546. Intocht van Sinterklaas bij IvD 1977


Uit De Vriend 1977

Daarachter zien jullie naambord RK Instituut voor Doven. Toen was de tweede naambord. Later hebben ze hem weer weggehaald en kwam de eerste naambord RK Instituut voor Doofstommen, want de andere past niet bij prachtige gebouw.

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans v Rijn, Jan Jonkman, Wim Heerschop. Gelezen van de site van Frans en Jan hebben geschreven van de namens zijn echtgenoten Charlotte en Mia de allebeiden hebben op het instituut meegemaakt op de dag van Sinterklaasviering 6 December door de zusters met hun de lange armen hebben beroofd van het Sinterklaaspakket. Ik heb helemaal zeker niet verwacht, dat de Zusters bij de meisjesafdeling nog veel erger dan de Broeders bij de jongensafdeling. Hoe durfden de Zusters dat ze al van te voren maakten het pakket open voor de controle, dat het betekent de zusters die hebben elkaar niet vertrouwen, maar was wel ergste zaak van het misbruik van de dove meisjes leerlingen. St. Nicolaas zijn het bekende heilige man schenkt altijd graag aan de kinderen, wat ze het graag de leuke verassingen van hem zien en krijgen en dan niemand doet ze laten beroofd aan de kinderen van het geschenk van St. Nicolaas. Frans schreef dat door de zwarte Piet heeft een kleine onschuldig meisje in de zak gestopt met de touw vastbinden en later in de kelder heeft gezet en stelen de zusters de verassingen ( marsepein, speulaas, boterletter en suikerwerken mmm wat lekker!!! ) en aten ze elkaar de stiekum op. Dat zou St Nioclaas het nooit nooit gedaan. Jammer dat vroeger hebben de meisjes leerlingen op het instituut geen mooie Sinterklaasviering gehad, zoals bij de jongens ook het zelfde. Na de W.O II die wordt het verbeterd zoals Jan en Wim hebben heel goed leuk de Sinterklaasviering gehad. Een ding ben ik wel verbaasd dat op het instituut de rond 1956 heb ik met Br. Theobertus gesproken en gezien dat in de klas hangt het verlanglijst voor St Nicolaas dat een paar jongen leeftijd 17 jaar dat ze op het lijst hebben geschreven dat zouden ze graag een paar pakjes condooms van Sinterklaasgeschenk willen krijgen. Ik stond mijn twee grote ogen open en dan dacht ik ja dat begrip ik wel goed voor de veiligheid tegen de ziekte. En dan Br. Theobertus zeide dat de grote jongens van zijn het leeftijd weten ze het wel en lost zelf maar op. Verder weer het gewoon aan de gang.
Het leven van de mens hoorde er bij wat hij/ze hun de liefde voor elkaar gelukkig kunnen maken. Maar vroeger op het instituut waren zeer felle tegen van vooral bij de Zusters. Toen ik mijn leeftijd 22 jaar in het weekend op het instituut kwam en vroeg Zuster Borgia of zou ik even de boodschap bij de meisjesafdeling overbrengen. Ik antwoord dat was het goed, maar ik liep in de gang van de meisjes- afdeling kwam de directeur J v Overbeek tegen en zeide hij mij " waarom bent jij hier de meisjesafdeling terecht? van te voren wist ik dat was zeer streng verboden. Ik zeide tegen de directeur J v Overbeek de goede dag en dat ik de boodschap van Zr Borgia aan de medezuster mede geven. Maar de directeur J v Overbeek keurde alles af en moest ik onmiddelijk terug naar de jongensafdeling aankwamen en later voelde hij het wel dat ik leefde op het instituut altijd goed doel voor de iedereen, zeide hij kom bij mee in de kamer van de Directeur om elkaar te bespreken. Hij vertelde mij dat hij had helemaal niet bedoeld op mij en heeft hij erg veel last van de Zusters dat hebben ze veel te veel geklaagd wat ze het buiten of binnen hebben gezien die ze helemaal niet mee eens dat wie de jongen naar de meisjeafdeling zijn overgelopen in de tuin, de langs het gracht en ook van binnen. Ja dat klopt ik wist het genoeg dat de Zusters veroverde het instituut voor doofstommen in hun de macht nog veel macht dat niemand kunnen niets te vertellen. Directeur, Priesters, Broeders, allebeiden kropen onder de tafel en de zuster zat boven op de tafel van haar de macht. En ook hetzelfde van Br. Theoberus mij heeft verteld dat hij was ook probleem van de Zusters dat de jongens de boven slaapzaal door het raam naar de meisjes hebben gezwaaid. En ook in het winter de jongens op het gracht de langs de meisjesafdeling hebben geschaatst. Die ze brachten nog heel veel problemen op het instituut en spraken ze een ding " HET IS HET VERBODEN de toegang bij de meisjesafdeling!
Daarom onder de Sinterklaasviering op 5 en 6 december speelden ze de rol van hun wantrouwen tegen over de meisjes, dat ze willen graag wisten wat het pakket er in zaten en het verboden dingen wordt beroofd. Zusters kennen helemaal niet naar de armoede dat ze niet kunnen verdragen. De verassingen pakketten van de St Nicolaas voor iedereen dat lijkt de volle genade van Gods boodschap aan St Nicolaas heeft gegeven, dat mochten het niet stelen en beroven. Ik vond zeer jammer dat het verleden wat er gebeuren waren op het instituut. Ja Natuurlijk was alles voorbij........Maar vergeet het nooit
Ik wens bij jullie thuis het komende op 5 en 6 december A.S. de mooiste en gezellig Sinterklaasviering met de heerlijk koffie en boterletter M. = mmmmm lekker smullen!!! hebben elkaar genieten!!!! Gelukkig geen de bijstaande de Ivd Zusters. Ha ha,
Rene' van der Veen.


