537. Nieuw Herlaer (1976)

Foto van 1976.
Op bovenstaande foto ziet je Nieuw Herlaer met het leuke torentje uit de 16e eeuw er best nog aardig uit. Maar een groot gedeelte van de gebouwen eromheen is afgebroken of onbewoond en vervallen. Zo knaagt de land des tijd aan het oude kasteeltje, waarin van 1840 tot 1910 het Instituut voor Doven ondergebracht was.

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Rene en Frans, jullie vragen waarom er alleen bij de jongenskant een ui-vormige replica torentje werd gebouwd was bedoeld als aandenken als de gelijksoortige torentje van de Herlaer. Die kon men niet meenemen naar de Theerestraat in 1910 en wel nagebouwd. Waarom er alleen bij de jongens en niet bij de meisjeskant de torentje werd gebouwd moest er maar één zijn maar niet meer dan één, want op Herlaer hadden ze ook al één torentje en moest bij de meisjeskant iets anders en eenvoudiger zo gebouwd worden. Dat bij de meisjeskant had niet veel te betekenen en daar hoor je nooit verhalen van.

Bij de Herlaer hadden ze behalve de oorspronkelijke kasteeltje alle omringende gebouwen tegen de vlakte gegaan omdat ze in zeer slechte staat af te brokkelen. Alleen de oorspronkelijke kasteeltje werd weer in oorspronkelijke staat gerestaureerd compleet met ui-vormige torentje dat ook geheel was opgeknapt. Het kasteeltje is nu bewoond door de rijke familie Peijnenburg(misschien van de peperkoek???)

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans ja dat ik weet van de bolletje toren bij de jongensafdeling. Waarom ? Dat omdat de eerste instituut voor doofstommen te Nieuw-Herlaer was gevestigd in 1840 de overname van de Bisschoppelijk Seminarie. Rond in 1900 waren nog steeds meer doofstommen leerlingen op het instituut aangekomen, daar hebben nog weinig ruimte voor het komende de nieuwe klassen voor de spreekmethode. Daarom heeft het besluit genomen dat er nieuwe instituut voor doofstommen aan de atheerestraat te St Michielsgestel. In 1910. De kleine toren bij de jongensafdeling die de vergelijking van het oude instituut dat de herinnering moest bewaard. Waarom. Bij de meisjesafdeling heeft geen kleine torentje dat van het oude instituut de kleine torentje nij de jongensafdeling werd gebouwd. Nu hebben maar twee torentjes van het nieuwe en oude instituten. Rene van der Veen

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Wisten jullie dat bij de jongensafdeling ook zo een ongeveer gelijke afbeelding van het torentje uit Nieuw Herlaer staat. Ik denk dar Rene of Jan daar meer over kunnen vertellen of iemand anders en ook waarom bij de jongensafdeling een torentje staat en bij de meisjesafdeling geen een.