jou vele verhalen weet ik nu, wie die superkrenge Br. Aretas werkelijk was.

diana de vries
10 jaar geleden

Hallo Renee,
Mijn hart doet het echt pijn als ik jouw verhaal lees.
Ik vind aretas zo wreed en heel gemeen, want hij heeft hen heel veel pijn gedaan en ook mishandeld. Waarom deed hij dat? Als hij nog leeft, wil ik hem best slaan of schoppen.

Diana


Frans van Rijn
10 jaar geleden

Renee - (allereerst ik heb Aretas maar aretas genoemd). Wat je geschreven heb, daar geloof in voor 100% in, want ik weet hoe aretas was onder de jongens en ook onder de zieke jongens of jongens die geholpen moest worden in de apotheek, maar ook vooral onder mijn klasgenoten. Zoals ik wel eerder heb geschreven heeft aretas mij met een grote naald mij geprikt in mijn piemel en het heeft ook gebloed! Een andere jongen werd zomaar geslagen als hij een grapje met hem maakte een andere klasgenoot kreeg stompen met zijn vuisten (beide vuisten gebruikte hij) over zij lichaam. Ik begrijp nu nog steeds niet waarom aretas op het I.v.D. bleef. Het zal voor heel velen doven van toen nog nachtmerries zijn, van mij ook.
De jongeren die aretas niet kenden mogen dit geval van Renee en van mij gerust weten wat voor broeder hij was.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige op log 550 heb ik geschreven over het bord de naam van R, K, Instituut voor Doofstommen en later de andere naam " Doven " dan weer teruggekeerde de naam " Doofstommen " In 2002 werd de nieuwe naam " Viataal " gevestigd (Voorheen van R.K. Instituut voor Doofstommen ( Doven ) ) en over 9 jaar later werd weer de nieuwe naam " Kentalis " (Voorheen van R.K. Instituut voor Doofstommen , Doven en Viataal). Het was voor mij geen enthousiasme en vertel ik wel even later.
Nr. 1 de tekening van de patroon Vest. In maand Juni en JUli 1944 in de kleermakerij was een zotte dag. Voor Br. Servus, Br. Tatianus, Br. Edmundo en Br. Laurens kunnen helemaal niets van te vertellen, wat Br. Arteas deed de alle kleermakers leerlingen moesten van hem volgen naar de spel van de verstoppen in achter de kleermakerij en de boven zolder die maken elkaar de lol en spreekt hij alsof denkt hij de vergelijking van hem het geboorte datum op 20 April de verjaardag van Adolf Hitler dat vond hij erg leuke van de kleermakers leerlingen die ze van hem een goed aandacht hebben meegeleefd, maar opeens werd Br. Aretas kwaad en zeide hij Ga jullie maar weg naar de plaats in de kleermakerij werken!! Veel jongens waren erg bang van hem en de alle Broeders op het Instituut ook. Ik weet nog dat Br. Servus had mij ergste gewaarschuwd. en zeide hij " Asjeblief voorzichtig zijn." Ven hem denkt dat hij was ergste vrees of Br. Aretas zijn geprofest aftreedt en ging hij met de Duisters in de dienst en zou hij misschien mij ingreep en vervoerd naar de contratiekamp, want dacht Br. Servus dat hij was de voortvluchtig in het Eerste Wereldoorlog van Belgie naar Nederland van hem de dienstweigering in Belgie. Gelukkig het gebeurde niet.
Voor een week examen in de kleermakerij staat klaar van 6 broeken en 6 vesten door Br. Servus heeft geregeld. Br.Aretas was helemaal niet als de kleermakerbroeder, dat kunt hij helemaal niet van de stof naar de knoop verwerkt. hij doet alleen maar gekke dingen van hem naar de zin heeft dat de jongens zo veel pijn moesten lijden door de prik met de priem als ze de knopen van de broek kwijt hebben geraakt.
Op 10 Juli 1944 begon de examen in de kleermakerij en ik heb het bezig aan werk van het maken de pantalon (broek)
dat ging alles goed en het volgende Vest aan het buurt tot de laatste dag op Vrijdag 14 Juli 1944 s' Morgens viel ik mij zwaar dat wist ik van te voren, Br. Aretas was ook aanwezig in de kleermakerij, maar ik voelde wat zou hij mij nog eens proberen pesten, omdat mijn het werk de broek en vest alles bijna was voltooid dat zag hij wel. Voor 12 uur s'middag laat ik de vest klaar op de tafel voor de 5 knoopsgaten dat moest nog verder knoopsgaten verwerkt. Eerst moet de 5 knoopsgaten elke gaatje door de holtang geknipt en verder met de knoopsgatschaartje door knippen ongeveer nog geen 2 Half centemeter. Ik heb geen holtang want in de kleermakerij maar 2 holtang die door de kleermakerbroeders hadden in hun handen om de knoopsgaten de hol laten gedrukt. en ik mocht niet de holtang in mijn hand gebruiken. Dus ik legde de vest klaar op de tafel om 5 knoopsgaten de gaten klaar maken met de holtang door wie ??? dat weet ik niet, want ik ben uit de kleermakerij naar de grote eetzaal gegaan. Toen ik in de eetzaal kwam en kreeg ik het misselijk en kun ik niet eten en kwam Br. Theobertus naar mij toe en keek hij mij en kreeg ik de hand van hem op mijn schouder kloppen en zeide hij mij " Rustig blijven " Logisch dat ik wist dat Br. Theobertus heeft wel genoeg geweten van B. Aretas.