Wim Heerschop
10 jaar geleden

Over de pakjes van Sinterklaas. Bij ons in de klas hadden wij een jongen die een nogal groot pakje van Sinterklaas (thuis) kreeg. De ouders van de jongen die het breed hadden, (uit respect noem ik de naam van die jongen niet) wisten dat in onze klas twee jongens waren die uit een arm gezin kwamen. Steevast elk jaar zaten er geschenken bij voor die twee jongens welke apart in dat grote pakje zaten. Dat vond ik een prachtig gebaar van die ouders. Dat blijft altijd bij mij hangen als het Sinterklaas-feest weer in aantocht is.

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Frans, jouw verhaal in deze site over het absurde gedrag van de zusters die Charlotte je vertelde zal wel waar zijn. De zusters hebben nog meer op hun kerfstok. Mijn vrouw Mia vertelde mij al enkele keren ook over de gemene diefstal van de zusters. Ze overtraden één van hun drie geloften, dus ARMOEDE naast zuiverheid en gehoorzaamheid. Mia vertelde:

,Het was de 6e december en ieder verlangde naar het ,cadeau van Sinterklaas'. Na het ontbijt gingen ieder ijlings van de erkerzaal naar het toneelzaal waar alle pakjes gereed lagen. Maar..... ze waren allemaal AL REEDS GE-OPEND door enkele lange-vingerige zusters vóórdat ze binnenkwamen. Veel meisjes ontdekten veel later pas tijdens de kerstvakantie vernomen van hun ouders wat er in het pakje zaten dat er heel wat lekkers eruit gehaald waren en zelfs duurdere soorten. Niet alleen snoep of wat maar ook enkele verboden dingen zoals nagellakken, parfums, enz. waren al verdwenen. Tijdens het uitpakken hadden ze eerst niet in de gaten maar er werd later rondverteld dat de zusters allemaal niet te vertrouwen waren. De zusters die aanwezig waren gingen overal rond en menig meisje liet haar leuke cadeau's zien. Met het tweede gezicht hield de zusters hun armen omhoog en luid riep ze; ,O, wat mooi en prachtig'. Ze hadden hetzelfde cadeau die het meisje aan de zusters lieten zien al eerder tegengekomen. Er werden later na Nieuwjaar veel klachten ingediend door hun ouders naar de directeur van Overbeek. De zusters kregen een flinke berisping van de directeur en dit mocht in vervolg niet meer gebeuren en de jaren daarop mogen de meisjes hun pakjes zelf openen zonder toezicht en de zusters hadden daar niets meer te vertellen. Er waren altijd meer dan één zuster aanwezig en zelfs drie of meer alle uit nieuwsgierigheid'.

