561. Mooie graf van mr. Hermus, oud directeur van IvD

Uit De Vriend 1944

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
10 jaar geleden

De bovenfoto uit 1944 het mooiste graf van de Mgr A Hermus de oud- directeur van IVD en 4 meisjes bidden het mooie eerbied voor de aandacht. Achter van 4 meisjes het graf van de oude directeur van oud Ivd Mgr C Terwindt.
Het grafzerk zo mooi heeft goed schoon gemaakt die enige jaren geleden werd overgeplaatst van de oude kerkhof ( achter van het midden instituut ) met twee grote gesloten deuren van de jongens en meisjesafdelingen, met de grote en hoge prikkeldraad de rijen in de tuin tot over het gracht werden geplaatst. Het instituut waren in drie gedeeltelijk gescheiden van het hoofdgebouw Pastorie en rechts de jongensafdeling en links de meisjesafdeling. Mgr A. Hermus was de eerste de directeur van het nieuwe R.K. Instituut voor Doofstommen in 1910 dat hij kwam in 1902 op het oude instituut Nieuw-Herlaer en 7 jaar later wordt hij opgevolgd van de oude directeur Mgr Terwindt in 1909 ( van het oude instituut )Ik vond dat de Mgr A Hermus was helemaal geen bijzonder directeur van het instituut van mij de jeugd in 1932 tot met 1941 in bijna 9 jaar heb ik maar een keer de hand van hem gebruikt voor de felictatie van het Plechtije H Communie in rusthuis aan de Theerestraat de naast van het instituut, Het nieuwe gebouw van 22 jaar oud dan ben ik op het instituut aangenomen. Dat was zeer heel streng, en leefden de dove kinderen niet helemaal vrij. Dus ligt niet alleen op het instituut en ook overal in de internaten in geheel Nederland waaronder de religieuzen aan de dove en horenden kinderen hebben opgevoed en onderwezen Vroeger door het katolieken religieuzen met de schriftelijk vorderingen in de internaten ( ook op Doofstommeninstituut ) waarop voor de jongens en meisjes hun zeer gepaste kleding met lange zwarte kousen moesten dragen en ook de schoolroosters en ambachtenschool waarop in het tijd door de Broeders en Zusters de dove kinderen hebben onderwezen en opgeleid. Voor de vakantiedagen per jaar heeft ook vast geregeld met Pasen in 3 weken en Zomervakantie voor 6 weken ( totaal 9 weken ) min 52 weken ( per jaar ) = 43 weken dat de dove kinderen zo mogelijk lang op het instituut blijven dat was zeer verschrikkelijk. Natuurlijk het waren wel erg zwaar opoffering van hun ouders. Enige ouders hebben de brief met het Beleefde Verzoek aan de directeur van het instituut geschreven die ze het gevraagde dat hun kinderen met de kerstmis - nieuwjaar bij hun thuis mogen komen vieren met het huisgezin. Dat wordt het nooit toegestaan. Zoals ook op het instituut de dove jongen heeft zijn zusje die zijn ook doof dat heeft ook gevraagd voor in het weekend de ontmoet ter plaats op het instituut die wordt ook niet toegestaan. En dan het dichtbij de woonachtig van de ouders van de omgeving St Michielsgestel mochten hun dove kinderen naar huis komen, dat wordt ook niet toegestaan. Het leven van de dove leerlingen op het instituut die ze hun ouders wel erg missen want hun horende broers en zussen kunnen altijd bij hun ouders thuis vieren op de verjaardag, kerstmis, nieuwjaar, carnaval
Pinksteren en de dove leerlingen moesten op het instituut blijven dat ik ben helemaal niet mee eens. Dat komt omdat de religieuzen hun heeft geregeld dat ze in het instituut of internaten zijn gewoond en blijven ze eigen de baas en het buiten van het instituut en internaten kunnen er niets mee te vertellen. Mgr A Hermus was helemaal niet aandacht aan de dove leerlingen, maar alleen het meeste naar de voorschool met de kleine kleuters wat hij voor iedereen de lekkerij uitdelen en noemt ze de Lieve Opa.