Om half twee ging ik naar de kleermakerij en hoop ik dat de vanmiddag om 15.00 uur alles goed verloopt en dan slaagt ik de leerlingdiploma! Och wat zo zeer diep teleurgesteld en zag ik naar van tafel de vest een van 5 knoopsgaten was zeer groot gaatje en anderen normaal gaatjes. Ik schrok erg van dat had helemaal niet verwacht en keek ik waar Br. Aretas zijn gebleven. Ik begon mij van binnen gevoel zo erg zwaar wraak moest nemen op Wie???
Mijn het gedachten wat moest ik nu doen. Beslist mij zelf, laat ik de vest op de tafel liggen en liep ik weg naar de speelplaats, maar Br. Tatianus hield mij tegen en zeide hij dat mocht niet uit de kleermakerij onder de examen weggaat. Ik antwoord hem " kijkt maar naar mijn plaats op de tafel wat betreft de vest van de knoopsgaten. Ik liep toch weg naar de speelplaats bij de grote schommel zit en denk ik vooral dat als ik gezakt ben en moest nog een jaar op het instituut moest blijven of ik na de zomervancantie 1944 zou weggelopen naar mijn oom en tante in Beverwijk.
Voor mij de zwaar beslissing dat waar ik naar toe wil ging.
S, middags voor 15.00 uur ging ik naar de voetenwaskamer verstopt en daar een half uurtje heb gezeten. en keerde weer terug op de speelplaats op de schommel zitten en kwam Br. Overste Cheophas op de speelplaats en keek hij mij en laat hij mij helemaal in de steek en nam ik hem zo erg wraak. Om 16.00 ging ik gewoon naar de eetzaal en zat ik op de bank met zonder het woorden en om half vijf weer op de schommel zitten.
( om kwart voor 5 s' middags de uitreiking van de diploma door de Directeur J. v Overbeek.)
Ik zag dat Br. Epolonius liep naar mij toe en zeide hij dat ik met hem mee naar de kleermakerij gingen. ( de diploma uitreiking in de schoenmakerij pas om s'middag kwart over 5 ) Ik zeide tegen Br.Epolonius dat kon het niet dat ik de officeel ben gezakt van de leerlingdiploma. Hij probeerde toch of ik zelf wil naar toe ging en had het geweigerd.
en poosje later kwam Br. Richardo naar mij toe en zeide hij ook kom met mij mee naar de kleermakerij en ik weigerde het en zeide Br. Richardo mij zeer zacht. " Komt wel het goed" ik begon te denken. Vreemd wat had bedoeld van het woord dat Br. Richardo heeft gezegd. Mijn moed sta ik op met hem mee naar de kleermakerij binnen en de anderen zagen mij toe dat vond ik niet prettig. Ik zag het was duidelijk dat Br. Aretas was helemaal niet aanwezig.
De directeur J. v Overbeek ontfermde mij en zeide hij " Van harte proficat van het geslaagde leerling diploma " en kreeg ik de diploma van hem, Schreeuwde ik O. dat kan niet en waarom ben ik toch geslaagd??? Onmogelijk !!!!
Br. Tatiaus hield mij met zijn het woorden Blijft rustig en zeide hij dat hij was zeer blij dat ik ben geslaagd.
Maar ik zit helemaal niet lekker en bleef ik nog steeds wraak dan moest ik nu weten. Waarom voor mij de vest een 1 van 5 de groot gaatje door wie heeft gedaan?
Br. Tatianus zeide maar alles voorbij en vergeten, dat ik ben helemaal niet mee eens dat kan ik nooit vergeten wat hier op het instituut in de kleermakerij heeft mij geheel het zwart gemaakt. Eindelijk Br. Tatianus antwoordt zeer zacht dat Br. Aretas heeft het gedaan. Vreemd dat 4 Broeders in de kleermakerij hebben helemaal geen woord gesproken dat Br. Aretas heeft mij totaal misbruik gemaakt. Na het afloopt van de examen bleef ik van binnen de argwaan. En het volgende Zaterdag 15 Juli s'morgens het geslaagde kleermakers worden opgeroepen van Br. Aretas en zeide hij dat Rene van der Veen mocht niet mee met 5 geslaagde kleermakers mee naar de postkantoor voor de telegram sturen naar hun ouders laten weten dat hun kinderen de diploma zijn geslaagd. ik antwoord aan Br. Arteas. " ik ben zeer blij dat ik niet met jou meegaat door mijn wraakheid " Br. Aretas keek mij dat hij niet had verwacht van mij de wraakheid.
