539. Groep jongens op kleine speelplaats 25 mei 1947

Een oude foto van de kleine speelplaats van Ivd dat de foto heeft gemaakt op

1e Pinksterdag 25 Mei 1947 die de 4 volwassen leerlingen waren aanwezig op het bezoek.

Mijn dank aan Rene van der Veen

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
10 jaar geleden

RENE, je schreef hieronder dat één van de grote jongens stiekum naast de anderen op de foto wilden plaatsen en stond helemaal bovenaan naast Br. Firminus en volgens jou Fons de Lauwere zou kunnen zijn. Maar in werkelijkheid was Fons mijn klasgenoot en hij was 10 jaar en op de foto zag hij ouder uit maar hij was wel een dik figuur. Op de foto stond ik er wel misschien bij omdat het niet duidelijk is en in 1948 ging onze klasgenoten over naar de groep van Br. Theobertus en Fons ook. Waarom Br. Firminus er bij stond in plaats van Br. Orestes de groepsleider is mij de vraag. Zijn leerlingen toen nog 5e klas stonden ook bij op deze foto. Daar is bijna te zien: Frans van Boxtel(ov.),Gerard Ooink(ov.), Pierre Jegers(ov.),en de rest is wel onduidelijk en ook vermoedelijk zag ik mijzelf ook vóór het gezicht van Br. Firminus, mijn haren bijna over mijn ogen hangen en handen over elkaar heen. Ik weet het niet zeker en wel op lijkend en zo zag ik er toen wel uit.


FRANS, wij mogen toen wel blij zijn dat wij onze grafische opleiding hebben gevolgd door Marinus Bevers dan anders van Br. Lotharius en daar had Marinus Bevers meer ervaring mee en hij verstond het vak heel goed en door hem kregen wij de vereiste papieren, zoals getuigschrift en diploma. Johan Niël en Christ Pasmans kregen opleiding van de minder ervaren Br. Lotharius en niet in een lokaaltje maar in een open drukkerij en dat was storend voor de opleiding door al die draaiende machines. Daar door kon Johan Niël niet op het instituut grafische opleiding volgen maar in Den Haag en daar kreeg hij zeker erkenning dan op het instituut dat al in 1947 begon als Dagambachtschool ,St. Joseph'. Wij zijn blij dat wij Br. Lotharius niet gehad hebben, te streng en te chagrijnige type. Christ Pasmans was met veel moeite doorgekomen om een vereiste papieren te krijgen.

WIM, volgens jou wat je hieronder schreef stond achter Toon Martens niet....Roelofs maar Aldert Roelofsen uit Bovenkarspel, een onspreekbaar type, hij kon geen eigen stem opbrengen, dus echt stom en daardoor zat hij in de klas van Br. Radulfus met enkele jongens met een verstandelijke onvermogen. Zijn brein zat vacuum in zijn hoofd en daarom schreef hij alles op papier wat hij wist te vertellen in plaats van oraal te uiten. Aldert zal nu al 75 jaar oud zijn.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans v Rijn. Oke ik heb wel goed geraden dat Johan Niel heeft ook een slechthoorende broer dat hij op het instituut was geweest en herinner ik ook dat hij was te jong overleden van de onder het tweede werledoorlog, maar weet ik niet waarvan was hij overleden. En dan wel verbaasd over Johan niel dat zijn ouders hebben hem vast gehouden de reden van hun zoon johan wou graag de grafisch vakken leren dat mocht niet van Br. Lotharius. Ik geloof wel zeker omdat ik vroeger op ivd in 1940 ook de les van de adminstratie/ boekhouder wilde studeren dat mocht ook niet door Br. Cheophas Overste, het gaat niet mij alleen en anderen ook hebben meegemaakt. Een jongen een jaar klas ouder dan ik was een echte boerzoon met gebrande gezicht door de zon dat hij thuis met zijn vader
op het land werkte en dan op het instituut moest hij leren in de kleermakerij als de kleermaker door het gedwongen van Br. Overste Cheophas. Ik schrok er van dat die hoorde hij helemaal niet als de kleermaker. Toen hij van het instituut verlaat in 1943 kreeg hij voor de snoep de leerling- kleermaker diploma en dan bij zijn thuis ouders, mooi zo helemaal niet dat zijn vader heeft de leerling-kleermaker diploma 1/4 deel kapot gescheurd en het buiten waar daar het loket w.c. aan de muur heeft ophangen als het gebruik van maken en gooit in de pot. Ik ben ook daar geweest en heb ook gezien. Dat vond zijn vader geen belangerijkvan zijn zoon als de kleermaker inplaats van de boerzoon. Zo op het instituut door de elke broeders hebben de dove leerlingen gedwongen naar twee vakken kleer/schoenmaker verder niets. die brengt het slachtoffer van I V D. Rene van der Veen.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Rene het klopt dat Johan Niel een dove broer had en die ook op het I.v.D. les heeft gehad, Hij is aan de hongersnood in het jaar 1944-1945 overleden en ij Den Haag begraven. Johan was ook een slechthorende net als zijn broer. Zijn vader, Leo Niel, was een dove man, getrouwd met een horende vrouw, woonde eerst in Rotterdam, maar door de oorlogsgebeurtenis moesten ze verhuizen naar Den Haag.