Bij de jongens mochten ze toen wel hun pakjes openen in hun klas en dat vonden wij veel leuker dan in de toneelzaal met z'n allen erbij. Ik kreeg niet erg groot pakje die van mijn ouders kwamen. In plaats van papierwol die je bij elke pakje aantrof hadden wij maar hooi en wat ik kreeg was de figuurzaag-set en enkele nodige textiel, zoals sjaal en handschoenen en prachtige geruite slipover. Wij hadden het thuis niet zo breed. Enkele jongens van welgestelde ouders kregen wel 2 of 3 pakjes en groter ook dan die van mij. Ze kregen van naast hun ouders, ook van hun grootouders en peet-ouders. Uit respect gaven ze wat ze teveel hadden aan anderen die niet breed hadden. Een goed voorbeeld was dat en dat kun je niet alles voor zichzelf houden.

Er waren enkele jonges die wees waren en daardoor geen pakjes kregen van ouders en verdere familie en dat kregen ze van het instituut en daar had de directeur van Overbeek voor geregeld.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Jan Keizer en Frans v Rijn. Ik heb wel goed begrip over het woord van het R. K. Instituut voor DOOFSTOMMEN die de enige dove leerlingen vonden de niet gepaste woord. Helaas was een onschuldig woord " Doofstommen " Van mijn eigen het onderzoek naar het gedacht die wel misschien doordat omdat er zijn drie verschillende woorden van de DOOFGEBOREN, DOOFGEWORDEN en SLECHT/HARDHORENDEN helemaal op het Instituut voor DOOFSTOMMEN zijn opgenomen. Dus geeft het probleem de ontevreden van het woord DOOFSTOMMEN in het bord aan de boven van het voorgebouw werd geplaatst. En later werd verwisseld van DOOFSTOMMEN op DOVEN waren de enige leerlingen goed tevreden en anderen niet tevreden en voor derde keer werd verwisseld van DOVEN op DOOFSTOMMEN waren de enige leerlingen wrderom ontvreden. Hoe moet van het WOORD oplossingen????? Door Mhr A van Uden van het onderzoek naar de MOEDERTAAL weet het duidelijk, dat het kindje van het DOOFGEBOREN kunt niet praten dat komt omdat het kindje van zijn moeder het spreekwoord niet kunt horen. Dus was eigenlijk het kindje niet het.DOOFSTOM. Nu de andersom van het kindje het DOOFGEWORDEN dat hij kunt wel praten van zijn moeder het woord heeft gesproken en ook het geldt van het SLECHT/HARDHORENDEN.
Vroeger in Nederland de mensen hebben zo erg veel vaak uitgesproken van het woord het DOOFSTOM en niet het woord het DOOFGEBOREN en wel SLECHT of HARDHORENDEN. Maar het geval is wel vreemd van de mensen hebben het gesproken dat het kindje is DOOFSTOM en moet wel naar de DOVENSCHOOL, en waarom niet dat de mensen het woord niet hebben gesproken " naar het INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN " Het was verschil van het woorden door de mensen hebben gesproken. Misschien van het vroeger in 1840 was wel erg ouderwets dat in dorp Gemert de 4 volwassen DOOFSTOMMEN ( zijn ze in het dorp gevonden ) door Mgr v Beek heeft onderwezen en werd het INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN in Nieuw-Herlaer in 1840 en kwam de priester-leraar Mgr A Hermus op het instituut in 1902 en begon hij de discussie over het spreekmethode met Br. Cesarius hun de hanengevecht door de oud directeur Mgr C Terwindt dat hij was zeer felle tegenstander van het spreekmethode. Waarom???? En zeide hij zo vaak dat is de papegaaiwerk dat dacht hij dat de DOOFSTOM LEERLING kan nooit praten. Dat heeft Mgr A Hermus zo erg vaak in stiekum in de klas de les van het spreek-methode aan de leerlingen gegeven. Dat was het geslaagd. Maar ik snap het niet dat Mgr Hermus wist dat de DOOFSTOM leerling kunt weer praten, toen de oude INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN in 1910 werd verhuisd naar het Nieuwe INSTITUUT VOOR. DOOFSTOMMEN in St, Michielsgestel, Waarom werd niet op het woord " DOVEN " genoemd?????
