581. Jacob en Bep Bleeker 40 jaar in eigen bedrijf werkzaam


In 1958 werd het bedrijf van Jacob Bleeker feestelijk geopend.


Jacob is de enige van zijn klas die nog in het schoenherstellersvak bezig is.

Jacob Bleeker kreeg vroeger schoenmakersopleiding van broeder Epolonius. In 1951 slaagde hij voor zijn diploma om daarna nog enkele maanden in Den Bosch een vervolgopleiding te volgen.
Zijn vrouw Bep Gerrits was vroeger ook oud-leerling van IvD. Tijdens hun verblijf op IvD hadden ze elkaar nog nooit gezien of gesproken. Later in Amsterdam leerde Jacob zijn vrouw Bep kennen.

Uit De Vriend 1993

Reactie plaatsen

Reacties

Gert Bleeker
een jaar geleden

Op 23-09-2022 is Jacob Bleeker, onze vader, opa en oude opa, Ridder in oranje Nassau in rust overleden na een kort ziekbed.
Hij is in besloten kring bijgelegd in het graf bij zijn vrouw Bep Bleeker- Gerrits.
Wij zullen hem missen.

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Wat waren Jacob en Bep nog zo jong op de foto in zijn schoenherstelplaats in Alkmaar. Deze foto kwam uit ,De Vriend' met een uitgebreide verslag. Lange tijd waren wij bevriend geweest en wij logeerden wel regelmatig bij hun in Alkmaar en zij bij ons in Raalte. Bep Bleeker-Gerrits was een enkele jaren geleden overleden na een ernstige ziekte. Zij was de klasgenoot van mijn vrouw Mia. Bep was een slechthorende en ook op het instituut geweest. Jacob was de klasgenoot van Frans van Rijn. Jacob en Bep hebben vier kinderen uit hun gelukkige huwelijk die nu allang de deur uit zijn. In 1993 vierde Jacob zijn 40 jarige jubileum als schoenhersteller in zijn eigen zaak. De burgemeester van Alkmaar kwam Jacob een erepenning spelden en zijn vrouw Bep kreeg een flinke bos bloemen aangeboden van de gemeentebestuur. Natuurlijk werd er feest gevierd in huize Bleeker. In de middag kwamen veel buren en kennissen hem feliciteren waaronder ook zijn vroegere schoenmakersleraar Br. Epolonius, Wij werden ook uitgenodigd om s'avonds met al zijn klasgenoten zoals Frans en Charlotte van Rijn. Wij konden in de nacht bij hun slapen in plaats van terug te rijden. Het was wel een gelaagde feestje geweest. Het is nu al ruim 20 jaar geleden. Onder de eerste foto stond de tekst dat ze in 1958 waren begonnen. Het moet in 1953 zijn geweest. In de eerste twee jaar na zijn schoolverlaten werkte hij bij een baas en in zijn vrije tijd herstelde hij ook schoenen voor familie en kennissen in de schuur van zijn ouders in hetzelfde straat.