512. Bro. Edmundo op 6 augustus j.l. overleden


Geboren op 27 maart 1922 in Oirschot
Overleden op 6 augustus 2013

Vele oudere leerlingen van het I.V.D. kennen hem als een meester-kleermaker en heeft er ook velen goed opgeleid, samen met Bro. Tatianus. In het jaar 1956 werd hij overgeplaatst naar Chili, ook samen met Bro. Tatianus, Daar kreeg hij de opdracht om kinderen met een geestelijke beperking en zwak vermogen toch een volwaardige opleiding te geven wat voor hem niet zo gemakkelijk ging als les te geven aan Hollandse dove kleermakers. Het heeft hem heel veel liefde werk gekost, maar heel graag had hij dat voor hen gedaan.


De laatste jaren in Maastricht waren voor hem heel zwaar, want hij kon in die tijd minder communiceren, maar zijn medebroeders hielpen hem heel goed. Nu rust hij in de volmaakte liefde van de Heer.
 
Frans van Rijn
 
 

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans van Rijn door mijn het onderzoek via Ivd te St Michielsgestel ( voorheen Ivd ) die gaat over Br. Edmundo dat hij was geprofest in 1943 en dan als de kleermaker in de Broederhuis te Maastricht waar daar Br. Josaphat was werkzaam. Van te voren was van plan dat Br. Edmundo naar Broederhuis St Louis te Amersfoort doordat in het geval door de Duitsers in hun handen hebben genomen en heeft Br Edmundo zelf aan de indpecteur der Broeders ( Br. Bonaventura ,kent je zeker goed dat hij was een lange broeder met charijn gezicht ) gevraagd of Br Edmundo naar het IVD te St Michielsgestel mocht komen op de kleermakerij met Br. Tatianus samen kunnen opleiden voor de meesterdiploma. Daarna ging hij naar de andere plaats in Amersfoort zolang tot in 1956 door zijn algemeen overste heeft hem gevraagd of hij zou naar chill wil vertrekken dat gebeurde was in 1956 en 3 jaar later Br Tatianus ook in Chill. En ook Br. Rigaldus ook daar was. Boven de foto de jongens met Br Edmundo in de kleermakerij in Broederhuis te Maastricht. Enige jaren heb ik iets vernomen dat het laatste leven van Br. Edmundo is geheel doof geworden en leeft hij zojn probleem en kreeg hij het hulp van de Broeders en dan heel bijna 70 jaar jubileum als de broeder in Augustus 2013. Helaas is hij al van te voren overleden. Hij rust in vrede
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
10 jaar geleden

Frans v Rijn. Van jou het bericht van het overlijden van Br. Edmundo dat je schreef op de site dat klopt alles goed. Ik herken Br. Edmundo heel goed maar wel in het korte tijd, toen het Tweede Wereldoorlog werd het gedwongen door de Duitsers het gebouw St Louis Amersfoort onder de handen van de Duitsers genomen, dan Br Edmundo met 7 Broeders kregen het voorlopig de onderdak op het instituut.
Br, Edmundo als de meesterkleermaker kwam in de kleermakerij terecht en wel voordeliger voor Br. Tatianus om elkaar kunnen verder de opleiding voor de dove kleermakers. Ik als de kleermaker in de kleermakerij onder de leiding Br. Aretas heb veel meer aangedacht op Br. Edmundo dat hij zo goed en geduld met de dove kleermakers heeft opgeleid. Hij wist al dat hij was zeer onaangenaam van de zotheid Br. Aretas .
Toen het instituut onder de bevrijding in 1944 verblijf Br. Edmundo nog op het instituut tot met in 1945 verlaat hij terug naar St Louis in Amersfoort en later vertrok hij naar Chill in 1956 en later over 3 jaar later aan het buurt Br. Tatianus, dus de goede ervaringen broeders zijn geheel van het instituut verdween, of alsof weet niemand of de kleermakerij voor altijd nog bestaat??? Nu in hele wereld heel anders dan vroeger. Ik ben wel verbaasd dat Br. Edmundo nog goed en best van zijn leeftijd 91 jaar heeft gehaald en voor hem toen de gesleepte ziekte kunt niet meer baten om weer goed kunt opknapen. Nu rust hij in vrede en mag ik voor hem van harte danken dat hij op het instituut voor mij ook wat heeft opgeleid en gedaan.
Rene van der Veen.