In dit jaar 2002 werd het INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN als de VOORHEEN VAN IVD genoemd, dat was dit overgenomen op VIATAAl in 2003 en over 6 jaar in 2009 weer opnieuw de VOORHEEN VAN IVD en VOORHEEN VIATAAL dat was dit overgenomen op KENTALIS.
Het was wel rommelig woorden, dat waren misschien de iedereen leerlingen helemaal niet tevreden.
Nu de voorheen van IVD stond alles ingesloten dat de dove leerlingen zouden het graag op het IVD komen bezoeken naar de bezienswaardig van het gebouw, en moeten ze de toestemming vragen. ( Vroeger de toegang op IVD was altijd vrij voor de iedereen ) Nu ging veel anders dan vroeger. Wat moet ik nu zeggen over het bord het woord DOOFSTOMMEN of DOVEN ????
Nu op het instituut voor doofstommen zijn totaal leeg dat kunnen de nieuwe dove leerlingen dasr niet onderwezen.
Het buiten van het achter IVD stonden het nieuwe gebouwen voor de jongens en meisjes dat daar het genoemde de Dovenschool Ja of Nee ???? Tuurlijk het genoemde de KENTALIS. Het lijkt mij wel op dat het Instituut voor Doofstommen ( Doven ) was afgelopen.
Maar toch blijft het bestaan van IVD voor altijd en dan over 2 jaar in 2015 het bestaan van oude en nieuwe Instituut voor Doofstommen in 175 jarige vieren het feest voor de dove leerlingen ( ook voor de Doofstommen leerlingen )
Maar hoe dat als op het instituut daar aanwezig kunt de iedereen komen feliciteren, dus nu op het instituut was leeg. Het personeel van de KENTALIS werken op het instituut die ze niet voor het instituut voor doofstommen
( doven ) toebehoort. Misschien dacht ik van mij zelf dat het werk van de vorige directeur was fout van het veranderingen het woorden van het Instituut voor Doofstommen of Doven of overdragen aan Viataal of Kentalis. In Belgie en Frankrijk blijven nog hetzelfde en spreken ze het meestal op de DOVENSCHOOL en SPRAAKGEBREKKiNG SCHOOL.
Ik hoop dat in 2015 een mooie dag van 175 jarige bestaan van het Instituut voor Doofstommen ( Doven) voor alle dove leerlingen en elkaar gezamelijk kunnen weerzien.
Het laatste de retratie in 1977 was het laatste dat de dove leerlingen hebben zonder geweten, dat was zeer groot fout van de Directeur J v Eijndhoven, zoals een paar directeuren van het instituut hebben de dove Leerlingen beloofd dat de jaarelijkse retratie voor de dove leerlingen voor altijd moeten blijven en waarom breekt in 1977 ????
Veel dove leerlingen zijn zeer diepe teleurgesteld dat ze van verre plaatsen niet elkaar kunnen zien.
Daarom ik heb duidelijk gezegd dat ik begrip het goed voor de iedereen van hun klachten over het woord DOOFSTOMMEN of DOVEN. De denkt er aan de MOEDERTAAL door het onderzoek van Mhr v Uden dat ik geef hem heel groot gelijk. En komt de oplossing van het woord ?????
Rene'. Van der Vern.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Ik wou en wil ook iets schrijven over het sinterklaasfeest op het I.v.D. en wel van de meisjesafdeling. Ook daar was het een gemeen spel, misschien hebben jullie gedacht dat de zusters brave nonnen waren, al waren er wel een paar brave, de rest slecht. Dat kwam ik allemaal te weten van mijn vrouw en haar familie. Op een keer moest zij de zak in en echt, zij werd in de zak gestopt en die zak werd ook dichtgeknoopt. Zij bleef het gehele kinderfeest op het toneel in de zak en na het feest werd zij in de zak meegenomen naar een kelder en daar moest zij beloven braaf te worden. De volgende dag kreeg zij geen surprise pak van haar ouders en familie. De zusters hadden alles afgenomen ook de lekkernijen, er zat ook een grote slagersworst in, waar is die gebleven?. Later hoorde ik van zijn ouders en familie dat het een flauw gebeurtenis was, en ze hebben contact genomen met Mgr. J. van Overbeek, die kwam zelfs op een keer naar Den Haag en heeft dat geval besproken, hoe hij dat met de zusters heeft besproken weet niemand te vertellen, maar van Moeder Overste kreeg mijn vrouw een grote pop en ook wat lekkers erbij!!! Maar die worst, waar is die gebleven!!!

