536. Luisteren en voelen naar muziek (rond 1945)

Foto uit rond 1945.
Op de achtergrond in het midden ziet je een geluidszuil van het Hammond-orgel. De meisjes zijn van links naar rechts: Everdien Lamars, Corrie van Schijndel, Dinie van Boxtel, Johanna Vogels, Tineke van Lieshout en Bika van Poppel.
Dit was toen muziekles, ze moesten luisteren en voelen naar de geluiden.
 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
10 jaar geleden

De eerste vier meisjes ken ik wel goed en de twee laatsten niet.

Allereerst Everdien Lamars uit Eindhoven nu ca.76 jaar oud was getrouwd geweest met Teus Struyker-Boudier(ov.) uit Arnhem. Eerder in 1947 kwam hij uit Woensobo in West Java in Indonesië.

Corrie van Schijndel uit Geffen bij Oss nu 77 jaar oud trouwde met haar naamgenoot Wim van Schijndel(ov.) uit Mierlo bij Helmond. Corrie zit nu momenteel in het verpleeghuis in Nuland. Ik ben daar op de hoogte via haar familie. Haar dove broer Tiny, mijn boezemvriend en klasgenoot was afgelopen jaar na een langdurige ziekte op 77-jarig overleden. Onlangs hebben wij nog bezoek gebracht aan zijn familie en zijn graf bezocht.

Dina van Boxtel uit Kaatsheuvel nu ca.74 jaar en zus van Lauke(ov.) en Kees van Boxtel. Dina was getrouwd met haar naamgenoot Frans van Boxtel(ov.) uit Goirle bij Tilburg. Later na een aantal jaren heeft Dina een partner en meer dan 12 jaar samen geweest met Piet van Dongen(ov.) uit Zeeland(nb) waar ze eerst woonden en de laatste jaren woonden ze in Uden. Piet stierf één jaar geleden. Voor Dina nogmaals sterkte.

Johanna Vogels uit Beek en Donk(nb) nu ca. 74 jaar trouwde met de horende Willy ?!?!?!(ov.) en ze woonden in Geel in België.

De twee laatsten kan ik helaas niet vertellen wie ze werkelijk waren en waar ze vandaan kwamen, enz.

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Deze foto was veel later dan in 1945 gemaakt, want ik kende enkele meisjes heel goed en ze waren muziek aan het ,luisteren' op hun gevoel en daarom bewogen ze allen gelijk met hun handen.

Het muziek van de hammond-orgel bespeeld door Zr. Irena, verbonden met de sterke geluids-zuil was aan de jongensspeelzaal goed te horen. Toen ik in die tijd nog op het instituut was en moesten wij de speelzaal vegen en wat in orde maken, zoals planten water geven, enz. hoorde ik geregeld hammond-orgelmuziek via de radio naast de lessenaar van Br. Theobertus dat uitstond(dus niet aan!) Hoe kan dat??? Iemand had ons uitgelegd dat er bij de meisjes een geluidszuil met hoge watt-volume en de radio bij de jongens achter de dikke muur ook een sterke luidespreker had en gaf ze een magnetische kracht. Daardoor kon ik in de jongensspeelzaal dat muziek bij de meisjeskant heel goed horen spelen.