592. Wim van de Zanten 40 jaar werkzaam bij Textielfabriek Jansen de Wit


Links tweede persoon is Wim van de Zanden

Uit De Vriend 1983

De oudleerling de heer Wim van de Zanden uit Schijndel was eind november 1982 40 jaar werkzaam bij de Koninklijke Textielfabriek Jansen De Wit B.V. te Schijnel.

Reactie plaatsen

Reacties

Jeannie de Vrije Bosch
10 jaar geleden

Rene, Ik heb Wim van der Zanten gekend. De lange magere man met zijn flaporen en rookte sigaren. Hij is overleden in ongeveer begin 2000. Hij is getrouwd met dove vrouw Doortje en hebben geen kinderen en woonden in Schijndel.
Ze waren goede kennissen van mijn vrienden Koos en Tiny van der Voort Brouwers uit St.M.Gestel (allebei overleden). Wim was geen gemakkelijke man maar had wel een kleine hartje.
Wim werd ziek en was opgenomen in verpleeghuis en is daar overleden. Ik weet niet of zijn vrouw nog leeft.

Jeannie

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Meestal de dove leerlingen kenden de Heer Wim van de Zanden helemaal niet, maar de enige dove leerlingen nog in hun leven kenden het goed ( tenminste voor en boven 80 jarige leeftijd ) zoals ik ken hem heel goed. Hij was geboren in 1923 te Schijndel. Dus was 91 jaar geleden. Hij was de leerling op het instituut en verlaat hij in 1939. Van hem in het vroeger met de groep van de grote jongens waren niet geliefde met de Broeders. Daar ze hebben zo erg vaak uitgescholden, gesjouwd en gevochten met de Broeders.
De groepleidster Br. Theobertus was veel te veel streng op de jongens. Wim kunt hem helemaal niet uitstaan.
Toen ik de kleine jongen op de speelplaats zag ik erg vaak naar de grote speelplaats waar de grote jongens deden de stiekum, dat Br Theobertus en Br. Alcuino allebeiden hebben niets gemerkt dat de grote jongens ( Wim ook er bij ) stonden de achter de lindenbomen, daar roken ze de cigaretten met de vergrootglas via de zoninge weer en brandt de cigaretten en roken ze elkaar. Maar hoe en wat de cigaretten die waar kwam vandaan???
Vooral in het voorzomer de uitgebloeide van de bloesem aan de lindenbomen op de grond lagen en rapen ze op en rolden ze met de papier ( uit de schrift of courant ) om en roken ze aan het buurt. Later ondekt Br. Theobertus en hij was zeer woedend en begon hij erg wraak op de jongens om ze erg zwaar werden bestraft in 2 weken.
De straf wordt bepaald in 2 weken niet roken, niet voetballen, in de eetzaal het verboden met elkaar in contact met het gebaren en spreken. Op de speelplasts en speelzaal moesten ze doorspelen met zonder met elkaar stil stonden gebaren en spreken.
Het was zeer laaiende op de grote speelplaats dat de grote jongens namen hun zeer wraak met Br. Theobertus, Br. Alcuino en ook Br. Leovigild hebben gevochten.
Wim leefde helemaal niet gelukkig op het instituut zo eindelijk van hem het woord heeft uitgesproken op het laatste dag op het instituut was van hem geheel bevrijd dat hij voorgoed nasr huis ging.
Hij was zeer groot liefhebberij van de sport (voetbalcompetetie )
Op de dag elke Zondags ging hij per fiets naar Den Bosch daar het voetbalwedstrijd kwam kijken met zonder een dag achter liet.
Wim deed wel expres dwars op Br. Theobertus dat de jongens op Zondagmorgen naar de dorp gingen wandelen. Dat wist Wim het goed en kwam hij per fiets de langs het voorbij wandelen jongens en steekt hij zijn de hand omhoog, maakte hij de vingerspelling op het woord B.V.V. ( Den Bosch ) zo meermalen deed hij hij op elke Zondagmorgen hetzelfde. Br. Theobertus zijn maatvol van hem dat hij helemaal niet kunt uitstaan.
Vanaf 1939 toen hij van het instituut verliet en kwam hij nooit nooit terug op het instituut bezoek en ook onder de retratie was hij niet gekomen. Dat vond hij helemaal geen belangstelling meer van het instituut.
Van Wim het leven dat hij het vroeger op het instituut wat heeft meegemaakt dat kunt hij nooit vergeten.
De bovenfoto dat Wim al 40 jaar lang goed trouw bij het textielbedrijf in Schijndel heeft gewerkt en verdiend hij de koninklijk onderscheiding in 1982
Wim nu nog het leven zou hij 91 jaar oud geworden of leefde hij nu nog????
Rene' van der Veen.