555. Foto van kleermakersopleiding in De Vriend 1972

Deze foto heeft in De Vriend 1972 gestaan, want LTS St. Jozef bestond toen 25 jaar.
Ik mag wel zeggen dat eigenlijk niet klopt, want de vakopleiding bij de jongens en meisjes (kleermakers-, schoenmakers-, naai-opleiding) bestond toch langer dan 25 jaar.... of niet....

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkmsn
10 jaar geleden

In site 555(foto van kleermakersopleiding in De Vriend 1972) weer een artikel van Jan Jonkman

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Tijdens de opening en inzegening van de nieuwe broodbakkerij in 1947 werd tevens de Dagambachtschool ,St. Joseph' erkend bij de ministerie van Onderwijs. Bijgekomen ambachten waren broodbakken, typografie en huisschilder. De eerste leerling bij het broodbakken was Guillaume Hanraets(ov.) en de eerste twee leerlingen typografie waren Frans van Rijn en Piet Jacobs en ik was nummer vier in volgorde en de eerste drie leerlingen huisschilders waren Pierre Jegers(ov.), Gerard Ooink(ov.) en Kees Korver(ov.). Eerder waren er wel opleidingen bij kleermaken, schoenmaken en ook typografie, maar ze waren niet volledig erkend en geen standaard-opleiding geweest. Wel was er diploma's en getuigschriften uitgereikt.
Voor een erkende diploma zoals de typografie kon je na het schoolverlaten alle kanten opgaan in het grafische vakken had ik naast handzetter/opmaker, machinezetter, vormensluiter en monotypetikker en tenslotte archivaris voor kantoor en bedrijf.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Het 25-jarig bestaan van de ambachtsschool St. Jozef bestond in 1972 echt 25 jaar, eerder werd alleen een opleiding gegeven in kleermaken en schoenmaken en kregen een getuigschrift uitgedeeld. Sommigen van eerdere jongens leerden later nog meer van hun studie en kregen daar diverse diploma's voor. Veel jongens van de vakschool St. Jozef studeerden later na hun diploma ook meer, van de grafici kregen velen een diploma voor machinezetter of ontwerper (monotype of Linotype). Dus alle jongens, van alle tijden, werden een goede vakman.

Maak jouw eigen website met JouwWeb