Jan Keizer
10 jaar geleden

Rene,

Ik ben er mee eens wat je allemaal geschreven hebt. Zoals de naambord op de voorgevel nu staat, is inderdaad van historische waarde. Nog twee jaar bestaat Instituut voor Doofstommen 175 jaar. Voor mij blijft de naam IvD bestaan en Viataal en Kentalis niet.... vind ik afschuwelijke namen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Boven foto dat gaat over de tweede naambord " Instituut voor Doven " ja door dat er zijn de enige het klachten van de dove volwassen van de 1e bord dat het genoemde R. K. Instituut voor Doofstommen binnen gekomen. De reden dat de dove jongens op het instituut hebben geleerd van de spreekmethode die ze kunnen weer praten. Grote dank aan Br. Cesarinus door hem heeft vervuld van het dovenonderwijs. En dan de enige volwassen doven zagen niet prettig naar het eerste bord die genoemde " Doofstommen " ja ik klaag ook dat, maar ik zelf heb terug gedraaid dan neemt je niet kwalijk, omdat ik nu het goed begrip heb. In 1840 werd het instituut voor doofstommen gevestigd in Nieuw- Herlaer en over 70 jaar later werd verhuisd naar het nieuwe R. K. Instituut voor Doofstommen. Even later verdween de bord van het genoemde " Doofstommen " en kwam het tweede bord " doven " . Maar toen het instituut van het binnen gebouw wat iets verouderd en daar het buiten van het instituut het verschillende gebouw stonden die werd niet genoemd van op het R. K. Instituut voor Doven. En dan de helft van het instituut werd gesloopt in rond 1990 onder de directeur Jan v Eijndhoven. Verder een jaar later trad hij af en volgt de nieuwe directeur J v Pieriek. Daarna de naam van het Instituut voor doven werd overgedragen aan VIATAAL en het bestuur van het VIATAAL regelt zich zelf. Laatste bezoek van mij bij Br. Theobertus in Maastrcht in 1989 vertelde hij mij dat hij vond niet leuk van het instituut de helft wordt gesloopt en ook geen de bezienswaardig voor de oud leeringen hebben gezien die ze op het insituut kwamen bezoeken waar de helft van het instituut ( ambacht, grote/kleine speelzaal, toneel, klassen. drukkerij, gymnastiek, slaapzalen en grote speelplaats ) zijn alles verdween. Ja dat vond ik ook niet leuk. Jammer he.
Het nieuwe gebouw van de achter het instituut voor de jongens en meisjes de genoemde VIATAAL. Enige jaren later de KENTALIS van het verschillende dovenschool in Haren(Groningen), Amsterdam, Zoetermeer, Rotterdam en Eindhoven heeft ingenomen met Viataal samen totaal 17 gebouwen voor de dovenschool zijn gevestigd. Door de Kentalis heeft het besluit genomen dat het tweede bord " Doven " gaat verdwijnt en komt weer terug als de 1 e bord " Doofstommen " naar boven van het gebouw werd geplaatst. Ik ben wel helemaal mee eens dat het instituut voor doofstommen was opgericht door Mgr Martinus v Beek in 1840 van 173 jaar geleden die blijft de Historie en monumentwaarde. Het Instituut Voor Doofstommen staat nu nog en blijft voor altijd in het jaren. Maar die wordt niet meer opgenomen voor de dove leerlingen die wordt over geheveld naar het nieuwe gebouw scholen, ambacht, hostie, drukkerij, enz KENTALIS ingesloten
Nu blijft de bord R.K Instituut voor Doofstommen in St.Michielsgestel naar 22, 23, 24. 25 eeuw ?????
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Vorige schreef ik over St Nicolaas over de tocht in de stad Groningen, dat ging het goed voor de iedereen. Oke! En dan op het intituut in het jaren van het feest voor de dove kinderen van St Nicolaas hebben gevierd ja wel maar van te voren de aankomst de Sinterklaas en Zwarte Piet met een grote wagen de vierkante met de 4 kleine Nederlandse vlaggetjes met inhoud elke 3 grote poppen taai - taai voor de iedereen, dat door de directeur, priesters, oud leerlingen en dove jongens hun zeer van harte
verwelkomd................. Maar die helemaal voor de ogen op een mooie Sinterklaas- avond, Toch zijn de somminge jongens hadden verstopt naar de onder tafel, zoals ik ook ben heel bang voor de zwarte piet dat ik onder de tafel heb
verstopt. Toen de Sinterklaas en Zwarte Piet gingen naar de toneel van naast de tafel en mooie stoel voor Sinterklaas en voor Zwarte Piet met zijn grote zak moest het dichtbij van Sinterklaas staan. De Sinterklaas zat op de stoel met het geopende de dikke boek wat er op heeft geschreven dat wie de stoute jongen werd opgeroepen naar het bijstaan van Sinterklaas. Somminge bange jongens deden het niet, ( vrees en angstig van Zwarte Piet ) dan door de Broeder Theobertus en Br. Fraternus en later Br Br. Gerinus en ook het bemoeiende Br Overste Cheophas hebben de bange jongens ingegrepen van zijn plaats en ook van de onder tafel en andere jongens in W C hebben verstopt en wordt naar ter plaats Sinterklaas gebracht. En dan vroeg Sinterklaas aan de jongen dat je ben wel op de school stout geweest en de jongen zeide ik zal niet meer doen en voortaan braaf zijn in de klas. Goed! zeide Sinterklaas en kreeg de jongen wat snoepjes van de Zwarte Piet. Ik ook aan mijn buurt bij de Sinterklaas moest komen en zeide de Sint mij dat je wel veel stout bent geweest in de kleermakerij. Ik zeide normaal ja. En zeide de Sint Nu de voortaan naar de kleermakerbroeder goed luisteren ( Aretas ) ik gaf geen antwoord en zeide De Sint nog even bidt nu een weesgegroetje en luisterde zij dat was goed en vroeg de Sint mij ". Wie ben ik ? " ik antwoordt mag ik niet liegen dus U ben Br. Beatus, glimlacht de Sint zacht en Zwarte Piet was het woedend en kreeg ik het lichte schop van hem en zeide hij mij donderop terug op je plaats. Maar Br. Theobertus gaf mij het opdracht dat ik in de hoek moest staan voor de straf dat mocht ik niet zeggen " Br Beatus "