Rene van der Veen.
10 jaar geleden

Frans v Rijn en Wim Heerschop.
O. Frans Je bent pas 8 jaar op ivd opgenomen dus klopt het je was 16 jaar oud en de zittende draaimolen de heer Leo Niel de vader van Johan en ook zijn broer was een hardhoende dat hij vroeger op ivd was geweest klopt dat???
Wim . Wel beetje jammer dat de foto was niet 100 procent helder, maar wel zeer leuke en wel moeite om je de jongens goed te herkende dat de jongens zo dichtbij elkaar het gezichten voor het juiste hun de namen noemen. Natuurlijk moet je ook er bij zitten of staan. Kijkt maar met de vergrootglas even de foto laten vergroten. Veel succes
Rene van der Veen.

Wim Heerschop
10 jaar geleden

In die tijd was ik zeven jaar. Ik weet niet of ik erbij sta. Jammer dat de foto niet zo scherp is maar als ik goed kijk, zie ik op de voorgrond vierde van rechts Gerard Beurskens en daarnaast Willy Jansen (ov). Helemaal rechts voor vermoedelijk Piet Honderd. Helemaal links vooraan Toon Martens en daarnaast ..... Roelofs.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Voor Renee en Jan - Bij het vorig bericht schreef ik dat ik Johan Niel op de foto niet zag, maar ik moest daar vermelden dat Leo Niel, de vader van Johan Niel op de foto stond (zittend), naast hem zat een oud-leerling uit Den Haag (zijn naam is mij niet meer bekend). Leo was de vice-voorzitter van de dovenverenigingen St. Franciscus van Sales uit Rotterdam en later van de dovenvereniging Don Bosco uit Den Haag. Leo is in Ede overleden en in Den Haag begraven.

Frans van Rijn
10 jaar geleden

Voor Jan en Rene - Ik was in die tijd 16 jaar! (geboren 19-9-1931) Ik zie Johan Niel niet op die foto, ik geloof dat Johan al van het I.v.D. was vertrokken, door zijn ouders thuis gehouden en hij is toen in Den Haag naar de grafische school gegaan, hier op het I.v.D. mocht hij het niet van bro. Lotharius de grafische vakken leren en in Den Haag heeft hij een mooie puntenlijst en diploma kunnen pakken voor de typografie. Wel zie ik Leo Niel, de vader van Johan op de foto. Jammer dat die foto niet zo duidelijk is, anders had ik wel de namen kunnen noemen, maar toch een leuke foto.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Jan Jonkman. De foto dat ik het jarenlang in de kast hebt gelegd dat de vorige week weer uit de kast heb gehaald. en zag ik wel een mooie leuke foto uit het jaar 1947. De namen van de jongens dat kan ik enige jongens de namen noemen en opschrijven, maar dat de jongens zo dichtbij elkaar hebben op de draaimolen gezeten en getaan. Dat klopt het wel Frans v Rijn al 13 a 14 jaar oud was en jij 11 jaar oud was dus allebei zijn overgeschreden naar de grote speelplaats bij Br. Theobertus. ik merk iets van wel dat de enige grote jongens de stiekum zijn overgelopen naar de kleine jongens naar de foto ziet je wel achter de jongen heet Fons Laurwe op de draaimolen stond de naast van Br. Firminius.. Ja dat ik was 19 jaar en 3 maanden wordt 20 jaar dus 73 jaar geleden. Rene ' van der Veen.

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Rene, leuke foto die je laat sturen maar erg jammer dat het niet erg duidelijk is en als dat wel duidelijk was geweest dan ken ik wel alle namen, want ik was er daar ook bij en van enkelen herken ik wel hun gezichten. Tien dagen terug deed ik mijn eerste H. Communie op Hemelvaartsdag en ik was al 11 jaar oud en dan was jij daar ongeveer 19/20 jaar oud en drie jaar terug het instituut verlaten. De groepsleider was toen Br. Orestes. Volgens mij is Frans van Rijn al bij de groep van Br. Theobertus. Rene, ik herken jou wel direct op de foto links en rechts was Johan Niël en die herken ik ook. Br. Firminus was bovenaan wel goed te zien.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Hier boven een mooie oude foto dat op Zondag 1e Pinksterdag 25mei 1947 heeft gemaakt. De kleine jongens vongen zeer leuke naar de gemaakte Foto op de klein speelplaats de achter boven zag men wel de leiding Br. Friminus straalt zijn vriendelijk naar de iedereen en foto.
En waren de 4 volwassen dove leerlingen bij de kinderen op de draaimolen zaten en staan, waar ik geheel links ben ik ( Rene'. Van der Veen ) en mijn tussen rechts de heer .... Niel uit Den Haag de voorzitter van dovenvereninging Don Bosco in Voorburg ( Den Haag ). De kleine dove jongens mochten niet op het Feestdagen naar huis bij hun ouders, maar hun ouders op het instituut komen bezoeken. Mijn herinnering dat het weer was mooie hemelse blauw.
Ik denk dat Jan Jonkman en Frans van Rijn herkende van wel de namen van de jongens. Ik ken ook de gedeeltelijk
jongens het goed, maar weet ik niet hun namen.
Rene ' van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb