523. Oud Toren en muziekkoepel in St. Michielsgestel


Foto ongeveer 1920 of later. Muzekkoepel links, daar traden regelmatig harmonies en orkesten op.

De plafond was rond gebouwd, zodat de muziekgeluiden beter naar buiten kwamen. Rechts Oud Toren en jullie zien duidelijke oude sporen van afgebroken kerk. Zie onder.....

Foto's aangeleverd door Karin van Mil (oud-leerling van IvD)

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans V Rijn wat zo erg leuk van jou dat er over heb geschreven van de kerk en cafe. Zoals ik zelf heb genoeg gezien toen ik in St Michielsgestel in het dorp naar de Michaelkerk binnen kwam voor de mis bij te wonen. Toevallig daar mijn kennis naar mij toe keek en gaf ik hem een hand omhoog en kwam de kerkwachter naar mij toe en greep hij mij naar het buiten heeft gezet. Dat mocht het niet in de kerk momkijkt naar de anderen met vriiendelijk gezicht. De kerkwachter was zeer streng met zijn bekleding de uiniform eenvorming unigena met de walen op lange stokbare en helm. En als de kerkwachter daar niet aanwezig dan alle boven rond 50 jaar de achter van de berk op grond de samen kaarten en de pastoor riep ze kom maar hier de vooraan dat de lege plaatsen knielen. En ook de anderen gingen naar de cafe toen de priester naar de preekstoel ging. En dan onder de mis het gave van zegen liepen de mensen boeren, mestelaars enzv naar de cafe daar zaten de bijelaar aan de tafel met kaarten met de glaasje borrel die onder de vrije van tafel stonden. Ik vond het geweldig mooi om te kijken toen ik te jong was. En ook de andere plaats de boeren ingen kegelen. En ook de hoefijzerwerper naar het juiste plaats. Van jou op site schreef, begon ik mijn goede herinnering van het vroeger. En nu anders dat de ouderen mensen werden weggedreven van de cafe en kwam de jongeren aan het buurt in de cafe om ze maar lekker te zuipen.
Natuurlijk Br. Theobertus wist het genoeg dat hij met de pensioen ging dan in enkele dagen in het dorp met de oudere mensen in contact heeft gehad dat ze vertelden ook van het vroeger de oude koe uit de sloot kunnen vertellen, die hoort er toch bij dat iedereen doet het ook.
Rene van der Veen.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Over de eerste foto kan ik iets vertellen. Rechts van de foto is een cafe geplaatst. Zullen jullie weten waarom er in Noord Brabant waar St. Michielsgestel ook thuis hoort. Nou ik zal iets vertellen wat bro. Theobertus mij vertelt heeft, want wij liepen er onder de wandelingen dikwijls langs en bij het bezoek van ouders aan hun kind gingen ze dikwijls naar dat cafe, want dit cafe staat meer verborgen dan het cafe tegenover het instituut en de leiding kan dan ook niet zien of de jongens dan ook wat gedronken hebben, bij dat cafe naast de toren gebeurde dat wel en bro Theobertus ruikte dat wel aan hun adem.
Nou: Onder de zondagse kerkdiensten waren er altijd een lange preek en veel mensen gingen daardoor de kerk uit om naast dat café een biertje te drinken en als de preek afgelopen was gingen ze weer naar de kerk, dat was voor hen een korte kerkdienst.