Daarna werden de 3 poppen taai-taai aan de iedereen getracteerd. Na het afloop van de Sinterklaasavond was aan het buurt bij de meisjesafdeling. En het volgende dag is het feestdag van St Nicolaas op 6 December en ook het feest voor de dove jongens dat ze op precies s morgens om 10 uur gingen naar de grote speelzaal binnen en zoeken naar het pakket die ze zelf heb opgemaakt de bijstaan van elke Broeders voor in de gaten. Als wie te veel snoepen heeft dat wordt ingeleverd in de doos die wordt bewaard in de grote kast voor woensdagmiddag en zondagmiddag. Ik ben in 12 jaar van de Sinterklaasfeest op het instituut gebleven, zonder ik bij mijn ouders thuis van mijn broer en familieleden heb bijgewoond. Hier op het instituut was het gewoonelijk in 3 vrije dagen op 6 december - overbrugdag op 7 december een dag van tussen 2 vrije dagen - 8 december het patroon van de Broeders Onbevlekte Ontvangenis.
Hier nog wat over schrijven van het begin de opkomst in midden november de elke jaar hetzelfde de Zwarte Piet op
het instituut waren voor de jongens helemaal niet aangenaam van de Zwarte Piet. Door de wraakheid van de enige Broeders dat het vroeger de grote jongens hebben met het gebalde vuisten tegen de Broeders hebben gevochten. Toen in de week op Dinsdag en Vrijdag s' middags om kwart voor 3 op de speelplaats zagen de jongens de boven van de afdak de 3 ramen de naast van de kleermakerij de Zwarte Piet buigt de 3e keer door het raam en kwam hij op de speelplaats, nam met de fiets de rond fietsen en begon hij zo wild en ruw tegen de jongen sjouwen, slaan, schoppen. Vele jongens vluchten naar de onderafdak gingen ze in de w.c.verstopt, maar lukt ze het niet want de 3 ingang van de onderafdak stonden 3 Broeders klaar om de jongens tegen te houden. Zijn Br. Theobertus, Br. Josaphat en Br. Alcuino en kleinr jongens 2 ingangdeur naar de eetzaal en kapel zijn 2 Broeders zijn Br. Fraternus en later Br. Gerinus en Br. Leovigild. Ze hebben veel gelachen en bespottelijk met het woorden. En de goede broeders bleven weg. Eenkel jaren dat zo Zwarte Piet heeft de baldadige jongen in de zak gestopt met hulp van Br. Josaphat dat vond hij altijd leuk. Die wordt naar de zolder van de kleermakerij gebracht en opgesloten voor de straf in een of twee dagen met water en brood. Dus de enigen jongens waren altijd bang van Zwarte Piet en de aankomst van de Sinterklaas dat ze wat heeft meegemaakt. Natuurlijk dat was helemaal geen leuk. Br. Severinus was verkleed als de Zwarte Piet door de enige Broeders hebben hem gekozen, dat Br. Severinus kon heel goed hard lopen en over de hek springen en ook goed kon ingrepen.
Wij het hoogste klas bij Br. Judocus worden opgeroepen dat ze de speelgoed en wat anderen mochten goed controleren met een stukje reparatie en verven, die gebruikt voor het buiten instituut waar de straat of wijk de arme gezinnen woonden. Toen wij de klasgenoten de enige verkleede als de Zwarte Pieten en Broeder als de Sinterklaas gingen naar het buiten van instituut de Mgr A Hermuslaan de arme gezinnen hun kinderen de verassingen pakket ( inhoud dpeelgoed en snoepen) worden aangeboden. En ik begon .......... denken, waar kwam de speelgoed vandaan????? Oja toen de afgezwaaide jongens dat ze van het instituut gingen verlaten dat ze wat van hun ouders hebben gekregen van hun verjaardag, St Nicolaas en meegebracht van Thuis nog op het instituut in de grote speelzaal in iedere de nummers van de kast hebben bewaard, dat ze van het laatste dag op het instituut hebben niet meegenomen of vergeten. Het overblijfsel van de speelgoeden en anderen hebben door de Broeders weggenomen en bewaard.
Toen ik ook de voorgoed Thuis kwam in 1944 vroegen mijn ouders. Waar blijft de rolschaatsen, schaatsen, eleketrisch trein en anderen dat ik van St Nicolaas heb gekregen? Ik antwoord dat weet ik ook helemaal niets dat was wel vreemd dat mijn speelgoed geheel was verdwijnt. Het was duidelijk dat het vroeger op het instituut hebben geen mooiste Sinterklaasfeest gehad en wel nu gelukkig weer mooie Sinterklaas voor de kinderen en nu dove kinderen mochten vrij naar huis bij hun ouders de gezamelijk een mooie Sinterklaasavond hebben gevierd.
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

