506. Oud luchtfoto van St. Michielsgestel


Mijn dank aan Karin Mil

Op de foto is duidelijk te zien dat veel oude gebouwen zoals school voor horende kinderen afgebroken waren. Bij de toren staan tientallen parkeerplekken rond winkelcentrum. Links staat gereformeerde kerk. Onder in het midden: restaurant De Drie Zwaantjes. Rechts: bij parkeerplekken met auto's stond toen oude gemeentehuis. De weg langs oude gemeentehuis is nu niet meer bestemd voor doorgaande verkeer. Men moet omrijden richting Esch en IvD.

Reactie plaatsen

Reacties

Anita van Dooren
7 jaar geleden

Mijn oma woonde op Torenstraat 2. Dit huisje is goed te zien en het huisje van de fam. Jansen. Deze foto is dateert tussen 1976 en 1991. En waarom, de R.K meisjesschool staat er niet meer deze is gesloopt in 1976 en mijn oma's huisje is in 1991 gesloopt. De bibliotheek staat er al en die is na 1976 gezet.
Groet Anita

Jan Keizer
10 jaar geleden

Frans van Rijn

Helaas heb ik geen nieuwe luchtfoto van 2013... en naar mijn mening blijf ik oude foto vinden.... maar ja.....

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Jan, een foutje van mij - 502 502 502 moet zijn 506 506 506

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Jan, mijn vraag is nu en het zal zeker de laatste zijn. Die vraag is: "Heeft St. Michielsgestel een NIEUWE luchtfoto van dezelfde plaats laten fotograferen"
Zo ja, dan is deze 502-foto de OUDE, zo nee dan is deze 502-foto nog de NIEUWE.

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Frans en Rene, jullie hebben het nog steeds twijfelachtig over OUDE óf NIEUWE foto vanuit de lucht genomen. Het is inderdaad de OUDE zwart/wit foto uit de jaren 70, en voor de dorpelingen, maar voor jullie en mij en alle andere lezers en kijkers van deze site is het zeker een NIEUWE opname want wij hebben allen deze foto nooit eerder gezien en dat geldt voor ons zeker NIEUWE foto. Mijn vraag is: Waar trekt juist de GRENS tussen OUDE óf de NIEUWE foto???. Als er vandaag of morgen vanuit de lucht nieuwe en gekleurde digitale foto's wordt gemaakt met vele veranderingen eromheen dan is het echt wel NIEUW.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Jan Jonkman Hier gaat over de oude en nieuw luchtfoto van St Michiels-gestel. Mijn bedoeling dat ik de luchtfot0 zag en herkende het dorp niet zoals het vroeger zoals ik vanf 1944 van St Michielsgestel weg ging en voor het laatste de retratie op Ivd in 1977 toen het dorp bestaat nog steeds hetzelfde en toen de dag van het afscheid van Broeders en Zusters in Oktober 1987 ben ik op ivd geweest met de vervoer auto vanaf uit Vught en niet langs in dorp. En dan de Luchtfoto van St Michielsgestel op variatie log 506 zag ik het dorp St Michielsgestel wat bijna geheel veranderd van het gebouwen waren gesloopt en nieuwe wegen hebben afgelegd die ik in 36 jaar niet in het dorp ben geweest vanaf in 1977, daarom noem ik dat de nieuwe luchtfoto van St Michielsgestel. Als wie de meermalen in het dorp zijn geweest noemt de maar de oud luchtfoto van St Michielsgestel. En welke jaar het precies de luchtfoto van St Michielsgestel heeft gemaakt? Misschien wel in rond 1995 of iets eerder of later.
Toen mijn zoon de vorige jaar op het instituut zijn geweest en vertelde hij mij dat het dorp in St Michielsgestel nog veel mooier dan het vroeger dat nog veel meer huizen , winkels zijn gebouwd. Ik heb van eerste woord van het dorp St Michielsgestel van mijn zoon gehoordverteld. Een mooie luchtfoto van Sint Michielsgestel. Prettige weekend Jan
Rene van der Veen.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Waar is de muziekkoepel die er stond??
Waar is het mannen-bejaardenhuis bij de brug?
Nieuwe huizen geplaatst rechts bij de brug?!
Dus toch wel een NIEUWE luchtfoto!
Kan men de NIEUWSTE luchtfoto van deze plek tonen dan is deze foto de OUDSTE luchtfoto?!!!

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Frans, Rene en Jan Keizer, wat maken jullie beetje druk om die zwart-wit foto dat circa in de jaren 70 gemaakt kunnen zijn en dat is nu al ruim 43 jaar geleden en van de nieuwe foto kun je het niet zeggen en wel niet zo erg oud en ik persoonlijk kan het wel ,oud' te noemen want het was wel van de vorige eeuw.

Wat een enorme kaalslag in het oude hart van St. Michielsgestel en de gebouwen en opstallen achter de oude toren was later ook tegen de vlakte gegaan en er staat op deze plek nu een Albert Heyn complex met een paar winkeltjes in de buurt. Het is nu geen gezicht dat moderne Albert Heyn-complex pal naast de oude toren werd gebouwd. Wat hadden de Gestelse ambtenaren in hun hoofd zitten? Hetzelfde werd ook de moderne gemeentehuis naast het monumentale instituut gebouwd. Wie had het mooi gevonden??

De Nederlands Hervormde kerk aan de scherpe bocht van de Schijndelseweg was gebouwd rond 1800 of later. Dat kerkje was niet alleen voor de protestantse gestelnaren maar ook voor andere buurtdorpen, omdat ze daar geen kerkje hebben. De Schijndelseweg links te zien werd later doorgetrokken tot aan de verlegde dommelbrug, bedoeld voor al het doorgaande rijverkeer. De Torenstraat dat vroeger een van de drukste rijweg in Gestel was is nu in gebruik voor fiets- en voetpad.

Tijdens mijn verblijf op het instituut vanaf 1942 tot en met 1955 zagen wij nooit veranderingen in het dorp en alles bleef hetzelfde zoals het was en je kunt het zien in sitenr. 523(Oude toren en muziekkoepel(kiosk) in St. Michielsgestel). En zelfs niet met het verleggen van de dommelbrug had ik het niet gezien. Mijn vraag is nu: zijn een paar huizen die tegenover de protestantse kerkje stonden ook weggebroken of bleven ze staan om die bocht recht te trekken.

Na de tweede wereld oorlog werd her en der herstelwerkzaamheden uitgevoerd vooral in de Torenstraat en een deel van de Theerestraat nabij de brug. De bascule-brug dat door bevrijders zijn gelegd werd vervangen door nieuwe en nogal te smalle brug op hetzelfde pijlers.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Jan Keizer, ik en vele anderen snappen jouw reactie over die foto niet, mijn vraag was of het een OUDE of een NIEUWE foto is. Probeer nou eens een goed antwoord te geven, Dus een OUDE of een NIEUWE foto.

Jan Keizer
10 jaar geleden

Hallo allemaal...

Wel of niet oude luchtfoto... voor mij blijft gewoon oude luchtfoto, maar zeker niet heel oude.... Inderdaad is hier en daar veel veranderd. Ik was vanaf 1969 niet meer op IvD. Daarna kwam ik heel weinig op IvD op bezoek. Veranderingen, afbreken, nieuwe wegen, nieuwe gebouwen zag ik later pas.