553. Br. Theodorus (1903-1981)

1
Broeder Theodrous en Jan Beunen helpende handen

2
...de wandelochten met gewonnen bekers en medailles.

Links boven Herman Berkien, Br. Theodorus, Tjen Gei
Knielend: Jan Keizer en Andre Renkens.

3
aardappels schillen.... samen met jongens....

4
Bekende verschijnsel: grote bord met rode letters SH in de hand van Br. Theodorus.

Velen van jullie (jongens) zullen bekende bord SH herkennen.. moest ik altijd lachen vanwege grote bord en op alle fietsen waren voorzien met kleine bordje, vastgezet onder bagagedrager, met rode letters SH met witte achtergrond. Op de foto was de vertrek via Theerestraat richting naar Weert. Br. Theodorus fietste altijd achteraan. Verderop in het midden volgens mij broeder Sofronius en vooraan Br. Edmond.

Br. Theodorus was op 9 februari 1903 geboren. In 1953 kwam hij als groepsleider op IvD. Toen zorgde hij voor ongeveer 70 jongens. Hij was enorm geliefd en populair, want hij deed veel voor de jongens zoals wandeltochten, fietstochten, voetbalwedstrijden enz. organiseren.

Toen hij 65 jaar oud was, stopte hij ermee, maar hij bleef enkele jaren in het broederhuis. En later kreeg hij vervelende kwalen in zijn lichaam en had zware longontsteking. Zijn gezondheid ging snel achteruit, dat hij naar de klooster Beyard ging. Daar zou hij rust kunnen vinden en lekker uitzieken maar helaas kreeg hij weer longontsteking en kwam niet meer bovenop. En stierf op 8 januari 1981 en op 12 januari was hij begraven. Hij was 78 jaar geworden.

 
Uit De Vriend 1981
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Wat ben ik wel ezel met 2 meter oren. Dat ik heb iets foutieve heb geschreven over de drie Broeders " Theo " Theocrit - Theobert -Thheodor. ( us )
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans v Rijn en Jan Jonkman jullie allebeiden wel alles goed klopt wat hebben jullie het geschreven, maar een ding zou ik mee helpen van het juiste de opvolgers van Br. Severinus dat hij in 1945 werd overgeplaatst naar Venlo en kwam zijn opvolger was Br. Suranus die maar voor een jaar als de kokbroeder op het instituut was werkzaam, dat ik heb hem in contact gehad en vertelde hij mij dat hij beviel op het instituut niet en werd hij overgeplaatst naar Weert en kwam Br. Theodorus in 1946 op het instituut als de kokbroeder zolang tot met 1953 als de groepleider van de jongens. Ik riep alle drie Broeders " Theo " Hilde - Thebert - Thedor . En dan Br. Rudolf was de opvolger van Br. Gerinus in 1945 voor een jaar in 1946 de opvolger van hem was Br. Orestes ( afschuwelijk broeder) nu in Den Haag. In 1952 de zijn opvolger Br. Hildemar als de droepleider van kleine jongens tot in 1953 wordt in drie Br. Theo verdeeld van de groepleiders der jongens. Zo mooi en leuke.
Ik mag zeggen dat Br. Theodorus was nummer een van hem zeer groot populair Broeder dat hij was zeer groot liefhebberij van de sporten dat de jongens leefden met hem mee naar de wandetocht, fietstocht, schaatsentocht. Het was zeer geweldig broeder dat ik henb ooit nooit gezien zoals ik op het instituut van 1934 - 1944. Ik kwam in het werkend op het instituut zag hij mij en zwaaide hij met de zakdoek naar mij toe en riep hij kom mij " maar hier in de keuken de kopje koffie met koekjes " zo wel meermalen heeft mij verwelkomd. Hij was zeer echte warm har voor de iedereen en gaf hij vriendelijk met het gesprek woorden. Hij rookt altijd heel graag naar de goede sigaar met het heerlijk geur van de sigaar. In 1953 verlaat hij de kokbroeder en zijn opvolger was Br. Victimus.
Dat klopt ook dat Br. Mariano was ook op het instituut als de groepleider in het korte jaar. Weet je wel of niet, dat Br. Mariano was de familielid van Br. Theobertus. Ja Br. Mariano was de achterneef van Br. Theobertus de woonachtig de omstreeks de dorp Boxemeer. En Br. Tatianus kwam ook vandaan, zoals op het instituut hebben de drie Broeders bijelkaar geleefd en gesproken die de afkomstig van het omgeving de dorp Boxemeer.
Br. Victimus was ook aardig Broeder en sportieve Broeder.
Dat ik te weinig met hem in contakt heb gehad, toen ik in 1958 het laatste op het instituut ben geweest en volgende jaar 1959 van mijn nieuwe leven van het huisgezin tot nu nog!!! Rene' van der Veen