Br. Judocus laat mij weten dat hij heeft alles geregeld voor mijn ouders dat ze al hebben van hem vernomen. O mooi van harte dank. ik kan niet begrijpen dat ik in 3 jaar lang onder de leiding van Br. Aretas in de kleermakerij op de tafel gezeten en gewerkt. Nooit van hem geleerd over het maken van broek en vest. Ik ben een echte slaaf van hem dat ik bijna in de kleermakerij altijd de afvallige stofjes, voerings, garen op de grond moest oprapen. en ook naar de boven grote slaapzaal met de oud-leerling Jozef Vercammen hebben gewerkt van de controle naar het kleding van de jongens en ook naar de kelder van de grote speelzaal daar hangen de regen/winterjassen van de jongens onder de controle van de verwijderen knopen of wat stukken die wordt naar de kleermakerij gebracht en teruggehangen. In de kelder zag de mini treinen op de grond dat verlang ik daar ging spelen dat ik het werk laat in de steek en speelde ik de mini treinen met Br. Gerinus samen zonder het probleem. Zo erg vreemd geval. Normaal dat ik heb helemaal niet verdiend van de leerlingdiploma. overal zeer belachelijk.
Op de laatste dag Maandag 24 Juli 1944 ben ik weer ongelukkig dat in de klas bij Br. Judocus op de tafel lag een groot witte doos met 12 heerlijk gebakjes van mijn ouders voor het afscheid van de klasgenoten. 12 gebakjes worden verdeeld op 10 voor de klasgenoten en 2 voor Br. Judocus en Br. Aretas, ik kon helemaal niet verdragen dat ik voor Br. Aretas de beloning zou geven voor het gebakje. Gelukkig kwam Br. Aretas nog later. toen een overgebleven gebakje in de doos lag die bestemd voor Br. Aretas. Ik zag naar het buiten de denneboom zat een mooie vogel en wist ik dat Br. Judocus was stapelgek op de vogels en daarom vroeg ik hem wat de vogel aan de boom zat die weet ik niet de naam van de vogel ( dat weet ik wel alleen maar smoesje van te maken) Br. Judocus ging naar toe en maakte hij de raamdeur open, keek hij rustig naar de boom waar de vogel zat en liep ik naar de doos waar in het gebakje lag, nam ik en eet het gebakje lekker in mijn maag, dan sluit ik de deksel van de doos dicht. Net op tijd dat ik alles klaar kwam Br. Aretas met vriendelijk gezicht naar ons in de klas binnen en Br. Judocus maakte de doos open, schrok hij dat het gebakje was ontvreemd en vroeg hij wie heeft het gebakje uit de doos gehaald?? Ik stak met mijn hand omhoog dat ik heb het gebakje uit de doos gehaald en eet ik alles op in mijn maag. Br. Aretas heeft helemaal niet verdiend wat hij voor mij zeer wraak pesterij en mishandeld heeft gedaan en liep hij zo erg kwaad weg van de klas.
ik zei tegen Br Judocus. weest niet boos op mij dat ik vond van Br. Aretas zo erg goed opgeruimd zijn staat altijd netjes. De afscheidwoord dat ik moest het gebruiken voor de alle Broeders, Priesters, Zusters Dat U voor mij heeft goed gedaan. dat doet ik het niet maar alleen wie voor mij heeft goed gedaan dat doe ik wel. Later werd ik opgeroepen van Br. Cheophas Overste en zeide hij dat ik moest het doen en verplicht aan de alle Broeders, Priesters en Zusters het afscheidwoord met de hand moest gedrukt. ik zeide hem. Belachelijk dat U heeft ook op mij gemunt van Br. Aretas als ik van hem de straf kreeg en van u voor mij de dubbel straf en moest ik u mooie woord zeggen voor het afscheid. Hij was wel kwaad en vond hij niet zo netjes van mij en zeide ik dat ik kan er niets aan doen.
OP de dag 25 Juli 1944 de zomervakantie zo eindelijk van de kleermakerij geheel vandaan en heb ik tegen Br. Aretas het duidelijk gezegd. " U weet dat ik nu voorgoed van het instituut wegga en dan kom ik weer terug op u verder de wraak nemen. afgesproken zei ik !!!!! Br. Arteas draaride om en liep hij weg door de gang. Vaarwel Br. Aretas!!!!!
. Aldus mijn waarheid heb ik op site geschreven en bij mij thuis ook in de boek heb geschreven.
Tot de volgender keer foto 2. over de gooiende borstel van Br. Aretas en de gebalde vuist van mij.
Rene' van der Veen