Van mijn de ogen heb nooit gezien dat De directeur Mgr Hermus kwam zomaar op het bezoek in de eetzaal, speelplaats, speelzaal , voetbalveld enz. Maar wel alleen de jubilaris van de Broeders in de grote jongensspeelzaal kwam hij maar op de stoel zitten naar de toneelvoorstelling kijken en ook van hem naar het luisterde de versje van de jongen heeft uitgesproken, nadien ging hij weer terug naar het hoofdgebouw. In 31 jaren lang als de directeurschap van het instituut zo eindelijk op 2 oktober heeft neergelegd en van hem de opvolger de vrolijk priester- leraar Jan van Overbeek tot de directeur van het Instituut die maakt hij op hetzelfde dag in de middag het mooiste geschenk van hem voor de alle dove leerlingen dat ze op 23 December 1940 voor de eerste de kerstvakantie voor 2 weken naar hun ouders thuis voor de kerst/nieuwjaar het gezamelijk vieren.
En poosje later mochten ook de dove leerlingen in carnaval en Pinksteren naar huis gingen, maar alleen door hun ouders komen ze afhalen en terugbrengen. Daarna later zijn op het instituut geheel vrij gegeven. Mgr A Hermus verhuisd van het hoofdgebouw instituut naar de rusthuis de vlakbij het Ivd voetbalveld in Oktober 1940 die wordt het verzorgd door de twee IVD Zusters in 9 maanden overleed hij op 10 juli 1941 en het stoffelijk van de oud directeur wordt weer terug in het IVD hoofdgebouw in het bestuurzaal werd opengebaard. Het is zeer peperduur van het mooiste doodkist en van binnen de overal met de witte zijdewand en lag Mgr A Hermus met de bissschopelijk toga op de kist. Iedereen op het instituut kwamen bij hem voor het laatste begroeten, daarna wordt de kist gesloten met de spicaal zink die kunt nooit geopend wordt. De uitvaart van Mgr A Hermus de lange stoet van het instituut door de op weg naar de kerk St Michael daar wordt het uitvaartmis opgedragen door de Bisschoppen uit Den Bosch en Breda en waren in de kerk zeer bombol door het aanwezig van de hoge bekleeders- Broeders-Zusters en Heren/Dames oud-leerlingen-de dove jongens en meisjes en dorpelingen van St Michielsgestel en omgeving. Na het uitvaartmis gingen het lijkstoet terug naar het oud kerkhof van Ivd die daar werd het begraven. En het volgende dag onze de klasgenoten met Br Judocus gingen naar het kerkhof het graf van Mgr A Hermus kwamen bidden. En later in 1998 ben ik weer op ivd kerkhof en zagen daar niet zo mooi en schoon dat het bijna overal waren besmeurd door het groenen beslag, zoals hetzelfde het standbeeld Mgr Marinus van Beek voor het hoofdgebouw van het instituut was bijna overal met het groene beslag en de hangende takken van twee bomen, dat ik en Frans v Rijn hadden in het verleden jaar gevraagd om het standbeeld weer goed te schoommaken dat wordt helemaal niets geholpen zoals op het Ivd Kerkhof ook zo. Nu het gebouw Instituut voor Doofstommen zijn totaal leeg dat daar woonden geen bewoners meer. Dus in 2015 het instituut voor doofstommen bestaat 175 jaar en zou door wie het standbeeld Mgr m v Beek het tijdig schoon maken en vervangen van twee nieuwe bomen, dat moet het zo !!!!
Voor alle dove leerlingen komen het feestelijk van 175 jarige bestaan van het instituut voor doofstommen en ook ter gedachtenis aan het standbeeld Mgr M v Beek die hij in 1840 het instituut voor doofstommen was opgericht. Zou door wie doet voor de organiseren van het feestelijk 175 jarige bestaan van IVD ? Hopelijk dat zal goed komen en wel het jammer dat het achter IVD gebouw was gesloopt en krijg ik nu geen mooie herinnering meer.!!!! Toch mogen voor de dove leerlingen op het plaats van het viering van het 175 bestaan van Ivd komen vieren.
Rene' van der Veen.