O. St. Nicolaas de aankomst op het instituut zag ik voor de eerste keer, toen ik klein ben dat op het instituut zo erg verschrikkelijk heb gezien en meegemaakt. Nu gisteren op 16 november 2013 de mooiste tocht van de aankomst St Nicolaas in Stad Groningen waren zeer groot belangstelling van de kinderen en ook volwassen. Ze keken wat daar op de wagens met volop pakket of ook lekkerij, dat kinderen smullen erg van. Zwarte pieten speelden wat hun leuke gezichten aan de kinderen. Bijna helemaal de kinderen waren niet bang en ze verwachten op 5 december het pakketavond bij hun thuis ouders. Het was heel mooie st nicolaastocht in Groningen,,,,,,,,, maar het vroeger op het instituut wat heel anders. Later zal ik hierover schrijven.
St Nicolaas van Myra de bisschop van Myra in Lycie.
Iedereen weet wel of niet dat de sinterklaas bestaat het niet, maar toch het verhaal over iemand die wel echt heeft geleefd. De echte Niclaas leefde rond 1700 jaar geleden was hij de bisschop van myra in Turkije. Hij was geboren in Pataras te Turkije. Ik weet van het verleden dat de naam van St Nicolaas de veranderen van het eerste naam dat komt uit het Grieks. MIKe =. Winnen en Lans =. Volk.
Nicolaas wilde dat de arme mensen ( het volk ) zouden winnen van de rijke mensen die aan de macht waren.
Niemand en ik ook dat hoe leefde St Nicolaas toen hij de baby was al heel vroom van zijn godsdiensdig ,toen hij nog baby was , wilde hij op vastdagen, geen moedermelk drinken. Vasten betekent dat je niet mag eten en drinken vanwege het geloof.
Hij had rijke ouders die stierven toen hij nog heel jong was, maar hij wilde de arme mensen helpen en gaf heel veel wegvan de rijkdom die hij geerfd had.
Toen hij pas 20 jaar oud werd hij al bisschopvan Myra.
Geweldig te jong dat heeft hij als de bisschopbenoemdt.
Hij was een gewone mens net als iedereen en overleed hij in 345. Hij doet heel veel wonderen en beschermheilige.
Het was echt gebeurd dat ik uit het boek van St nicolaas heb gelezen. Het was heel mooi en grote liefdewerk voor alle mensen dat ze aan St Nicolaas het hulp vragen en gaf God aan St Nicolaas nog meer het wonder kunt verrichten.
3 meisjes woonden in een arm gezin en hadden geen geld, dus ze konden niet trouwen. Hun vader zei dat ze hoeren moesten wachten om geld te verdienen, maar St Nicolaas had stioekum drie gouden munten door het raam gegooid en die vielen precies in de schoenen van die meisjes en zo konden ze toch trouwen. ( mooiste Gave van St Nicolaas )

