557. Oude kopregel van De Vriend (1937)


Prachtige kopregel, maar helaas verkeerde woord: doofSTOMMEN maar de rest vind ik wel mooi gemaakt.
De naam valt mij op: Jan van Heeswijk. Hij werkte ook bij administratie van De Vriend.
Wel leuk om te zien hoe de prijzen waren: lekker goedkoop.....

Foto heb ik gekregen van Dorine Folker en mijn dank!

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Frans, wat je schreef heb je daar ergens wel gelijk aan en ik had dat kopregel te sierlijk en te overdreven gevonden. Het leek op een ,feestelijk' kopregel. Ik had dat ook eerder gezien in oudere bladen in de kast en had ik daar eerst geen interesse in toen nog op instituut en nu zeker wel.

De gehele kopregel bestond uit het cliché en de onderste gedeelte met teksten werden geregeld veranderd en met de hand gezet zeker uit lettersoort Garamond. Men had toen nog geen lood-zetmachine op de drukkerij.

Aan de datum te zien begon dat ,maandschrift' De Vriend der Doofstommen al vanaf 1905 voor het eerst verschenen en dat werd nog op Nieuw Herlaer gedrukt. Dus er was al een drukkerij op Nieuw Herlaer. Jammer dat Jan van Heeswijk daar nu niet kan navertellen omdat hij daar ook was opgeleid als ,letterzetter'.

Het woord ,MAANDSCHRIFT' vind ik nogal wel vreemd klinken maar ik hoor hier en daar nog wel ,tijd-SCHRIFTEN-kiosk' in steden en dorpen en bij stations tegenwoordig noemen.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Die kopgroep is mij al heel lang bekend, maar heb dat niet meegemaakt toen ik in de opleiding zat voor typografie, we hadden toen een andere kopgroep.
De oude kopgroep heb ik gezien uit de bibliotheek kast van Bro. Theobertus. Of ik die kopgroep mooi vind, nou ik zeg alvast NEEN. De MAANDSCHRIFT vind ik nog afschuwelijk, al kan het zo zijn dat het in de oude tijd zo genoemd werd, nu MAANDBLAD. Maar ja, ik kan daarover niets veranderen, alles wordt anders.