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Frans, wat je schreef klopt als een bus en vond ik Br. Theodorus een gemoedelijk en meegaand persoon en hij deed nooit moeilijk en vlieg kwaad. Het klopt ook dat Br. Theodorus in 1945 op het instituut kwam als plaatsvervanger van Br. Severinus met zijn herdershond.

Volgens enkele schrijven zoals in de ,Vriend' als in IVD-facebook was hij niet in 1953, maar veel later pas wel ROND 1960 aangesteld als groepsleider voor een middengroep. Want in 1953 was ik NOG op het instituut en vertrok in 1955 en hij was toen nog in de keuken aan het werk voor de broeders en had ik hem wel eens geholpen met sjouwen in de bierkelder tegenover de keuken waar hij ook een sleutel van had.

In 1952 kwam Br. Hildemar op het instituut als vervanger van Br. Orestes. Een jaartje later dus in 1953 werd de groep van Br. Hildemar in de helft opgesplitst omdat hij het niet aankon om overal in de gaten te houden. Deze groep kreeg de nieuwe groepsleider en dat was toen Br. Mariano. Hun speelzaal was toen de al bestaande kleine speelzaal. De speelzaal van de kleinsten van Br. Hildemar bevond toen van de twee ontruimde klassen, de glazen tussenwand werd verwijderd. Deze lokaal of nieuwe speelzaal bevond naast de donkere filmkamer aan de speelplaatszijde.

In die tijd verwarden heel wat jongens met de namen van de drietal broeders die met hun kloosternaam THEO beginnen, zoals Br. THEOdorus, Br. THEObertus en Br. THEOcritus en door spraak konden ze wel eens vergissen, maar door de verschillende gebarensysteem werd het voor elkaar duidelijker gemaakt om vergissingen te voorkomen.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Bro Theodorus kwam in het jaar 1945 in het I.v.D. als broeder-kok voor de broeders en ook als opvolger van Bro. Severinus. De jongens mochten in klasverband dikwijls in de keuken van de broeders komen om daar het koken te bekijken en juist Bro. Theodorus kon het ons gemakkelijk vertellen hoe het eten van de broeders klaar gemaakt kon worden. Nou die kon het evengoed als mijn moeder doen en de broeders mochten ook niet klagen, want juist de jongens klaagden heel dikwijls over het voorbereidde eten van de zusters. Een enkele keer heb ik het echt meegemaakt met dat eten. Mgr. J. van Overbeek kwam toevallig over de speelplaats naar onze eetzaal om te kijken hoe het eten was en het eten wat toen lekker, maar de volgende dag kwam hij niet en het eten was haast niet te eten!!!. De broeders hebben echt geboft met Bro. Theodorus. Wie zijn opvolger is geworden toen hij groepsleider werd over de jongens, dat weet ik niet en ook niet of de broeders toen hadden te klagen. Heel leuke foto's heb ik wel van hem gezien, een echte doven-vriend was hij. Toen ik daar was heb ik geen enkele broeder gezien die zoveel met de jongens trok, allemaal koele broeders, maar een heel klein percentage was oké.

Jan Keizer
10 jaar geleden

Frans van Rijn

Ik heb toch geschreven dat hij enorm geliefd en populair bij de jongens was.

Jan Keizer

Jan Keizer
10 jaar geleden

Frans van Rijn

Ja, dat klopt dat hij in het begin kok was en heeft in de keuken gewerkt. Inderdaad had hij sterke banden met de jongens.

Jan Keizer