548. Jan van Heeswijk (1900-1976)

Jan van Heeswijk was geboren op 14 mei 1900 en toen hij acht jaar oud was,
werd hij als leerling opgenomen in IvD.
Daarna bleef hij er heel zijn leven. Daardoor alleen al werd hij een bekende figuur
voor iedereen in het instituut, maar ook voor vele dorpsbewoners.
Hij had grafische opleiding gevolgd en werkte jarenlang op een drukkerij bij IvD.
In 1965 ging hij met pensioen. Hij was regelmatig te zien in de kapel bij Maria beeld en was
echte Maria-vereerder. Regelmatig naar Lourdes en Fatima geweest.
Heel vriendelijke man was hij geweest. Hij is op 11 augustus 1976 gestorven.

Uit De Vriend van 1976

Reactie plaatsen

Reacties

Frans van Rijnff
10 jaar geleden

Van Jan van Heeswijk heb ik vroeger dikwijls een foto in De Vriend gezien waar hij met de directie op bezoek kwam bij de doven verenigingen in Nederland voor godsdienstoefeningen. Later werd hij vervangen door Bro. Corsinus en toen door Bro. Ignatio. Ik weet niet wat hij toen bij de dovenverenigingen moest doen, want preken over de godsdienstoefeningen kon hij niet, misschien alleen voor babbeltjes in gebarentaal want dat kon hij heel goed, al deed hij het niet tegen mij, want oraal praten deed hij tegen mij.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans v Rijn je schreef over de op staande voet door Zr Borgia en Br Theobertus was gedaan, ja dat klopt van mijn de hereining dat ik op het instituut was weet ik de jongen van 20 jaar dat hij was zeer verliefd op de dienstmeisje die hij heeft haar lekker gezoend, potverdomme de ondekte Br. Theobertus zelf, maar ook van Br. Overste Cheophas wist al toen hij van te voren een doos bonbons aan de jongen van 20 jaar wil geven, dat het doel van hem de dienstmeisje zo mogelijk uit elkaar , want voor het instituut was zeer ongepast., maar de jongen van 20 jaar had geweigerd en komt de wraak dat Br Overste Cheophas met Br Theobertus heeft gesproken en opdracht gegeven dat hij bij Zr Borgia moest vermelden van zijn verantwoordelijk.
De jongen van 20 jaar ken ik hem goed en wil ik geen naam noemen. Onder de curcus van de volwassen dove leerlingen bij Br. Tatianus de boven kleermakerij daar de lessen hebben gevolgd en toen in vrije tijd ging hij in stilletjes in de kelder, daar de dienstmeisje hebben elkaar lekker vrijgen gehad en later ondekt de priester-leraar Mhr v Eijndhoven hem ergste was gewaarschuwd dat het volgende keer toch weer opnieuw met de dienstmeisje hebben gevrijd en heeft het genoteerd dat hij van het insttuut moest verlaten, dat mocht hij nooit terug keerden.
En de dienstmeisje wordt het ontslagen en dan in het dorp St Michielsgestel de inwoners hebben elkaar goed geroddeld over het instituut. Dat ik in de cafe/resturant de 3 zwaantjes heb gehoordverteld. Zoals je ook wist dat je toen op het instituut was verboden met de dienstmeisjes in contact of elkaar praten dat het kosten van de lange straf van Br. Theobertus. Voorheen van R. K. Instituut voor Doofstommen aan Kentalis dat gaat alles over het leven van de jongen en meisje in het gebouwen scholen van Kentalis de achter van het instituut voor doofstommen. Ja ik ben wel echt te vroeg geboren. evenals je ook.
Rene, van der Veen

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Hier eindelijk een foto van mijn postbode toen ik de opleiding had tot graficus. Iedere morgen hadden wij een klein gesprekje, altijd een vrolijk gesprek. Ik weet ook dat hij heel veel vrienden had in het dorp en als er wat in het I.v.D. gebeurde, had haast het hele dorp daarvan geweten. Op een keer vroeg Jan aan mij waarom een dienstmeisje op staande voet door zr. Borgia en br. Theobertus was gedaan. Ik wist het wel (een verliefde jongen had haar gezoend!!! en die jongen was haast 20 jaar!!! en dat mocht niet van br. Theobertus!!!) heb het aan Jan verteld en Jan aan zijn dorpse vrienden. Dus zijn vrienden in het dorp kwamen het ook te weten met een oeioeioeoieoioei!!! wat een strenge internaat!!!