532. Tekening van Ilse Brend


Op 13 februari 1986 overleed Ilse Bernd (geboren 14 juli 1903). Zij ws een artistiek en begaafde vrouw, die heel wat tekeningen en schilderingen heeft nagelaten. Zij woonde toen jarenlang op Martha Pension. Bovenste tekening heeft zij gemaakt.

Ilse Bernd was opgegroeid in Oostenrijk. Zij had daar van haar moeder thuis onderwijs gehad. Toen de Nazi's aan de macht kwamen in Oostenrijk, is zij naar Nederland gevlucht. Zij is op het IvD komen wonen en is daar ook katholiek geworden en gedoopt. Zij kon prachtig tekenen.

Uit De Vriend 1986

Reactie plaatsen

Reacties

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Over Ilse kan ik wat vertellen, dat kwam zo omdat ik een leerling-graficus was en dat mr. A. van Uden ook leiding had over van Piet en ik in de eerste jaar van onze opleiding in de drukkerij. Maar later niet meer, toen kwamen we in de afdeling Typografie van de ambachtsschool St. Jozef. Mr. A. van Uden had in het begin van onze opleiding aan Ilse gevraagd om figuurtjes te tekenen voor zijn nieuwe gebedenboekje die de directie van het I.v.D. zou geven aan de nieuwe communicantjes. Al die tekeningetjes waren geslaagd. Ilse tekende het in het groot en wij moesten het naar Tilburg sturen voor verkleinde clichés. Wij hadden toen een goede samenwerking met Ilse. Ook voor De Vriend tekende Ilse dikwijls tekeningen. Ilse kwam in onze begintijd dikwijls naar de drukkerij om daar te zien hoe het allemaal gaat voor de druk en was daar ook verbaast over en gaf ons een succes voor onze opleiding. Een pracht voor een vrouw was zij.

Maak jouw eigen website met JouwWeb