3 Vermoorde jongentjes waren in stukjes gehakt en St Nicolaas heeft ze weer tot leven gebracht ( Het was zeer groot wondergave van St Nicolaas)

EEn kindje zat in bad boven het vuur (vroeger ze dat op het vuur om het water warm te krijgen) en de moeder ging even weg en had niet meer in de gaten dat het kindje in bad zat. Het kindje zat vrolijk in het kokende water te spelen en ST Nicolaas heeft ervoor gezorgd dat het kindje niet dood ging. ( Grote gave van gereed van het leven kindje )

St Nicolaas heeft ook 3 zeelieden van de doordstraf gered ( St Nicolaas vergeeft hun en laat hij ze vrij een mooiste gave van hem)

En ook was er een keer een schip aan het zinken, de mannen aan boord moesten toen gaan zwemmen midden in een storm. de mannen verdronken en St Nicolaas heeft de mannen toch nog gereed. ( Rechtvaardig voor iedereen uit de naastenliefde van St Nicolaas. )

In 9e eeuw heeft de Heilige Vader in Rome werd Nicolaas heilig verklaard van hem echt in de hemel is en wonderen kan verrichten. Sint = "heilig" zeggen wij St. Nicolaas.
Hij was zeer popoulaire beschermheilige van onder andere.
dat hij wat iedereen wilde beschermen tegen het gevaar, ziekte, ongeval, en nog anderen
Hij was de beschermheilige van kinderen, scholieren, zeelieden, reizigers, kooplieden, gevangenen, juristen, hoeren en huwbare meisjes.
In Nederland was begon in 14e eeuw de sinterklaas werd genoemd. en op 5 December de Sinterklaasavond en op 6 December de Sint Nicolaas de patroon van de Beschermheilige en herdacht voor altijd aan St Nicolaas voor de uitdankbaarheid wat hij voor de iedereen van zijn het wonder heeft gegeven. St. Nicolaas kwam altijd in het midden november per tochtboot uit Spanje en waarom zijn knecht die werd genoemte de Zwarte Piet? oja dat de Zwarte Pieten zijn het vroeger in Spanje zo vaak zwarte slaven. En ook vroeger veel Italiaanse Schoorsteenvegers die in Nederland kwamen werken en hebben al gezien dat Italie met Spanje werd verward. Ook hadden ze een roe. waarmee ze de schoorsteen schoonveegden en een zak met het roed in op te vangen. De roe en de zak zijn niet bedoeld om de stoute kinderen te straffen. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de cadaeutjes tegenwoordig door de schoorsteen komen, dat de kinderen hun schoenen of klompen voor de schoorsteen met de worteltjes en hooi werden gezeten die voor het paard kunt eten geven. en wacht op het verassing de lekkerij of cadeautje van Sinterklaas.
Het is zeer belangerijk van de Sinterklaasgedachte.
Was Nicolaas een man die arme mensen hielp, Omdat hij daarvoor niks terug wilde krijgen, zelfs geen dank, deed hij dat stiekum zodat men wist eens wat door wie men was geholpen. Hij deed het dus echt voor de andere en niet voor zich zelf. Hier in Nederland wordt overgesproken over de Sinterklaas uit Spanje vandaan en ook het verhaal van Nedrland heet ooit een tachtigjarige oorlog met spanje , daarom weet iedereen bestond dat het een verre land was. Loigisch dat men daarbij dan aan Spanje dacht.
Het komende eind November/ Decemdder alle kinderen maken alles klaar van het verlanglijst in de schoenen werden gelegd en wacht maar op de Sinterklaasavond naar een mooie verassing van de Sinterklaas.
Zo heel erg leuke kinderen. Natuurlijk de voortaan braaf zijn vraagt de Sinterklaas erg zo vaak.
En het volgt over de Sinterkaas en Zwarte Piet op het instituut in 1934 --- 1944 zal ik hierover schrijven.
Rene van der Veen.