545. Kerk bij Oud Toren afgebroken 1932-1936

1

2

3

Met mijn dank aan Karin Mil

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
10 jaar geleden

Wim, je vraag of dit een R.K. Kerk of een Nederlands Hervormde was moet je nagaan dat St. Michielsgestel overwegend katholiek was en heel weinig percentage protestants. Aan de overkant om de bocht van de Schijndelseweg staat nu nog steeds een hervormd kerkje dat rond 1800 werd gebouwd.

Deze afbraak was de TWEEDE kerk dat tegen deze 15-eeuwse toren werd gebouwd. De EERSTE kerk die in de 15e eeuw tegelijk met de toren werd gebouwd was in 1836 tijdens de zware november-storm de torenspits van de toren afbrak(zeker houtrot of vermolmd) en midden op dat kerk viel. De schade was zo groot dat men besloot dat het geheel moest worden afgebroken behalve de toren. Enkele jaren later besloot men op hetzelfde plek een nieuwe Waterstaatskerk te bouwen en deze kun je nu een stukje op foto's te zien. De toren had men tijdens de restauratie zonder spits gelaten zoals men het nu nog kunt zien. Deze kerk werd in 1932, amper 94 jaar oud afgebroken toen de nieuwe St. Michaëlskerk dat nu nog aan de Nieuwstraat staat gereed was gekomen in 1931 en geconsacreerd door de bisschop van Den Bosch.
Aan de oude toren is duidelijk te zien dat er twee verschillende sporen van de daken. De onderste was van de eerste kerk die door de storm was verwoest en de bovenste met een kruisje bovenop was van deze afbraak. Het werd eerst gestript voordat men met de afbraak begon, Je ziet enkele prachtige glas-in-loodramen in Romaanse bouwstijl dat heel zeker ook voorzichtig eruit gehaald kon worden, voordat de sloopkogel aan het werk ging, Machines dat je tegenwoordig ziet waren in die tijd nog niet en het duurde wel traag in die tijd, dat de fotograaf ruim de tijd had enkele kiekjes te nemen.
Ik persoonlijk vind het eigenlijk wel jammer dat dit Waterstaatskerk moest verdwijnen. Had men beter na de grootse renovatie deze kerk geschikt kunnen maken, als concertgebouw, museum, bibliotheek, zoals men die nu ook in Maastricht en in Zwolle en in vele andere plaatsen ziet. In die tijd durfde men dat niet te willen doen in de glorie- of gouden tijd van de Rijke Rooms leven.

Wim Heerschop
10 jaar geleden

Ik kwam in 1946 op het instituut en ken alleen de toren. Wat zonde om het te hebben afgebroken gezien die mooie glas in lood ramen. Wat was het voor een kerk? R.K. of Hervormde?

Maak jouw eigen website met JouwWeb